Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki po amerykańsku, znane także jako pancakes, to wyborne danie przeznaczone do serwowania na śniadanie. Pod paroma względami przypominają nasze klasyczne naleśniki. Nie ma w nich jednak mleka, a jest maślanka. Duża liczba jajek i dodatek proszku do pieczenia sprawiają, że ciasto mocno rośnie podczas smażenia. Dlatego też pancakes podawane są warstwowo, w postaci niewielkich placków.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 3983
Polecam.
Odsłon: 140
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1912
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5082
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7306
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 3983
Polecam.
Odsłon: 140
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1912
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5082
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7306
Składniki
Masło roztop i ostudź. W misce ubij jajka z maślanką. Dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Nie końcu dodaj roztopione masło i delikatnie połącz. Odstaw masę na ok. 15 minut, by odpoczęła.
Patelnię rozgrzej na średniej mocy palniku. Rozpuść na niej odrobinę masła – nie mogą tworzyć się kałuże tłuszczu. Rozprowadź masło za pomocą zbitych ręczników papierowych. Nakładaj po łyżce masy na jednego naleśnika. Smaż powoli. Na powierzchni placka powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Kiedy zaczną pękać, to znak, że naleśniki należy przewrócić. Smaż drugą stronę przez ok. połowę czasu pierwszej strony.
Do smażenia możesz wykorzystać też obręcze – dzięki czemu pancakes będą wyższe. Trzeba jednak zmniejszyć ogień, by skórka nie spaliła się, podczas gdy wnętrze będzie dalej surowe. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. Dzięki temu nie będą gumowe w środku. Naleśniki po amerykańsku podawaj polane syropem klonowym, z dodatkiem ulubionych owoców.