531. odcinek zamyka kolejny sezon programu "Ewa Gotuje". Zbliża się koniec roku, dlatego Ewa Wachowicz postawiła na przyrządzanie przekąsek imprezowych, które przydadzą się podczas zabawy sylwestrowej. Są jednak na tyle uniwersalne, że bez problemu będziesz mógł wykorzystać je również podczas karnawału lub każdego przyjęcia okolicznościowego.
Prowadząca popiera ideę niemarnowania jedzenia, dlatego na pierwszą przekąskę wybrała tartaletki z wędzonym karpiem. Resztki ryby często zostają po świętach, więc żeby ich nie wyrzucać, warto przygotować pyszną, imprezową przekąskę.
Tartaletki z wędzonym karpiem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTartaletki z wędzonym karpiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do jej zrobienia Ewa Wachowicz wykorzystała gotowy arkusz ciasta francuskiego. Wycięła z niego kwadraty, które nałożyła na spodnią stronę metalowych foremek do muffinek, aby stworzyć "koszyczki". Piekła je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
W międzyczasie zabrała się za robienie farszu. Jajka ugotowała na twardo, wystudziła, obrała, drobno posiekała i przerzuciła do miski. Dodała niewielkie kawałki karpia - starannie obrane z ości. Dorzuciła jeszcze posiekany koperek i skórkę otartą z cytryny. Dodała serek połączony z odciśniętym chrzanem. Doprawiła świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszała nadzienie. Farsz nałożyła do koszyczków z ciasta francuskiego. Udekorowała ćwiartkami pomidorków koktajlowych, pokrojonymi oliwkami oraz kaparami.
Na żadnym przyjęciu nie może zabraknąć też dania głównego. Najlepiej podać potrawę, do której nie są potrzebne sztućce, a nawet talerze. Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Sakiewki z mięsnym farszem zajada się palcami, na dwa-trzy kęsy.
Tacos według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTacos według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa zabrała się najpierw za farsz. Smalec rozgrzała na patelni i zeszkliła na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec dorzuciła drobno posiekany czosnek. Na środku patelni zrobiła miejsce i wsypała kumin, cynamon, chili i paprykę. Wymieszała i podgrzewała jeszcze przez chwilę. Dodała mięso mielone i usmażyła na mocnym ogniu. Przyprawiła solą i pieprzem.
Następnie prowadząca pokazała, jak złożyć tacos. Do każdej łódeczki dała 2 liście sałaty, plaster pomidora, wołowinę, 2 plastry awokado (wcześniej warto je skropić sokiem z cytryny), plasterek papryczki chili i kleks śmietany. Udekorowała kolendrą, która jest lubianym składnikiem kuchni meksykańskiej. Jeśli do zrobienia tacos użyjesz tortilli, to placki trzeba wcześniej podgrzać na suchej patelni.
W 531. odcinku programu Ewa Gotuje, wśród receptur na pyszne przekąski, znalazł się też przepis na sałatkę z halloumi i ananasem. To bezmięsna propozycja, gdyby wśród zaproszonych gości byli także wegetarianie. Sałatka wychodzi soczysta i sycąca.
Sałatka z halloumi i ananasem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSałatka z halloumi i ananasem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni pokroiła w plastry ser halloumi i połówkę ananasa. Upiekła bez tłuszczu na patelni grillowej. Wystudziła. Na półmisku rozłożyła roszponkę. Na roszponkę dała halloumi i pokrojone na mniejsze kawałki plastry ananasa. Dorzuciła jeszcze orzechy nerkowca i nasiona granatu. Następnie przyrządziła dressing, który dodał przystawce dużo smaku. Imbir starła do miseczki. Posłodziła miodem i wlała sok z cytryny i oliwę. Przyprawiła odrobiną soli i pieprzu. Dobrze wymieszała i tak przygotowanym sosem polała sałatkę.
Na koniec Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić dobrze znane i lubiane oponki drożdżowe. Choć sprawdzą się na sylwestra, to równie przydatne będą przez cały karnawał. Pięknie wyrastają i nie ociekają nadmiarem tłuszczu.
Sylwestrowe oponki drożdżowe
Zobacz przepisSylwestrowe oponki drożdżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początku Ewa przygotowała ciasto. Mleko podgrzała w rondelku, dorzuciła masło. Posłodziła cukrem i cukrem z wanilią. Gdy masło się roztopiło, a cukier rozpuścił, wsypała drożdże. Wymieszała. Mąkę przesiała do miski. Zrobiła dołeczek i wlała do niego mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszała łyżką. Gdy zaczęły robić się kluchy, dodała żółtka. Posoliła i uperfumowała skórką z cytryny. Masę wyrobiła ręką. Przykryła i odstawiła na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyła na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkowała na grubość ok. cm. Za pomocą 2 pierścieni (lub szklanki i kieliszka) wycięła oponki. Ułożyła na desce, przykryła ściereczką i odstawiła na 15 minut do podrośnięcia. Usmażyła w mocno rozgrzanym maśle ze smalcem. Odsączyła z nadmiaru tłuszczu. Oprószyła cukrem pudrem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 531. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy