Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki z ricottą i borówkami

Przepis dnia 2016-09-01
Placuszki z ricottą i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 9707

Lekkie plackuszki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Składniki

  • 200 g ricotty
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g borówek
  • miód, ricotta do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placuszki z ricottą i borówkami

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać mleko z jajkami i miodem, składniki muszą być dobrze połączone. Następnie wmieszać ricottę. Do płynnej mieszanki przesiać mąkę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. Na koniec delikatnie wmieszać borówki.
    Dobrze rozgrzać patelnię (ja używam małej teflonowej lub patelni naleśnikowej). Można do pierwszego smażenia, za pomocą pędzelka posmarować patelnię odrobiną oliwy, żeby ciasto nie przywarło. Smażyć placuszki po około 3 minuty z każdej strony. Podawać z miodem i ricottą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń