Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz zwykła jajecznica to za mało.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5215
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2285
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5215
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2285
Składniki
Jaja wbijam do mieseczki, dodaję mleko,mąkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszam. Na patelnię (taką, która nadaje się również do piekarnika) wrzucamy pokrojoną kiełbaskę (może być zamiast tego np. olej kokosowy lub rzepakowy) i chwilkę podsmażamy. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulkę, czekamy aż się delikatnie zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i pomidora z bazylią, dusimy pod przykryciem 5 minut. Wlewamy wcześniej wymieszaną masę na patelnię (nie mieszamy) i posypujemy rozdrobnioną rukolą. Razem z patelnią wkładamy do nagrzanego (ok 200st.C) piekarnika na ok 15 minut. Obserwujemy aż wierzch się zetnie i ładnie przyrumieni. I nawet nie staram się nikogo przekonywać, że jajecznica smażona na odrobinie kiełbasy jest dietetyczna. Ale taka ilość na dwie osoby jest do przyjęcia. Można również smażyć bez tłuszczu lub na oleju. Taka porcja wystarcza dla dwóch osób, w tym jednej bardzo głodnej. Gotowe! Smacznego. Po więcej zapraszam na mojego bloga!