Bliny — kuchnia Kresów Wschodnich

Przepis na tę potrawę jest znany głównie na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Obecnie na stałe wpisał się na listę produktów regionalnych w województwie podlaskim i stanowi jeden z najbardziej znanych przysmaków Kresów Wschodnich. Jak przygotować go według oryginalnej receptury?

Fot. 123RF/Picsel

Bliny to symbol dostatku, obfitości i dobrobytu. Danie to często gościło na stołach podczas rodzinnych uroczystości tj.: święta, wesela, urodziny czy imieniny oraz stypy. Było podawane kobietom w stanie błogosławionym, osobom chorym, ubogim, a także wędrowcom.

Przepis na ten przysmak jest znany od setek lat. Odtwarzano go jeszcze w czasach pogańskich. Z biegiem lat na dobre wpisał się w menu prawosławnych Słowian i stał się obowiązkowym posiłkiem spożywanym podczas świąt zwanych Maselnicą. Wydarzenie religijne skrywające się pod tą nazwą stanowiło oficjalne pożegnanie zimy i rozpoczynało okres wielkiego postu poprzedzającego Wielkanoc. Spożywanie okrągłych placków miało przynieść szczęście i radość na najbliższy rok.

W dawnych czasach, bliny przed zbliżającymi się uroczystościami smażono w domach na kamiennej płycie lub wypiekano w glinianych piecach. Po latach zaczęto korzystać z żeliwnych naczyń. Obecnie są przygotowywanie z udziałem patelni, a po przepis na ten przysmak sięgamy o każdej porze roku, niezależnie od okazji.

 

Tradycyjny przepis na bliny

Bliny można zrobić na wiele różnych sposobów. W zależności od upodobań gospodyni i zaplecza dostępnych produktów, warto eksperymentować z ich składem i sposobem podania. Spośród wszystkich kombinacji możemy wyłonić dwa najbardziej popularne: w wersji rosyjskiej bazujące na mące gryczanej oraz w wersji rodzimej, przygotowane z udziałem ziemniaków i skrobi ziemniaczanej.

Każdy z dostępnych przepisów pozwala na zrobienie przepysznych, puszystych placuszków, wyglądem przypominających popularne naleśniki. Gotowe bliny można serwować w wersji wytrawnej z dodatkiem śmietany, kefiru lub w towarzystwie grzybowego sosu, a także na słodko z owocami, miodem, cukrem, twarożkiem, dżemem lub czekoladą. Występują zarówno w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do mięs, ryb oraz serów.

Reklama

Jak przygotować bliny samodzielnie?

Bez względu na to, z jakiego przepisu skorzystacie, przyrządzenie tego dania nie powinno wam zająć dużo czasu. Większość produktów potrzebnych do zrobienia ciasta zapewne bez problemu odnajdziecie w swoich zapasach. Jeśli potrzebujecie inspiracji, zaczerpnijcie wiedzy od naszych utalentowanych użytkowników.

 

1. Bliny ziemniaczane

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bliny dyniowe według przepisu z 1917 roku

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Bliny na drożdżach

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bliny orkiszowe

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Bliny z serkiem i wędzonym łososiem

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Bliny z kawiorem

Fot. Monika1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Bliny ziemniaczane z jogurtem, łososiem wędzonym i kawiorem

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2