10 przepisów na pyszne sałatki z porów

Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić.

Fot. 123RF/Picsel

Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą wzrok witaminę A i kojące zszargane nerwy witaminy z grupy B. Po pory warto również sięgać ze względu na witaminę E, zwaną potocznie witaminą młodości.

Osoby dbające o linię powinny zwrócić na to warzywo szczególną uwagę. Pory są bowiem niskokaloryczne - 100 g pora to jedynie 30 kcal. Zawierają także spore ilości błonnika - niemal dwa razy więcej niż cebula, a w dodatku są lekkostrawne. Dodatkowo pory działają odtruwająco oraz oczyszczająco - zaleca się wzbogacanie diety o to warzywo w przypadku zatruć pokarmowych. Pory rzadko kiedy alergizują i pomagają uporać się z problemami żołądkowymi, zwłaszcza osobom starszym oraz dzieciom. Co ciekawe, pory można podawać naszym pociechom już od 7 miesiąca życia.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

A jak wykorzystać pora w kuchni?

Przede wszystkim możemy zastępować nim cebulę. Przesmażenie talarków z pora na oliwie z oliwek nada naszym sosom wyrazu, a cała potrawa zyska na lekkości, której brakuje cebuli. Por może być nie tylko bazą, ale także dodatkiem. Słowackie restauracje oferują placki ziemniaczane z oscypkiem, posypane z wierzchu krążkami pora. W podobny sposób możemy również podawać pizzę.

Pory warto także dodawać do różnego rodzaju tart - wzbogacą ich wygląd oraz smak. Francuscy kucharze serwują pory pod postacią zupy lub jako dodatek do ryb i mięs. Możecie również podać je w roli eleganckiej przystawki - lekko podgotowane, a następnie zapieczone pod beszamelem. Białe części pora są łagodniejsze w smaku, zielone zaś ostrzejsze, ale za to zdrowsze! Komu przeszkadza intensywny smak pora, może go sparzyć przed podaniem. Te warzywa doskonale smakują w sałatkach i surówkach, a także jako dodatek do codziennych kanapek.

 

1. Sałatka hawajska z porem

Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Sałatka z brokułów i pora

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Surówka z pora na ciepło

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka z porem i kukurydzą

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Surówka z porem i marchewką

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pikantna surówka z pora

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Sałatka na przyjęcia

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Surówka obiadowa z pora

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Ekspresowa surówka z pora

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka ziemniaczana z porem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 47

60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5