Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczna kapusta z grzybami

Świąteczna kapusta z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 44249

Kapusta z grzybkami- nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. W Wigilię z grzybkami, a w Święta z dodatkiem mięska.

Składniki

  • kapusta kwaszona, 2 kg
  • suszone grzyby, 0,75 litra
  • liść laurowy, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 2 sztuki
  • pieprz ziarnisty, 3 sztuki
  • smalec, 1 łyżka
  • cebula biała, 1 sztuka
  • sól, 0, 5 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony, 5 szczypt
  • wędlina
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczna kapusta z grzybami

Przygotowanie

  1. Suszone grzybki moczymy na noc w letniej wodzie. Kapustę płuczemy( nie powinna być zbyt kwaśna). Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy.

  2. Po 2 godzinach gotowania odcedzamy, zalewamy wodą i dalej gotujemy. Grzybki drobno kroimy. Dodajemy je do kapusty razem z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym.

  3. Gotujemy dalej. Wędlinę i cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu i dodajemy do kapusty. Gotujemy przez około 1 godzinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaja11 23 grudnia 2019 "Świąteczna" to może być na smalcu. Bo na Wigilię to już raczej nie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 grudnia 2014 Wędlina na Wigilię (z pełnym szacunkiem) chyba nie bardzo.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń