Domowe obiady

9 przepisów na gołąbki dla leniwych. Bez zawijania i po podkarpacku!

Gołąbki dla leniwych, na przykład bez zawijania lub z kapusty pekińskiej, cieszą się dużą popularnością. Oto dziewięć prostych przepisów na gołąbki, które skradną wasze serca. Jak zrobić gołąbki z w sosie pomidorowym, pieczarkowym, po podkarpacku albo gołąbki wegetariańskie?

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Przepis na gołąbki domowe. Jak zrobić gołąbki?

Przepis na gołąbki domowe ma w domu większość z nas. Najpierw robiły je nasze babcie, później mamy, a teraz sięgamy po nie my. Niemalże odruchowo kupujemy w sklepie białą, włoską kapustę i przygotowujemy gołąbki według tradycyjnej receptury. Nie ma w tym niczego złego, jednak warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Zwłaszcza, jeżeli dzięki temu możemy zaoszczędzić czas albo odkryć danie, które bardziej przypadnie nam do gustu.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania, w formie zapiekanki, z ziemniakami po podkarpacku, albo gołąbki z kapusty pekińskiej? Czy gołąbki w sosie pomidorowym lub z mięsem to absolutny "must have"? A może te składniki da się łatwo zastąpić? Oto dziewięć przepisów na gołąbki dla leniwych!

Szybkie gołąbki

 Szybkie gołąbki Zobacz przepis

Szybkie gołąbki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gołąbki z młodej kapusty

Wraz z wiosną nadejdzie pora na sezonowe warzywa. Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty? Trzeba pamiętać, że jej liście są bardziej kruche, a sama kapusta może wydawać się nieco słodsza w smaku.

Po sparzeniu i bardzo delikatnym oberwaniu liści nakładamy farsz z mielonego mięsa wieprzowego i ugotowanego ryżu. Zawijamy ostrożnie i uformowane gołąbki układamy w garnku, wcześniej wyłożonym liśćmi kapusty. Do smaku można dodać również liść laurowy oraz ziele angielskie.

Gołąbki z młodej kapusty zalewamy wodą z dodatkiem domowej kostki rosołowej. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi z główki kapusty. Po 30 minutach należy sprawdzić, czy kapusta jest miękka. Jeśli tak, gołąbki są gotowe!

Gołąbki z młodej kapusty

 Gołąbki z młodej kapusty Zobacz przepis

Gołąbki z młodej kapusty/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Bywają dni, w które łatwiej jest nam dostać w sklepie kapustę pekińską niż jej włoską odmianę i nie trzeba się tym martwić, bo z niej również można zrobić przepyszne gołąbki.

Co więcej, gołąbki z kapusty pekińskiej robi się szybciej. Po prostu gotujemy ryż, smażymy pokrojoną wcześniej cebulę i mieszamy całość na farsz z mielonym mięsem.

Od kapusty pekińskiej odkrawamy dolną część, aby liście stały się luźne. Po opłukaniu używamy najmniejszych do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego, które wcześniej lekko natłuszczamy. Na pozostałe duże liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Jeśli liście rozwijają się, delikatnie je podłamujemy.

Gołąbki z kapusty pekińskiej układamy warstwowo, przykrywając je luźnymi liśćmi kapusty.

 

Zobacz też: Jak zrobić naleśniki ziemniaczane?

Gołąbki bez zawijania

Niektórym przepis na gołąbki bez zawijania w pierwszej chwili może wydawać się absurdalny. Podstawą tradycyjnych gołąbków jest przecież kapusta, która okala farsz z mięsa i ryżu.

Nie zawsze jednak mamy w domu całą główkę włoskiej kapusty lub też jest ona na tyle mała, że lepiej jest po prostu ją posiekać i wykorzystać jako część masy na gołąbki. W połączeniu z pozostałymi składnikami kapusta tworzy smaczny farsz na kotleciki a' la gołąbki bez zawijania.

Gołąbki bez zawijania nie tylko robi się szybciej, ale świetnie smakują one również podane z dodatkami, np. z kluskami śląskimi czy kopytkami.

Gołąbki bez zawijania

 Gołąbki bez zawijania Zobacz przepis

Gołąbki bez zawijania/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekanka a' la gołąbki z piekarnika

Inny rodzaj gołąbków bez zawijania to zapiekanka a'la gołąbki z piekarnika. Każdy miłośnik tej klasycznej potrawy, który nie boi się eksperymentować w kuchni, powinien spróbować jej przynajmniej raz w życiu. Najlepiej w sezonie na młodą kapustę, gdyż właśnie taka jest najsmaczniejsza.

Przygotowanie zapiekanki a' la gołąbki na ogół nie zajmuje więcej niż półtorej godziny i wystarczy nam do niej połowa główki kapusty. Po poszatkowaniu wrzucamy ją do wrzącej wody na 10 minut, a po odcedzeniu wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Później kładziemy na nią wymieszane składniki, czyli podsmażone mięso mielone z cebulą i ryżem. Po dodaniu sosu do gołąbków pieczemy całość pod folią aluminiową przez półtorej godziny w 180 stopniach. Po tym czasie nasza zapiekanka a' la gołąbki jest gotowa.

Zapiekanka gołąbkowa

 Zapiekanka gołąbkowa Zobacz przepis

Zapiekanka gołąbkowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gołąbki na parze

Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze ma wiele zalet. Warto więc sprawdzić przepis na gołąbki na parze, które są nie tylko zdrowsze, ale i lżejsze od tradycyjnych domowych gołąbków. Zwłaszcza jeśli do ich przygotowania wykorzystamy przynajmniej częściowo zamiast wieprzowiny mięso mielone z indyka.

Liście kapusty włoskiej patrzymy we wrzątku i odstawiamy. W tym czasie gotujemy ryż, który po ostudzeniu łączymy z mięsem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Po godzinie kładziemy farsz na liściach kapusty i zawijamy jak tradycyjne domowe gołąbki, które następnie układamy na parze. Po kilkudziesięciu minutach, gdy kapusta jest już miękka, gołąbki na parze są gotowe do spożycia!

Gołąbki wiejskie na parze

 Gołąbki wiejskie na parze Zobacz przepis

Gołąbki wiejskie na parze/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gołąbki z ziemniakami po podkarpacku

Aby przygotować gołąbki z ziemniakami po podkarpacku w najprostszej wersji, wystarczy sparzyć główkę młodej kapusty, a po ostygnięciu nałożyć na liście farsz z ziemniaków oraz podsmażanej cebulki.

Po uformowaniu wykładamy duży garnek lub naczynie żaroodporne kilkoma liśćmi kapusty i ciasno układamy w nim gołąbki. Całość zalewamy ulubionym sosem - w tym wypadku można sięgnąć po tradycyjny sos pomidorowy lub aromatyczny sos na bazie suszonych grzybów. Mniej oczywistym, chociaż równie smacznym, wyborem będzie sos paprykowy.

Gołąbki z ziemniakami będą gotowe po kilkunastu minutach zapiekania. Na koniec całość możesz okrasić skwarkami lub dodatkową porcją podsmażonej cebulki.

Gołąbki z ziemniakami

 Gołąbki z ziemniakami Zobacz przepis

Gołąbki z ziemniakami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gołąbki wegetariańskie

A co, gdyby tak zrezygnować z mięsa mielonego jako składnika gołąbków, i przygotować gołąbki wegetariańskie zrobione jedynie z ryżu i warzyw? W końcu nie tylko mięsożercy mają prawo zajadać się tą przepyszną potrawą!

Po ugotowaniu ryżu kroimy wcześniej podgotowaną marchewkę i cebulę dusimy razem z pokrojonymi pieczarkami. Z powyższych składników robimy farsz, dodając do nich również groszek i jajko oraz ulubione przyprawy. Parzymy kapustę, a po ostudzeniu, kładziemy przygotowaną masę na jej liściach i zawijamy.

Tak przygotowane gołąbki wegetariańskie możemy gotować w dużym garnku na liściach kapusty z dodatkiem bulionu z włoszczyzny oraz przecieru pomidorowego.

Gołąbki wegetariańskie

 Gołąbki wegetariańskie Zobacz przepis

Gołąbki wegetariańskie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jaki sos do gołąbków sprawdzi się najlepiej?

Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyka, na którą decyduje się znaczna większość z nas. Nie jest to jednak jedyna opcja. Jaki inny sos do gołąbków można przygotować?

Jedną z najsmaczniejszych alternatyw jest sos pieczarkowy. Kremowy sos grzybowy również znakomicie podkreśla smak farszu i młodej kapusty. Zwłaszcza jeśli do gołąbków dodajemy kaszę bulgur i polędwicę wieprzową. Niezależnie od tego, czy wolimy tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, czy mamy ochotę na gołąbki w sosie pieczarkowym, przepisy na oba dania zawsze warto mieć pod ręką.

Gołąbki z młodej kapusty

 Gołąbki z młodej kapusty Zobacz przepis

Gołąbki z młodej kapusty/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? »

Kasza gryczana: Właściwości i zastosowanie »

15 sposobów na wykorzystanie torebek po herbacie. Niektóre zadziwiają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Hamburgery inaczej

Często tak bywa, że na niedzielny obiad zrobimy schabowe lub np. steki i po o...

Odsłon: 33

15 min
0
Zupy Zupa fasolowa

15 minut krojenia i podsmażania, reszta to sama się robi i zupa gotowa. Oczyw...

Odsłon: 80

15 min
1
Desery Jabłka pod kruszonką

Oj, dzisiaj naszła mnie ochota na taki oto prosty i smaczny deser czyli " Ja...

Odsłon: 271

30 min
12
Zupy Zupa brokułowa

Dzisiaj zupa brokułowa, syta i smaczna , ugotowana na kurczaku z marchewką, p...

Odsłon: 218

30 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: żurek w kociołku, kołacz zawojski, deska masła, muffinki z marchewką

Wiosenną ramówkę Ewa Wachowicz rozpocznie od przyrządzenia żurku na domowym zakwasie i ciemnym piwie. Następnie zdradzi przepis na regionalny kołac...

0
Informacje Brzmi ekskluzywnie, ale ma bardzo prosty skład. Jak samemu zrobić crème fraîche?

Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak jogurt, skyr lub kwaśna śmietana, to żaden z tych produktów. Co to jest crème fraîche, jak go zrobić i do cze...

1
Informacje Prosty sposób na szumowiny w rosole. Dodaj jeden składnik, znów będzie złoty i klarowny

Rosół na bazie warzyw, mięsa i kości to niezwykle zdrowy posiłek. Można zaserwować go na niedzielny obiad wraz z makaronem lub zastosować jako bazę...

0
Informacje Ma lekko orzechowy smak i jest lekkostrawna. Kamut – pszenica, którą uprawiali już w starożytności

Jeżeli w kuchni nie lubisz nudy, a podczas gotowania z chęcią eksperymentujesz z nowymi produktami, z pewnością zainteresujesz się tym zbożem. Pod...

0