Do góry

Śniadania Przepis na:

racuszki ryżowe

racuszki      ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 117

Dodano:

Odsłon: 1562

Prosty przepis na wykorzystanie ryżu w menu.

Składniki

  • ryż, 15 dkg
  • Mąka pszenna, 15 dkg
  • śmietana gęsta, 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 szt
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • jajka, 2 szt
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
racuszki ryżowe

Przygotowanie

  1. Ugotowany na sypko ryż zmielic. Oddzielic żółtka od białek.Mąkę wymieszac ze śmietaną, proszkiem do pieczenia,cukrem waniliowym i żółtkami, tak aby powstała gładka masa. Dodac ryż i ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszac. Kłaśc łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyc na złoty kolor. Usmażone placki posypac cukrem pudrem. Najlepsze są gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 09 lutego 2010 Brzmi bardzo ciekawie ;) Fajny przepis na słodki powieczorek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń