Fot. 123RF/Picsel
Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje prawo swojego pierworództwa Jakubowi, właśnie za misę soczewicy. Ta najzdrowsza roślina strączkowa popularnością cieszyła się również w czasach starożytnych w Grecji i Rzymie, gdzie uważana była za pokarm niezwykle sycący. W kuchni żydowskiej łączyło się ją z pszenicą i podawało jako danie pokutne.
W jaki sposób soczewica wpływa na nasze zdrowie?
Soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem może zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, jej spożywanie poleca się szczególnie wegetarianom oraz osobom, które z różnych względów muszą ograniczyć mięso w swojej diecie.
W soczewicy znajdziemy również sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. O obecność tej substancji w jadłospisie powinny zadbać zwłaszcza osoby, starające się zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To właśnie błonnik uchroni je przed napadami wilczego głodu i nagłymi skokami cukru we krwi, a tym samym także przed podjadaniem między posiłkami. Z tego względu poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę.
Warto również wiedzieć, że substancja ta sprzyja zredukowaniu poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie obniża ciśnienie krwi. W ten sposób, bogata w błonnik soczewica, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.
Który rodzaj najlepszy?
W sklepach możecie znaleźć co najmniej kilka rodzajów soczewicy. Najłatwiej dostępną jest jej czerwona odmiana - niewielka i bardzo delikatna. Podczas jej przygotowywania musimy uważać, ponieważ bardzo łatwo ją rozgotować. Aby zmiękła, wystarczy zaledwie kilka minut. Równie popularna jest zielona soczewica, która doskonale sprawdza się w sałatkach. Spośród wszystkich rodzajów, to właśnie ona zawiera w sobie najwięcej błonnika oraz posiada najniższy indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy również odmianę czarną, mającą podobne właściwości do zielonej soczewicy, oraz brązową, którą musimy gotować znacznie dłużej niż inne rodzaje.
A w jaki sposób włączyć to zdrowe warzywo do naszej diety? Nasi użytkownicy, jak zwykle, służą wam wieloma, ciekawymi pomysłami.Oto niektóre z nich.
1. Soczewica z pieczonymi burakami
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kalina15 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Pasztet warzywny z soczewicą
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Soczewica z chrupkimi warzywami
Fot. Chilinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. PogoOla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Pierogi z soczewicą babci Oli
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Schabowe z soczewicą i porem
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Potrawka z kurczaka z soczewicą i cukinią
Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.