Do góry

Newsy

Zdrowy fast food domowej roboty

Fast food nie musi nam się od razu kojarzyć z czymś złym. Domowej roboty burger, czy kebab zaspokoją największy głód i są znacznie lepszą oraz zdrowszą alternatywą do tych podawanych z budki.

Fot.123RF/Picsel

Początki fast foodów

Kiedy myślisz o fast foodzie, pierwszym krajem, który przyjdzie Ci na myśl, będzie prawdopodobnie USA. To właśnie przez kulturę amerykańską został on rozpowszechniony. Ale fast food nie jest nowym wynalazkiem. Już w starożytności można było kupić szybko przyrządzane dania, brane na wynos. Najstarszy przepis na hamburgera został zapisany w książce kucharskiej Apiciusa, która pochodzi z IV lub V wieku n.e. Był on przyrządzany z mielonego mięsa, pieprzu, wina i polewany tradycyjnym sosem rybnym garum. Garum stanowiło odpowiednik soli.
W Pompejach można odnaleźć pozostałości restauracji, w których serwowano tanie i szybkie jedzenie oraz alkohol. Były budowane w taki sposób, że można je uznać za prototyp „drive-through". Klient mógł nabyć danie bez potrzeby wysiadania z wozu.

Skąd wzięły się do dziś znane nam dania typu fast food?

Hot dog oraz hamburger zostały wymyślone w Niemczech. Ten pierwszy powstał we Frankfurcie nad Menem. Jego nazwa pochodzi od parówki, która przez swój podłużny kształt przypominała wielu jamnika, stąd "hot dog", czyli gorący pies. Druga kanapka została nazwana po stekach hamburskich, czyli siekane mięso wołowe, które pierwszy raz podano podobno w Hamburgu.
Miejsce narodzin pizzy raczej nikogo nie zaskakuje. Na początku drożdżowy placek bez dodatków stanowił główne wyżywienie dla najuboższych we Włoszech. Dopiero przywiezione przez Kolumba pomidory do Europy odmieniły los pizzy. Obecnie stanowi niemal danie narodowe i jest dumą Włochów.
Tortillę zawdzięczamy Meksykanom. Aztekowie traktowali kukurydzę jak świętą roślinę, sądzili, że bez kukurydzy człowiek nie może żyć. Dawniej placek przygotowywano z całych ziaren kukurydzy moczonych w wodzie wapiennej. Dzisiejsze tortille powstają z mąki kukurydzianej. Najbardziej popularne dania z Tortilli to: buritto, tacos, tostadas.

Dlaczego fast food jest aż tak niezdrowy?

Często bywa nazywany "śmieciowym jedzeniem" , swoją niechlubną nazwę zawdzięcza kilku czynnikom. Dania te są po prostu zlepkiem substancji chemicznych, różnego rodzaju zapychaczy i wzmacniaczy smakowych. Z naturalnym i świeżym jedzeniem nie mają one nic wspólnego. Często przewozi się je znaczne odległości, nie brakuje im więc konserwantów. Są też przesolone i smażone w głębokim tłuszczu wątpliwej jakości.

Czy powinniśmy zatem całkowicie zrezygnować ze spożywania fast foodów?

Otóż nie. Niezdrowy fast food kupimy jedynie w restauracjach, czy food truckach. Sama idea szybkiego posiłku jest dobra. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. A jeżeli przygotujemy je własnoręcznie, zadecydujemy, których składników nie chcemy dodawać . Sami ustalimy ilość soli i tłuszczu, wybierzemy najlepsze naszym zdaniem ciasto do bułki. Mamy do wyboru różne pełnowartościowe dodatki, z których przygotujemy te pyszne dania w krótkim czasie.

Hot dog

Możemy go podać w klasyczny, francuski sposób, bądź urozmaiconą, amerykańską wersję. Tego pierwszego cechuje brak dodatków, jest to po prostu parówka w bułce z ketchupem. Amerykański hot dog możemy posypać prażoną cebulką, dodać różne warzywa, ogórki, pomidory, najlepiej puścić wodze fantazji i stworzyć własną ulubioną mieszankę dodatków.

Burger

To kanapka najczęściej serwowana z kotletem z mielonego mięsa. Istnieją jego liczne odmiany: hamburger, cheeseburger, chickenburger, fishburger. Jest to świetny pomysł na obiad zarówno dla tych, którzy uwielbiają mięso, jak również dla wegetarian. Mięso możemy zastąpić rybą, tofu, bądź serem.

Frytki

Ciężko wskazać osobę, która nie lubi frytek. To pyszna przekąska, przygotowywana z ziemniaków. Mogą funkcjonować jako małe co nieco między posiłkami lub jako dodatek do dania głównego. Podczas diety nie musimy całkowicie ich wykluczać z jadłospisu, wystarczy smażone frytki zastąpić pieczonymi.

Kebab

Czyli skrawki mięsa podawane często z surówką warzywną i różnymi sosami w bułce lub w tortilli. Najbardziej popularny jest kebab z baraniny, może być przyrządzony również z mięsa cielęcego, czy drobiowego. Tradycyjny turecki kebab nie może zawierać mięsa wieprzowego ze względów religijnych.

Zapiekanka

To polski fast food, przypominające podłużną kanapkę, danie. Na bułkę, która stanowi podstawę potrawy dodawane są różne składniki, przede wszystkim ser oraz pieczarki, ewentualnie cebula, wędlina, po czym całość jest zapiekana.

Tortilla

Tortillę znajdziemy niemal w każdym sklepie, ale możemy ją również w prosty sposób sami przygotować w domu. Cienki placek przygotowywany jest z mąki kukurydzianej lub pszennej z dodatkiem wody, soli i oliwy z oliwek. Gotowy przypomina rodzaj pieczywa i serwowany jest jako baza do innych dań.

Chcesz się przekonać jak smakuje domowy fast food? Koniecznie wypróbuj  przepisów naszych użytkowników!

Fot. kaska11162 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fot. matylda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Anna Suchecka/bwz

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń