Sprawdzone przepisy na Sylwestra

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwestrowych. Przepisy są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się też świetnie na przyjęciach karnawałowych.

Ewa Wachowicz przygotowała imprezowe przekąski | Fot. materiały prasowe/Polsat

531. odcinek zamyka kolejny sezon programu "Ewa Gotuje". Zbliża się koniec roku, dlatego Ewa Wachowicz postawiła na przyrządzanie przekąsek imprezowych, które przydadzą się podczas zabawy sylwestrowej. Są jednak na tyle uniwersalne, że bez problemu będziesz mógł wykorzystać je również podczas karnawału lub każdego przyjęcia okolicznościowego. 

Prowadząca popiera ideę niemarnowania jedzenia, dlatego na pierwszą przekąskę wybrała tartaletki z wędzonym karpiem. Resztki ryby często zostają po świętach, więc żeby ich nie wyrzucać, warto przygotować pyszną, imprezową przekąskę.

Tartaletki z wędzonym karpiem według Ewy Wachowicz

 Tartaletki z wędzonym karpiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tartaletki z wędzonym karpiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do jej zrobienia Ewa Wachowicz wykorzystała gotowy arkusz ciasta francuskiego. Wycięła z niego kwadraty, które nałożyła na spodnią stronę metalowych foremek do muffinek, aby stworzyć "koszyczki". Piekła je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

W międzyczasie zabrała się za robienie farszu. Jajka ugotowała na twardo, wystudziła, obrała, drobno posiekała i przerzuciła do miski. Dodała niewielkie kawałki karpia - starannie obrane z ości. Dorzuciła jeszcze posiekany koperek i skórkę otartą z cytryny. Dodała serek połączony z odciśniętym chrzanem. Doprawiła świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszała nadzienie. Farsz nałożyła do koszyczków z ciasta francuskiego. Udekorowała ćwiartkami pomidorków koktajlowych, pokrojonymi oliwkami oraz kaparami.

Na żadnym przyjęciu nie może zabraknąć też dania głównego. Najlepiej podać potrawę, do której nie są potrzebne sztućce, a nawet talerze. Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Sakiewki z mięsnym farszem zajada się palcami, na dwa-trzy kęsy.

Tacos według Ewy Wachowicz

 Tacos według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tacos według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa zabrała się najpierw za farsz. Smalec rozgrzała na patelni i zeszkliła na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec dorzuciła drobno posiekany czosnek. Na środku patelni zrobiła miejsce i wsypała kumin, cynamon, chili i paprykę. Wymieszała i podgrzewała jeszcze przez chwilę. Dodała mięso mielone i usmażyła na mocnym ogniu. Przyprawiła solą i pieprzem.

Następnie prowadząca pokazała, jak złożyć tacos. Do każdej łódeczki dała 2 liście sałaty, plaster pomidora, wołowinę, 2 plastry awokado (wcześniej warto je skropić sokiem z cytryny), plasterek papryczki chili i kleks śmietany. Udekorowała kolendrą, która jest lubianym składnikiem kuchni meksykańskiej. Jeśli do zrobienia tacos użyjesz tortilli, to placki trzeba wcześniej podgrzać na suchej patelni.

W 531. odcinku programu Ewa Gotuje, wśród receptur na pyszne przekąski, znalazł się też przepis na sałatkę z halloumi i ananasem. To bezmięsna propozycja, gdyby wśród zaproszonych gości byli także wegetarianie. Sałatka wychodzi soczysta i sycąca.

Sałatka z halloumi i ananasem według Ewy Wachowicz

 Sałatka z halloumi i ananasem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z halloumi i ananasem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni pokroiła w plastry ser halloumi i połówkę ananasa. Upiekła bez tłuszczu na patelni grillowej. Wystudziła. Na półmisku rozłożyła roszponkę. Na roszponkę dała halloumi i pokrojone na mniejsze kawałki plastry ananasa. Dorzuciła jeszcze orzechy nerkowca i nasiona granatu. Następnie przyrządziła dressing, który dodał przystawce dużo smaku. Imbir starła do miseczki. Posłodziła miodem i wlała sok z cytryny i oliwę. Przyprawiła odrobiną soli i pieprzu. Dobrze wymieszała i tak przygotowanym sosem polała sałatkę.

Na koniec Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić dobrze znane i lubiane oponki drożdżowe. Choć sprawdzą się na sylwestra, to równie przydatne będą przez cały karnawał. Pięknie wyrastają i nie ociekają nadmiarem tłuszczu.

Sylwestrowe oponki drożdżowe

 Sylwestrowe oponki drożdżowe Zobacz przepis

Sylwestrowe oponki drożdżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początku Ewa przygotowała ciasto. Mleko podgrzała w rondelku, dorzuciła masło. Posłodziła cukrem i cukrem z wanilią. Gdy masło się roztopiło, a cukier rozpuścił, wsypała drożdże. Wymieszała. Mąkę przesiała do miski. Zrobiła dołeczek i wlała do niego mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszała łyżką. Gdy zaczęły robić się kluchy, dodała żółtka. Posoliła i uperfumowała skórką z cytryny. Masę wyrobiła ręką. Przykryła i odstawiła na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyła na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkowała na grubość ok. cm. Za pomocą 2 pierścieni (lub szklanki i kieliszka) wycięła oponki. Ułożyła na desce, przykryła ściereczką i odstawiła na 15 minut do podrośnięcia. Usmażyła w mocno rozgrzanym maśle ze smalcem. Odsączyła z nadmiaru tłuszczu. Oprószyła cukrem pudrem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 531. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 242

60 min
4
15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 676

60 min
7
Ciasta Seromakowiec

Seromakowiec to nic innego jak kruche ciasto z serem i makiem. Mamy dwa w jed...

Odsłon: 890

>60 min
17
Ciasta Makowiec z czekoladą

Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...

Odsłon: 304

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

2
Informacje Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Szukasz pomysłów na słodkie specjały, które przyrządzisz szybciej niż ciasta? Postaw na desery w pucharkach, które są proste w przygotowaniu, a do...

2
Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

2