Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wcina je nawet mój mąż,który na ogół jest zdecydowanym przeciwnikiem obiadków "na słodko"... ;). Naleśniczki,oprócz tego,że pyszne,mają niewątpliwą zaletę - mogą być daniem głównym,lub deserem.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Składniki
2 jaja ubić na puszystą masę z 6 łyżkami cukru dodając 2/3 cukru waniliowego,sól i 4 łyżki oleju. Ubijając dodawać na przemian mleko i mąkę. Masę podzielić na dwie równe części,do jednej z nich dodać kakao i jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasta odstawić na około pół godziny.
Twaróg dokładnie rozgnieść w misce,dodać 2 jaja,pozostałą część cukru waniliowego i cukru,cynamon,sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie zmiksować.
Naleśniki usmażyć kolejno - jasne i ciemne,smarując patelnię pędzelkiem moczonym w oleju. Ja smażę je na malutkiej patelni - ciekawiej się prezentują; więcej z tym pracy,ale moje dzieciaki uwielbiają właśnie takie malutkie :)))
Jasne naleśniki przekładać ulubionym dżemem,ciemne twarogiem. Składać w koperty.
Ułożyć naleśniki na dwóch blachach wysmarowanych masłem,na wierzch położyć wiórki masła,zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 10 - 12 min.
Naleśniki podawać na gorąco,posypane cukrem pudrem. Smacznego :)))