Boże Narodzenie na słodko

Katalog artykułów

Informacje

Informacje Serwowana była na dworach u bogatych mieszczan. Ma delikatny smak i poprawia trawienie

Ten staropolski napój to prawdziwy symbol elegancji i dobrego smaku. Orszadę z łatwością przygotujesz też w domu - sprawdź przepis.

0
Informacje Jak zrobić idealnego karpia na wigilię? Bez mulistego aromatu i łusek, nie rozpada się na patelni

Karp na wigilię to dla wielu osób potrawa, bez której nie ma świąt Bożego Narodzenia. Jednak żeby naprawdę zachwycił, trzeba go dobrze przygotować....

0
Informacje Tradycyjne dodatki do barszczu czerwonego. Idealne na święta Bożego Narodzenia

W wielu domach w święta Bożego Narodzenia króluje oczywiście barszcz czerwony. W wigilię zajada się go najczęściej z uszkami, doskonale smakuje rów...

2
Informacje Co podać na świąteczne śniadanie? Najsmaczniejsze pomysły

Tego dnia chcemy sięgnąć po produkty najlepszej jakości. Siadamy razem do stołu, a na nim królują wędliny, pieczone mięsa i soczysta szynka świątec...

1
Informacje Karpia smażę tylko w ten sposób. Nigdy się nie rozpada, a skórka chrupie aż miło

Smażony karp to niezbędny element świątecznego jadłospisu w wielu domach, jednak nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Wystarczy nieodpow...

6
Informacje Doskonała metoda na długie przechowywanie mięsa w słoikach. Zrobisz zapasy na trudne czasy

Czy wiesz, co to jest tyndalizacja? Ta niezwykła metoda konserwowania mięsa pozwala przechowywać je w słoikach przez lata bez lodówki. Odkryta prze...

2
Informacje Boże Narodzenie alternatywnie – potrawy z airfryera

Przygotowanie świątecznej uczty oznacza długie godziny spędzone w kuchni – mieszanie, pieczenie, gotowanie i ciągłe doglądanie garnków. A jeszcze t...

2
Informacje Mniej znany od mozzarelli, ale równie zdrowy. Możesz zrobić w domu

Do czego używać ricotty, aby wydobyć jej najlepsze atuty? Ten włoski ser świetnie sprawdza się w ciastach, sernikach, naleśnikach i sałatkach. Jego...

2
Informacje 3 najlepsze marynaty do karpia. Ryba będzie pachnąca i aromatyczna jak nigdy wcześniej

Karp to przysmak, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Jednak nie każdy lubi jego lekko mulisty aromat. Na szczęście istni...

5
Informacje Pomysł na śniadanie do pracy. Nudne kanapki zostaw w domu

Wiesz, dlaczego drugie śniadanie jest ważne? Bo to właśnie ono ratuje nas przed południową katastrofą energetyczną. Gdy organizm domaga się paliwa,...

8
Informacje Polewa czekoladowa na ciasta i pierniki, która nigdy się nie łamie. Błyszcząca i delikatna

Dobrze zrobiona polewa czekoladowa potrafi wynieść nawet najprostsze ciasto na wyższy poziom. Jest gładka, lśniąca, miękka przy krojeniu, nie krusz...

15
Informacje Mielone z piekarnika. 4 przepisy na szybki i smaczny obiad

Smażenie kotletów na patelni to prawdziwe utrapienie - gorący tłuszcz pryska dosłownie wszędzie, mieszkanie pachnie olejem, a ty stoisz jak przykut...

16
Informacje Gdzie na wakacje dla smakoszy? – podróże kulinarne po Europie i nie tylko

Podróże kulinarne to sposób na to, by poznać kraj takim, jaki jest naprawdę, z perspektywy mieszkańca, a nie tylko poprzez pryzmat turystycznych at...

0
Informacje Jak używać kamienia do pieczenia pizzy w piekarniku?

Kamień do pizzy sprawia, że spód ciasta staje się chrupki. Dzieje się tak, ponieważ kamień magazynuje ciepło i oddaje je prosto do ciasta. Dowiedz...

2
Informacje Jakie ryby zamiast karpia na wigilię? Soczyste, aromatyczne i prawie bez ości

Nie wyobrażasz sobie świąt bez karpia, a jednocześnie wcale nie masz ochoty go przygotowywać? I do tego te nieszczęsne ości. Łosoś, halibut i dorsz...

9
Informacje Nie musisz słono płacić. Masło klarowane możesz zrobić w domu, będzie jeszcze lepsze

Dlaczego masło klarowane jest droższe od zwykłego masła? Na przykład dlatego, że ma ono znacznie dłuższy termin przydatności niż to tradycyjne. A t...

6
Informacje Zakwas na barszcz wigilijny. Przygotowujemy krok po kroku

Trudno wyobrazić sobie święta bez barszczu. Najlepszy smak uzyskuje się dzięki naturalnemu zakwasowi z buraków, który nadaje mu głębi i delikatnej...

18
Informacje Jak lepić uszka do barszczu, żeby się nie otwierały? Najlepsza technika

Wigilijne uszka to klasyka, bez której wielu nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Delikatne, aromatyczne i misternie lepione potrafią jednak spra...

11
Informacje Soczewica w 15 minut. 3 szybkie, rozgrzewające i sycące dania

Soczewica to prawdziwa bohaterka szybkiej kuchni, pożywna, aromatyczna i gotowa w kilkanaście minut. Idealna, gdy potrzebujecie czegoś ciepłego i s...

8
Informacje Dlaczego barszcz czerwony traci kolor? Najlepsze sposoby naszych babć na rubinowy barszcz

Jak wydobyć kolor z barszczu? Sposoby naszych babć to prawdziwa skarbnica kulinarnej mądrości. Łyżeczka octu, sok z cytryny czy kwasek cytrynowy do...

27
Informacje Miękkie, puszyste ciasto na pierogi i uszka wigilijne. Nie będą się rozpadać podczas gotowania

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie było twarde jak podeszwa? Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad i postawić na odpowiednią mąkę. Dobó...

10
Informacje Obiady z piekarnika. Wstaw i zapomnij o długim staniu przy kuchni

Pieczenie to prawdziwe wybawienie dla zabieganych – minimum wysiłku, maksimum smaku. Obiady z piekarnika pozwalają wstawić potrawę, zamknąć drzwicz...

6
Informacje Te dania możesz przygotować wcześniej. Wigilia będzie bez pośpiechu i dla rodziny

Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Tradycja mówi o 12 potrawach, ale współczesne gospodynie często modyfikują tę liczbę. Ważniejsze od szt...

21
Informacje Staropolski piernik długo dojrzewający. Zrób ze mną ciasto krok po kroku

Nic tak nie pachnie świętami, jak miód i aromat korzennych przypraw unoszący się z kuchni. Piernik dojrzewający to smak tradycji i wynik cierpliwoś...

6
Informacje Jajka na śniadanie. 5 propozycji na sycący początek dnia

Jajka to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Są pożywne, łatwo dostępne i można je przygotować na dziesiątki sposobów – od prostych jajek sadzonych...

4
Informacje Ciepłe przekąski na andrzejki. Pewniaki, które będą smakować nawet wybrednym gościom

Andrzejki to świetna okazja do spotkania w gronie znajomych i wspólnej zabawy przy dobrym jedzeniu. Choć zimne przysmaki zawsze cieszą się powodzen...

9
Informacje Szybkie sałatki dla niespodziewanych gości. Zrobisz, zanim dobrze się rozsiądą

Szybkie sałatki dla niespodziewanych gości to ratunek każdej gospodyni, która nie lubi być zaskakiwana. Gdy dzwoni dzwonek do drzwi, a w lodówce pa...

2
Informacje Co jedzą mieszkańcy Kostaryki, że żyją ponad 100 lat? Niektóre produkty zaskakują

Mieszkańcy Kostaryki słyną z długowieczności i dobrego zdrowia. W regionie Nicoya, należącym do tzw. niebieskich stref, wiele osób dożywa okolic se...

4
Informacje Placuszki z wczorajszych ziemniaków. Najlepszy przepisy z notatnika mojej babci

Nie wyrzucaj wczorajszych ziemniaków. Zrób z nich placuszki - dokładnie tak, jak nasze babcie. Kiedy w lodówce zostały ugotowane bulwy z obiadu, ni...

5
Informacje Rozgrzewające napoje nie tylko na chłodne wieczory. Działają też na odporność i lepsze samopoczucie

Jesień i zima to czas, w którym nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Pogarszająca się pogoda wpływa nie tylko na samopoczucie i poziom en...

4