Fot. 123RF/Picsel
Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą wzrok witaminę A i kojące zszargane nerwy witaminy z grupy B. Po pory warto również sięgać ze względu na witaminę E, zwaną potocznie witaminą młodości.
Osoby dbające o linię powinny zwrócić na to warzywo szczególną uwagę. Pory są bowiem niskokaloryczne - 100 g pora to jedynie 30 kcal. Zawierają także spore ilości błonnika - niemal dwa razy więcej niż cebula, a w dodatku są lekkostrawne. Dodatkowo pory działają odtruwająco oraz oczyszczająco - zaleca się wzbogacanie diety o to warzywo w przypadku zatruć pokarmowych. Pory rzadko kiedy alergizują i pomagają uporać się z problemami żołądkowymi, zwłaszcza osobom starszym oraz dzieciom. Co ciekawe, pory można podawać naszym pociechom już od 7 miesiąca życia.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
A jak wykorzystać pora w kuchni?
Przede wszystkim możemy zastępować nim cebulę. Przesmażenie talarków z pora na oliwie z oliwek nada naszym sosom wyrazu, a cała potrawa zyska na lekkości, której brakuje cebuli. Por może być nie tylko bazą, ale także dodatkiem. Słowackie restauracje oferują placki ziemniaczane z oscypkiem, posypane z wierzchu krążkami pora. W podobny sposób możemy również podawać pizzę.
Pory warto także dodawać do różnego rodzaju tart - wzbogacą ich wygląd oraz smak. Francuscy kucharze serwują pory pod postacią zupy lub jako dodatek do ryb i mięs. Możecie również podać je w roli eleganckiej przystawki - lekko podgotowane, a następnie zapieczone pod beszamelem. Białe części pora są łagodniejsze w smaku, zielone zaś ostrzejsze, ale za to zdrowsze! Komu przeszkadza intensywny smak pora, może go sparzyć przed podaniem. Te warzywa doskonale smakują w sałatkach i surówkach, a także jako dodatek do codziennych kanapek.
Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Sałatka z porem i kukurydzą
Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Surówka z porem i marchewką
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Sałatka ziemniaczana z porem
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.