Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje tartaletki są niezwykle aromatyczne i eleganckie, a zarazem proste i naturalne. Tak według mnie smakuje Francja. Przepyszne kruche ciasto, delikatny serowy farsz z dodatkiem wędzonej ryby, czy pikantnego chilli. Danie prosto z paryskiej restauracji.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Kruche ciasto: - 340 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 15 g jogurtu naturalnego - szczypta pieprzu - szczypta soli Ciasto zarabiamy szybko. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Kruche ciasto: - 340 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 15 g jogurtu naturalnego - szczypta pieprzu - szczypta soli Ciasto zarabiamy szybko. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy kółka. Foremki smarujemy tłuszczem (olejem) i wykładamy je starannie ciastem. Pieczemy 15 minut przy 200*C.
Po upieczeniu czekamy, aż spody z ciasta nieco przestygną. Odwracamy je do góry dnem i uderzamy dość mocno o foremki.
Farsz z łososia wędzonego: - 100 g łososia wędzonego - 40 g sera Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF! - cebula dymka - 10 g / łyżka słonecznika łuskanego - sól, pieprz do smaku Łososia i serek rozdrabniamy i łączymy. Dodajemy pokrojoną dymkę i uprażony wcześniej słonecznik. Przyprawiamy do smaku.
Farsz z łososia wędzonego: - 100 g łososia wędzonego - 40 g sera Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF! - cebula dymka - 10 g / łyżka słonecznika łuskanego - sól, pieprz do smaku Łososia i serek rozdrabniamy i łączymy. Dodajemy pokrojoną dymkę i uprażony wcześniej słonecznik. Przyprawiamy do smaku.
Farsz z bakłażana i papryczki chili - 150 g / pół bakłażana - 5 g papryczki chili - mała cebulka - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 40 g sera Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF! Najpierw na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Warzywa nadają oliwie smak. Przenosimy je do miseczki. Dolewamy 3 łyżki oliwy na patelnię i smażymy bakłażana pokrojonego w drobną kostkę z papryczką chili. Ściągamy bakłażana z patelni, dodajemy cebulę i czosnek oraz rozdrobniony ser.
Napełniamy tartaletki farszami. Wkładamy do piekarnika na 5 minut/ 180*C, żeby je podgrzać.
Podajemy na talerzach. Bon appétit !