Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej

Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników!

Fot. 123RF/Picsel

Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osoby nieco starsze. Co więcej, mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziemy mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad.

Jak kupić dobry drób?

Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości. Podczas zakupów powinniśmy przestrzegać kilku zasad, gdyż tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że przygotowane przez nas dania będą zawsze smakować rewelacyjnie.

Pamiętajcie, aby mięso kupować jedynie u sprawdzonych sprzedawców, którzy przestrzegają zasad higieny. Sklep powinien być czysty, a mięso koniecznie musi być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Największe zaufanie powinno wzbudzać mięso paczkowane - chroni je to przed zanieczyszczeniem i pozwala mu dłużej zachować świeżość. Zwracajcie też uwagę na to, jak wygląda mięso, które kupujecie. Jeśli kurczak ma nieładny kolor lub podejrzane przebarwienia, zrezygnujcie z jego zakupu.

Prawidłowo wyglądające mięso z kurczaka jest lekko zaróżowione, jędrne w dotyku, bez rolującej się na nim skóry. Warto również spróbować powąchać drób - jeśli wyczuwamy niezbyt przyjemny i drażniący zapach, z pewnością ktoś wcześniej potraktował je szkodliwymi substancjami.

Pobierz aplikację smaker

Z czym najlepiej połączyć mięso kurczaka?

W tym wypadku mamy naprawdę duże pole do popisu. Drób nie posiada zdecydowanego smaku, dlatego warto łączyć go z wyrazistymi dodatkami, takimi jak skórki cytrusów, czosnek. Warto również pamiętać, że kurczak kocha zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, oregano lub szałwia. Doskonale pasują do niego także orientalne mieszanki przypraw, takie jak curry, harrisa lub tikka lub garam masala.

Mięso to fantastycznie łączy się z różnego rodzaju przyprawami, dzięki czemu codziennie będziecie mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wystarczy, że sięgniecie po sprawdzone inspiracje, których nasi użytkownicy zawsze mają pod dostatkiem. Oto niektóre z nich.

1. Kurczak w cytrynowym sosie

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Paprykarz z kurczaka

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Potrawka z kurczaka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak po neapolitańsku

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szaszłyki z piersi kurczaka

Fot. Dodusia222  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Fit nuggetsy

Fot. Tasty-and-fit  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak po wietnamsku

Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Roladki drobiowe z pomidorami

Fot. Elajana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Siekane kotlety drobiowe

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Filet faszerowany jarmużem

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Aromatyczna pierś z kurczaka

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie

Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 128

wszystkie
11
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2