Najlepsze przepisy na ogórki

10 przepisów na pyszne sałatki z porów

Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić.

Fot. 123RF/Picsel

Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą wzrok witaminę A i kojące zszargane nerwy witaminy z grupy B. Po pory warto również sięgać ze względu na witaminę E, zwaną potocznie witaminą młodości.

Osoby dbające o linię powinny zwrócić na to warzywo szczególną uwagę. Pory są bowiem niskokaloryczne - 100 g pora to jedynie 30 kcal. Zawierają także spore ilości błonnika - niemal dwa razy więcej niż cebula, a w dodatku są lekkostrawne. Dodatkowo pory działają odtruwająco oraz oczyszczająco - zaleca się wzbogacanie diety o to warzywo w przypadku zatruć pokarmowych. Pory rzadko kiedy alergizują i pomagają uporać się z problemami żołądkowymi, zwłaszcza osobom starszym oraz dzieciom. Co ciekawe, pory można podawać naszym pociechom już od 7 miesiąca życia.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

A jak wykorzystać pora w kuchni?

Przede wszystkim możemy zastępować nim cebulę. Przesmażenie talarków z pora na oliwie z oliwek nada naszym sosom wyrazu, a cała potrawa zyska na lekkości, której brakuje cebuli. Por może być nie tylko bazą, ale także dodatkiem. Słowackie restauracje oferują placki ziemniaczane z oscypkiem, posypane z wierzchu krążkami pora. W podobny sposób możemy również podawać pizzę.

Pory warto także dodawać do różnego rodzaju tart - wzbogacą ich wygląd oraz smak. Francuscy kucharze serwują pory pod postacią zupy lub jako dodatek do ryb i mięs. Możecie również podać je w roli eleganckiej przystawki - lekko podgotowane, a następnie zapieczone pod beszamelem. Białe części pora są łagodniejsze w smaku, zielone zaś ostrzejsze, ale za to zdrowsze! Komu przeszkadza intensywny smak pora, może go sparzyć przed podaniem. Te warzywa doskonale smakują w sałatkach i surówkach, a także jako dodatek do codziennych kanapek.

 

1. Sałatka hawajska z porem

Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Sałatka z brokułów i pora

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Surówka z pora na ciepło

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka z porem i kukurydzą

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Surówka z porem i marchewką

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pikantna surówka z pora

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Sałatka na przyjęcia

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Surówka obiadowa z pora

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Ekspresowa surówka z pora

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka ziemniaczana z porem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 506

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 538

15 min
8
Przekąski Kaszanka z grilla

Sezon grillowy w pełni, dzisiejsza propozycja bardzo dobrze wpisuje się w te...

Odsłon: 36

60 min
1
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9