Sezon na dynię

Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić.

Fot. 123RF/Picsel

Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą wzrok witaminę A i kojące zszargane nerwy witaminy z grupy B. Po pory warto również sięgać ze względu na witaminę E, zwaną potocznie witaminą młodości.

Osoby dbające o linię powinny zwrócić na to warzywo szczególną uwagę. Pory są bowiem niskokaloryczne - 100 g pora to jedynie 30 kcal. Zawierają także spore ilości błonnika - niemal dwa razy więcej niż cebula, a w dodatku są lekkostrawne. Dodatkowo pory działają odtruwająco oraz oczyszczająco - zaleca się wzbogacanie diety o to warzywo w przypadku zatruć pokarmowych. Pory rzadko kiedy alergizują i pomagają uporać się z problemami żołądkowymi, zwłaszcza osobom starszym oraz dzieciom. Co ciekawe, pory można podawać naszym pociechom już od 7 miesiąca życia.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

A jak wykorzystać pora w kuchni?

Przede wszystkim możemy zastępować nim cebulę. Przesmażenie talarków z pora na oliwie z oliwek nada naszym sosom wyrazu, a cała potrawa zyska na lekkości, której brakuje cebuli. Por może być nie tylko bazą, ale także dodatkiem. Słowackie restauracje oferują placki ziemniaczane z oscypkiem, posypane z wierzchu krążkami pora. W podobny sposób możemy również podawać pizzę.

Pory warto także dodawać do różnego rodzaju tart - wzbogacą ich wygląd oraz smak. Francuscy kucharze serwują pory pod postacią zupy lub jako dodatek do ryb i mięs. Możecie również podać je w roli eleganckiej przystawki - lekko podgotowane, a następnie zapieczone pod beszamelem. Białe części pora są łagodniejsze w smaku, zielone zaś ostrzejsze, ale za to zdrowsze! Komu przeszkadza intensywny smak pora, może go sparzyć przed podaniem. Te warzywa doskonale smakują w sałatkach i surówkach, a także jako dodatek do codziennych kanapek.

 

1. Sałatka hawajska z porem

Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Sałatka z brokułów i pora

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Surówka z pora na ciepło

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka z porem i kukurydzą

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Surówka z porem i marchewką

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pikantna surówka z pora

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Sałatka na przyjęcia

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Surówka obiadowa z pora

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Ekspresowa surówka z pora

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka ziemniaczana z porem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22614

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14933

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4717

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44725

30 min
43
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 642

>60 min
5