Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Przepisy na drugi dzień świąt
  • Śniadania
  • Przepis na

Przepisy na drugi dzień świąt

17.05.2010 Odsłon: 728
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Pani
Pani

Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7524

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 247

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 292

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2498

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 169

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 168

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7524

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 247

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 292

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2498

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 169

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 168

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker
Przepisy na drugi dzień świąt
Autor:
Pani
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Robiąc świąteczne zakupy
  • ulegamy złudzeniu
  • że czekają nas zupełnie wyjątkowe posiłki
  • i dlatego zaopatrujemy się w dużo najrozmaitszych składników
  • ze szczególnym naciskiem na
  • dużo". Potem okazuje się
  • że są to całkiem zwyczajne potrawy
  • tyle że spożywane w wyjątkowej atmosferze. Przesuńmy zatem akcent z
  • dużo" na
  • atmosferę"
Sposób przygotowania:
1

Pewnie macie za dużo - powiedział na nasz widok polski celnik, kiedy wraz z dwiema towarzyszkami kolonijnej niedoli wracałem z wyprawy po egzotyczne alkohole do Czech. Przebywaliśmy wówczas - dawno, dawno temu - na koloniach w Kudowie-Zdroju i egzotyczne alkohole, po południowej stronie granicy śmiesznie tanie, miały dodać nam skrzydeł w zieloną noc.

2

Celnik miał oko i rację, bo rzeczywiście kupiliśmy o jedną butelkę za dużo. Jednak nie sam incydent zapadł mi w pamięć, tylko słowa funkcjonariusza. Wracają do mnie dość regularnie, i chyba nieprzypadkowo, właśnie przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy - na widok ludzi robiących zakupy w sklepach z żywnością. Patrzę na wózki wyładowane po brzegi mięsem, cukrem, kapustą… i myślę: "Na pewno macie za dużo. A co gorsza, dobrze o tym wiecie. Natomiast nie wiecie, dlaczego macie za dużo". Nad przyczynami tej niewiedzy chciałbym się zastanowić.

3

Trzeba mieć bardzo, ale to bardzo liczną rodzinę, żeby w trzy dni zjeść zawartość wózka, w którym jest piętnaście kilogramów kiełbasy, tyleż kiszonej kapusty, cukru i margaryny, pół metra kartofli i paleta śledzi, nie wspominając o indyku, schabie i wędlinach. Owszem, są takie rodziny - zjeżdżają się z różnych stron świata, zasiadają do stołu i robią wszystko, żeby od niego nie wstawać przez kilka dób.

4

Ale większość kupuje za dużo jedzenia na święta, ponieważ dla nich taki jest właśnie ich sens - wszystkiego ma być za dużo. Desery mają być za słodkie, mięsa za tłuste, kapusta za kwaśna, a śledź za słony. Rozmawiałem o tym z kilkunastoma osobami w różnym wieku z dalszej i bliższej rodziny - zamożnymi i niezamożnymi, z dobrym lub marnym wykształceniem, bywającymi w świecie i kompletnymi prowincjuszami. I wszyscy powiedzieli to samo: w święta po prostu nie wypada niczego sobie żałować.

5

Zgadzam się z tym. Ale jednego moi respondenci nieświadomie sobie żałują - przyjemności twórczego gotowania, bo w te dni wypada jeść, a nie gotować. Jednak to przecież fikcja, bo i tak sporo czasu spędza się w kuchni, wykładając w kółko na półmiski te same wędliny, odgrzewając te same pieczenie czy bigosy, krojąc te same ciasta. Poświąteczne poczucie przesytu jest tym silniejsze, im mniejsza różnorodność świątecznych dań. I nie chodzi o to, żeby ich było kilkanaście - dzień w dzień te same - ale żeby było ich kilka, za to codziennie inne.

6

Żeby nie być gołosłownym, przygotowałem jadłospis na drugi lub "trzeci" dzień świąt, w którym jest troszkę miejsca na pozostałości pieczeni lub bigosu, ale większa część posiłku różni się zdecydowanie od typowego dla tego okresu zestawu potraw.

7

Zaczniemy od zupy z topinamburów. Ta nieatrakcyjna z wyglądu, lecz przemiła w smaku bulwa powoli wraca na polskie stoły. W książkach kucharskich obecnie tłumaczonych z angielskiego topinambura nazywa się "karczochem jerozolimskim", co jest kalką. "Jerusalem artichoke" - choć tak naprawdę to wstyd tak tłumaczyć tę nazwę - ma pewną przewagę nad "topinamburem" ze względu na smakowe powinowactwo karczocha właściwego z tym "jerozolimskim".

8

Szwajcarskie placki ziemniaczane - rösti - są delikatniejsze od tradycyjnych polskich, mają lekko chrupką powierzchnię i miękkie, niemal puszyste wnętrze. Są też od naszych zdecydowanie grubsze, więc mogą pełnić inne funkcje w ramach większego dania. Niech miłośnicy bigosu sprawdzą, czy zamiast chleba bądź ziemniaków z wody placki te dobrze się z nim komponują. Bez wątpienia rösti dzielnie się spiszą u boku odgrzewanej pieczeni z sosem. Nie każdy dodaje do nich cebulę - w mojej recepturze jest ona em fakultatywnym. Można również wzbogacić je podsmażonymi kawałkami boczku i w połączeniu z sałatami czy surówką z zimowych warzyw uzyskać niezbyt ciężką potrawę główną, niewymagającą dodatkowo podania pieczeni, bigosu czy gulaszu.

9

O kozim serze z gorzkimi liśćmi, którym odświeżymy podniebienie przed plackiem orzechowym, wypada powiedzieć kilka słów. Ideałem jest mały krążek zwany "crottin de chavignolles", od nazwy wioski u skalistego podnóża Sancerre, w której bodaj każdy gospodarz te serki wytwarza, tak jak w podkrakowskich Liszkach prawie każdy robi kiełbasę lisiecką. Serek ma idealną wielkość na jedną porcję i pokryty jest cienką skórką, która zapobiega rozpłynięciu się miękkiego wnętrza podczas zapiekania. Zachęcam do poszukiwania polskich serów kozich o podobnych parametrach i charakterze. Ostatecznością jest ser kozi sprzedawany w postaci podłużnych walców - trzeba go pokroić na 4-, 5-centymetrowe odcinki i obtoczyć w bułce tartej przed zapieczeniem.

10

W myśl zasady, że w święta nie wypada niczego sobie żałować, wina towarzyszące posiłkowi powinny być nadzwyczajne, a przynajmniej - niezwyczajne. Do pasztetu polecam młodego czerwonego burgunda, ewentualnie jedno z lepszych win ze szczepu gamay - fleurie bądź brouilly. W zależności od tego, co podamy do placków ziemniaczanych, można iść dalej tropem burgunda, wybierając starszą, poważniejszą butelkę do indyka czy schabu lub przerzucić się na kilkuletni wytrawny riesling. Wina ze szczepu pinot noir, choć hodowanego raczej w Niemczech, Austrii lub na Węgrzech, a nie w Burgundii, polecałbym także do bigosu. Egri bikavér od dobrego producenta na ogół sprawdza się z bigosem, podobnie jak wina ze szczepu cabernet franc, zarówno z Węgier, jak i znad Loary. Do placka spróbujmy pięciokoszyczkowego tokaju, pięcio- lub sześcioletniego.

11

Życzę Państwu radosnych i smakowitych świąt Bożego Narodzenia.

12

<b>Tadeusz Pióro</b>

13

<b><a href="http://www.styl.pl/kuchnia/slynni-kucharze/tadeusz-pioro/news-smakoszostwo-dnia-drugiego,nId,309584,nPack,2">Smakowite przepisy już na kolejnej stronie&gt;&gt;</a></b>

14

Sałata z kozim serem i marmoladą cebulową

15

W daniu tym chodzi o utrzymanie równowagi smaków: kwas powinien być na pierwszym planie, słodycz w tle.

16

• 4 krążki koziego sera • 4 spore garście liści o zdecydowanym smaku - rukola, endywia, młody szpinak, radicchio • 4 łyżeczki marmolady cebulowej (przepis poniżej) • 2 łyżki octu z czerwonego wina • 8 łyżek oliwy • sól i pieprz • bułka tarta

17

Jeżeli mamy krążki sera pokryte cienką skórką, podgrzewamy je w temperaturze 150 st. C przez 15 minut. Jeśli ser jest bez skórki, obtaczamy go w bułce tartej i zapiekamy w 175 st. C przez 10 minut.

18

Łączymy oliwę z octem. Dodajemy sól i pieprz. 3. Wlewamy powstały sos do miski z sałatami i mieszamy.

19

Na talerzach układamy liście, na nich serki i przystrajamy je marmoladą.

20

Marmolada cebulowa: • 1,5 kilograma czerwonej cebuli • 100 ml oliwy • sól morska i pieprz z młynka • 125 ml octu z sherry lub cabernet sauvignon • 3 łyżki likieru z czarnej porzeczki

21

Podgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę z solą i pieprzem. Smażymy ją na małym ogniu, aż będzie miękka, a soki się skarmelizują, około 45 min.

22

Dodajemy ocet i likier i gotujemy przez 15 minut. Po ostudzeniu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

23

Pasztet na szybko

24

Choć występuje tu jako część dużego posiłku, pasztet na szybko świetnie nadaje się na małą przekąskę z marynowanymi w occie cebulkami lub gruszkami, marmoladą cebulową bądź żurawiną.

25

• 125 gramów wątroby wieprzowej • 125 gramów surowego boczku • 125 gramów chudej wieprzowiny • jajo • 3 łyżki kremówki • szalotka • ząbek czosnku • łyżka posiekanej natki pietruszki •sól i pieprz

26

Mięso, boczek i wątrobę kroimy w kostkę o centymetrowym boku. Dodajemy kremówkę, posiekany czosnek i szalotkę oraz natkę, sól i pieprz, a także żółtko, mieszamy dokładnie i dokładamy ubite na sztywno białko, po czym ponownie delikatnie mieszamy, żeby nie uszło z niego powietrze.

27

Przekładamy do czterech foremek, te wkładamy na patelnię z niemal wrzącą wodą (mają być zanurzone do trzech czwartych wysokości) i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, pilnując, żeby woda nie zawrzała.

28

Po ostudzeniu są gotowe do podania na stół, ale można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

29

Zupa z topinamburów

30

Topinambur wraca do łask po półwiecznym niebycie na polskim stole. Jego delikatny smak należy czymś wzmocnić i podkreślić - na przykład boczkiem, ale równie dobrze może być to pasta bądź oliwa truflowa.

31

• pół kilograma topinamburów • duży ziemniak • 100 ml śmietanki 18 proc. • 3 cienkie plastry wędzonego boczku •sól i pieprz

32

Topinambury gotujemy w mundurkach, aż będą prawie miękkie, w wodzie bez soli. Następnie je odcedzamy, studzimy, obieramy i tniemy w grubą kostkę.

33

Z ziemniakiem robimy podobnie, czyli obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy w grubą kostkę. Topinambury ponownie gotujemy przez 10 minut

34

w osolonej wodzie i odcedzamy, zachowując tyle wody, żeby starczyło na 4 porcje zupy.

35

Mieszamy w niej topinambury i ziemniaki, dodajemy pieprz z młynka, wkładamy do misek.

36

Przybieramy lekko ubitą śmietanką i wstążkami upieczonego na patelni grillowej chrupkiego boczku.

37

Placki ziemniaczane rösti

38

To tradycyjne danie śniadaniowe Szwajcarów, które wyśmienicie komponuje się z wieloma potrawami mięsnymi i rybnymi. Trudno o lepszego partnera dla odgrzewanych świątecznych pieczeni czy bigosów.

39

• 400 gramów ziemniaków (najlepiej sałatkowych) • oliwa (ale nie z pierwszego tłoczenia) lub sklarowane masło (5-6 łyżek) • dowolnie: drobno posiekana mała cebula • sól i pieprz

40

Obrane ziemniaki ucieramy na tarce, owijamy w ręcznik kuchenny i wyciskamy z nich wodę. Wkładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy lub sklarowanego masła, sól i pieprz oraz ewentualnie cebulę. Starannie mieszamy.

41

Podgrzewamy resztę tłuszczu na dużej patelni. Wkładamy ziemniaczaną masę i smażymy przez 8-10 minut na średnim ogniu, aż brzegi zaczną się rumienić.

42

Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 8 minut. Placek ma być złoty po obydwu stronach.

43

Przekładamy na kratkę i studzimy. Można go zrobić kilka godzin przed podaniem posiłku i w stosownej chwili podgrzać w piekarniku.

44

Placek orzechowy

45

"Orzechy laskowe są najlepsze", powtarzam sobie, kiedy zajadam się włoskimi. Gdy jem laskowe, myślę o tym, jak wspaniałe są migdały. Czy ten placek wskaże wyjście z zaklętego kręgu?

46

• 200 gramów orzechów laskowych • 100 gramów cukru • 200 ml mleka • 2 białka • szczypta cynamonu • otarta skórka z cytryny

47

Ciasto: • 150 gramów mąki • 75 gramów masła • żółtko • kilka łyżek lodowatej wody • sól

48

Orzechy wkładamy do brytfanny, a tę na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

49

Wysypujemy je na kuchenny ręcznik, zawijamy i pocieramy, żeby obluzowały się skórki. Zdejmujemy je (nie przesadzając ze skrupulatnością) i grubo siekamy orzechy.

50

Wkładamy je do miski, dodajemy mleko, białka, cukier, cynamon i skórkę z cytryny. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej formy wyłożonej ciastem, które zagnietliśmy, schłodziliśmy przez godzinę w lodówce, doprowadziliśmy z powrotem do temperatury pokojowej i rozwałkowaliśmy.

51

Pieczemy w temperaturze 220 st. C przez pół godziny.Źródło: Pani

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki