Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki z banana

Placki z banana

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 1620

Prosty i sprawdzony przepis na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci. Więcej szczegółów przeczytacie na moim blogu www.kulinarnyrollercoaster.pl

Składniki

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Sos jagodowy:
  • 200g jagód mrożonych
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 30% śmietanka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z banana

Przygotowanie

  1. W miseczce ugnieć widelcem banana, a następnie dodaj jajka. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Dodatkowo dodaj mąkę kokosową.

  2. Następnie na patelni rozgrzej olej kokosowy i przełóż na nią za pomocą łyżki przygotowaną masę formując małe placuszki. Z podanej proporcji składników wychodzi ok 8 sztuk małych placuszków.
    UWAGA: placuszki są bardzo delikatne i ciężko się je przewraca na drugą stronę. Nie zniechęcajcie się tym, bo w smaku są fantastyczne. Przetestowałam na dzieciach z rodziny.

  3. Wykonanie sosu:
    Na suchej patelni rozgrzej cukier i dodaj do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pamiętaj, że cukru na karmel nie mieszamy! Po chwili, kiedy całość zacznie wrzeć i lekko zmieni kolor na ciemniejszy, wrzucamy jagody. Teraz możesz całość wymieszać. Kolejno dodaj ok 0,5 kubeczka śmietanki. Pomieszaj całość i poczekaj aż sos odparuje i zgęstnieje.

  4. Usmażone placuszki połóż na talerz, a następnie polej sosem.

    Życzę smacznego i pozdrawiam ciepło
    Magda

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń