Do góry

Newsy

Bożonarodzeniowe potrawy z kapustą

Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole.

Fot. 123RF/Picsel

Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wykorzystać przygotowując wigilijne dania.

Czy kapusta jest ciężkostrawna?

Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym niemal zawsze podajemy ją w postnym, a więc znacznie zdrowszym, wydaniu.

Kwaszona czy kiszona: którą kapustę kupić?

W tym miejscu trzeba też podkreślić rozróżnienie na kapustę kiszoną i kwaszoną, gdyż wbrew powszechnemu mniemaniu to dwa różne produkty, mające odmienne walory i kulinarne zastosowania. Pomyłka może nas kosztować zepsuty obiad, dlatego warto zwrócić na to uwagę! Kapusta kiszona, posiadające te wszystkie dobroczynne właściwości, jest poddawana procesowi kiszenia, czyli inaczej fermentacji, przez co najmniej dwa tygodnie kiedy to uzyskuje oczekiwaną głębię smaku. Kiszenie nadaje kapuście żółty, lub czasem lekko szarawy kolor, pachnie delikatnie kwasem mlekowym i zmienia smak w trakcie leżakowania w beczce. Natomiast jej kwaszona wersja, to zwykła kapusta doprawiana jedynie cukrem i octem dla lekko kwaskowatego smaku. Nie zmienia koloru (jest nadal biała). Zawiera dużo mniej witamin - brak fermentacji to równocześnie brak dobroczynnych bakterii.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty?

Kapusta z grochem oraz kapusta z grzybami to obowiązkowe danie na większości świątecznych stołów. Jednak każdy, kto chociaż raz próbował przygotować je samodzielnie, wie iż zapach gotowanej kapusty może być naprawdę nieprzyjemny i utrzymywać się w domu przez bardzo długi czas. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście, że tak! Aby pozbyć się charakterystycznego zapachu gotowanej kapusty z naszego domu, wystarczy, że dodamy do niej kromkę czerstwego lub razowego chleba. Podobny efekt da również dodanie do garnka natki pietruszki, cytryny lub mleka.

Aby przygotować dobrą kapustę na świąteczny stół, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, których nasi użytkownicy mają pod dostatkiem. Oto kilka ich najciekawszych propozycji.

 

1. Kapusta z grochem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Świąteczna kapusta z grzybami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Łazanki z kapustą

Fot. Aniolywkuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Rolada z kapustą

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Uszka z kapustą i grzybami

Fot. Beiot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pierogi z kapustą i ziemniakami

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Paszteciki z pieczarkami i kapustą

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Krokiety z kapustą i pieczarkami

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń