Do góry

Śniadania Przepis na:

Leniwa Frittata

Leniwa Frittata

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 9745

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz zwykła jajecznica to za mało.

Składniki

  • jaja kurze 5 sztuk
  • przyprawy:" pieprz świeżo mielony, sól himalajska, bazylia świeża
  • rukola pełna garść ok 50g
  • czosnek 1-2 ząbki
  • pomidor 200g
  • pieczarki ok 120g
  • cebula 1 duża sztuka
  • mąka gryczana 5g
  • mleko ryżowe 50g
  • kiełbasa ok. 40g
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leniwa Frittata

Przygotowanie

  1. Jaja wbijam do mieseczki, dodaję mleko,mąkę i przyprawy.
    Dokładnie wszystko mieszam.
    Na patelnię (taką, która nadaje się również do piekarnika)
    wrzucamy pokrojoną kiełbaskę (może być zamiast tego np. olej kokosowy lub rzepakowy) i chwilkę podsmażamy.
    Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulkę, czekamy aż się delikatnie zeszkli.
    Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i pomidora z bazylią, dusimy pod przykryciem 5 minut.
    Wlewamy wcześniej wymieszaną masę na patelnię (nie mieszamy)
    i posypujemy rozdrobnioną rukolą.
    Razem z patelnią wkładamy do nagrzanego (ok 200st.C) piekarnika na ok 15 minut.
    Obserwujemy aż wierzch się zetnie i ładnie przyrumieni.
    I nawet nie staram się nikogo przekonywać,
    że jajecznica smażona na odrobinie kiełbasy jest dietetyczna.
    Ale taka ilość na dwie osoby jest do przyjęcia.
    Można również smażyć bez tłuszczu lub na oleju.
    Taka porcja wystarcza dla dwóch osób, w tym jednej bardzo głodnej.
    Gotowe!

    Smacznego.

    Po więcej zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń