Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Befsztyk tatarski: jak przygotować ulubioną przekąskę Magdy Gessler?

Tatar, zwany również befsztykiem tatarskim, jest jedną z najpopularniejszych przystawek kuchni polskiej. Danie oparte na surowym mięsie ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jak zrobić tatara idealnego? Sekret tkwi nie tylko w mięsie, ale również technice krojenia!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jakie mięso na befsztyk tatarski jest najlepsze?

- Jak podać befsztyk tatarski?

- Jak zrobić tatara z wołowiny?

- Jak zrobić tatara z łososia?

- Jak zrobić tatara według Magdy Gessler?

- Czy befsztyk tatarski jest zdrowy?

 

Tatar w swojej tradycyjnej odsłonie to przystawka oparta na dobrej jakości mięsie wołowym, oleju, cebuli, ogórku kiszonym i klasycznym zestawie przypraw. Aby danie wyglądało rodem z książki kucharskiej, musi być zwieńczone żółtkiem i udekorowane dodatkami. Przekąska wygląda przepiękne w swojej prostocie, ale czy jest równie nieskomplikowana w przygotowaniu? Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, jak zrobić tatara!

Jakie mięso na befsztyk tatarski będzie najlepsze?

Chcesz zaskoczyć swoich gości potrawą idealną, ale nie wiesz, jakie mięso na tatara wybrać? Jeśli planujesz przygotowanie zakąski w podstawowej wersji, musisz zadbać o najwyższą jakość wołowiny. Zapomnij o gotowych wyrobach i postaw na sprawdzone lokalne sklepiki, w których masz możliwość dokładnego obejrzenia mięsa za ladą.

Aby wyczarować nienaganny tatar, zaopatrz się w polędwicę wołową. Oprócz świeżości mięso powinno charakteryzować się pięknym, głębokim kolorem, być wolne od błon, a także wykazywać pewną sprężystość. Jeśli nie jesteś fanem polędwicy, możesz również zainwestować w udziec lub rostbef.

Tatar wołowy to niejedyny wariant popularnej przekąski. W zależności od miejsca na świecie danie to serwowane jest w różnych postaciach. Ukraińcy uwielbiają jego wieprzową wersję, natomiast Włosi delektują się cienko pokrojonymi plasterkami cielęciny. Jesteś fanem eksperymentów kulinarnych? Z pewnością zainteresuje cię fakt, że Kanadyjczycy serwują tatara na bazie mięsa z bawoła, a mieszkańcy Peru lubują się w jego rybnej wersji!

Niezależnie od składnika, który wybrałeś, pamiętaj o jego odpowiednim pokrojeniu. Użyj do tego ostrego noża, krojąc mięso w poprzek włókien. Najpierw przygotuj cienkie plasterki, które następnie energicznie poszatkujesz w kostkę. Proces możesz powtórzyć kilka razy, aby mieć pewność, że tatar osiągnął idealną konsystencję.

Jak wybrać odpowiednią recepturę na tatara? Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przepisów, które z pewnością przydadzą się w kulinarnych chwilach słabości!

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Jak podać befsztyk tatarski zachwycić gości?

Jak podać tatara? Sposobów jest praktycznie tyle, ilu przyrządzających potrawę kucharzy. Kieruj się własnymi upodobaniami kulinarnymi i nie ograniczaj do serwowania frykasa wyłącznie w towarzystwie żółtka i cebuli.

Jakie dodatki pasują do tatara? Tutaj również masz bardzo duże pole do popisu - zaczynając od korniszonów, kaparów i oliwek, a kończąc na anchois i sardynkach w oleju. Jesteś zwolennikiem mocnych smaków? Do swojego tatara dodaj tabasco lub sos Worcester. Entuzjastów delikatnych połączeń z pewnością zadowoli odrobina soku z cytryny lub natka pietruszki.

Uwielbiasz tradycyjną recepturę? Nie musisz podawać dodatków idealnie ułożonych wokół bohatera przepisu. Możesz śmiało wymieszać je z mięsem, a żółtko zaserwować w kieliszku obok przekąski. Tatar świetnie współgra z makaronem, ryżem i purée ziemniaczanym. Danie odnajdzie się również w towarzystwie odrobiny alkoholu. Tutaj zdecydowanie postaw na czystą wódkę lub czerwone wytrawne wino.

Befsztyk tatarski - klasyczny przepis z wołowiną

Lubujesz się w klasycznej polskiej kuchni? Przyrządź najprostszy tatar, który zdobędzie serca twoich gości swoją prostotą. Do jego przygotowania potrzebujesz dobrej jakości mięsa, cebuli, ogórka kiszonego, oliwy z oliwek, soli i pieprzu oraz żółtka.

Przygotuj mięso na tatar wołowy ręcznie lub posiłkuj się maszynką do mielenia. Odstaw je do oddzielnego naczynia, a następnie poszatkuj warzywa. Aby mięso osiągnęło kremową konsystencję, dodaj do niego oliwę z oliwek i wymieszaj dokładnie dłonią. Dodatki możesz podać na dwa sposoby - połączone z mięsem lub wyłożone na talerzu obok. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu, a także o przygotowaniu miejsca na wieńczące przystawkę żółtko.

Tatar z łososia

Tatar z łososia to kulinarna gratka dla wszystkich fanów tej zdrowej ryby. Jest to również smaczna odpowiedź na azjatyckie sushi. Do największych zalet tej potrawy należy krótki czas przyrządzania. Jakich składników potrzebujesz, by wyczarować aromatyczny łososiowy przysmak? Zaopatrz się w dobrej jakości rybę, olej rzepakowy, sok z cytryny, szalotkę, kiszonego ogórka, kapary, sól i pieprz.

Drobno posiekaj łososia i warzywa. Do ryby dodaj odrobinę soku z cytryny i oleju, a następnie dopraw przyprawami. Rybna wersja zyska również dzięki dodaniu drobno skrojonego koperku. Z tak wyczarowanego tatara uformuj kulki i rozpłaszcz je na talerzu. Dookoła wyłóż cebulkę i ogórka. Pamiętaj, żeby gotowe danie przyozdobić żółtkiem i kaparami.

Tatar ze śledzia

Druga rybna wersja tej zakąski to tatar ze śledzia. Co prawda wariacja ta cieszy się nieco mniejszą popularnością, ale jest równie smaczna, co łososiowa. Idealnie nada się na najważniejsze rodzinne celebracje, a także święta Bożego Narodzenia.

Do przygotowania śledziowego tatara użyj filetów ze śledzia, jajek na twardo, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, marynowanych grzybów, ostrej musztardy, szczypiorku, oleju rzepakowego, a także soli i pieprzu.

Najważniejszym krokiem przed zabraniem się do pichcenia jest przepłukanie filetów tak, aby utraciły swój mocno słony posmak. Powtórz czynność kilka razy, a nadmiar wody odsącz przy użyciu papierowego ręcznika. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz również użyć musztardy sarepskiej lub stołowej.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Tatar Magdy Gessler

Tatar Magdy Gessler, znany również pod nazwą „oko pirata", to receptura, która nie ma prawa nie wyjść - w końcu pochodzi od najsłynniejszej polskiej restauratorki! Aby przygotować imprezową zakąskę, użyj polędwicy wołowej, żółtek, wody mineralnej, oleju słonecznikowego, oliwek, cebuli, a także soli i pieprzu.

Sekretem opracowanego przez Magdę Gessler tatara jest podwójne zmielenie mięsa przy użyciu maszynki. W kolejnym kroku połącz składnik z żółtkami, wodą, olejem i przyprawami. Następnie uformuj mięso, ułóż je na talerzu i udekoruj warzywami. Zwieńczeniem przekąski jest posypanie jej oliwkami.

Czy tatar jest zdrowy?

Tatar to jedna z najpyszniejszych przystawek, jakie możesz zaserwować sobie i swoim gościom. Pewnie nieraz zastanawiałeś się, czy tatar jest zdrowy i czy surowe mięso nie szkodzi zdrowiu? Odpowiedź jest bardzo prosta. Potrawa ta jest bardzo zdrowa, o ile zadbasz o dobrej jakości mięso.

Klasyczny tatar wołowy dostarcza twojemu organizmowi szereg dobrze przyswajalnych aminokwasów i witamin z grupy B. Jest on również polecany dla osób, które cierpią na niedobory żelaza. Jeśli natomiast postawisz na jego rybną wersję, np. tę opartą na łososiu, skorzystasz z cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które powstrzymują proces starzenia się i wspomagają pracę twojego układu odpornościowego.

 

1. Klasyczny tatar wołowy

Klasyczny tatar wołowy

Klasyczny tatar wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar śledziowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Tatar z wędzonego łososia i awokado

Tatar z wędzonego łososia i awokado

Tatar z wędzonego łososia i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tatar z gęsiny

Tatar z gęsiny

Tatar z gęsiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Tatar z pstrąga po grecku ze smażonymi rodzynkami

Tatar z pstrąga po grecku ze smażonymi rodzynkami

Tatar z pstrąga po grecku ze smażonymi rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

 

Zobacz także:

Dodaj colę do mięsa. Nie uwierzysz w efekty »

Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Jak zrobić? »

Pizza z ziemniakami i pieczarkami - przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
60 min
10
Zupy Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.

Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku...

Odsłon: 77

>60 min
0
Desery Cynamonowo - kokosowa szarlotka

Szarlotka jaką dzisiaj przygotowałam jest smaczna i aromatyczna, można by pow...

Odsłon: 1840

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0