Fot. 123RF/Picsel
Bliny to symbol dostatku, obfitości i dobrobytu. Danie to często gościło na stołach podczas rodzinnych uroczystości tj.: święta, wesela, urodziny czy imieniny oraz stypy. Było podawane kobietom w stanie błogosławionym, osobom chorym, ubogim, a także wędrowcom.
Przepis na ten przysmak jest znany od setek lat. Odtwarzano go jeszcze w czasach pogańskich. Z biegiem lat na dobre wpisał się w menu prawosławnych Słowian i stał się obowiązkowym posiłkiem spożywanym podczas świąt zwanych Maselnicą. Wydarzenie religijne skrywające się pod tą nazwą stanowiło oficjalne pożegnanie zimy i rozpoczynało okres wielkiego postu poprzedzającego Wielkanoc. Spożywanie okrągłych placków miało przynieść szczęście i radość na najbliższy rok.

W dawnych czasach, bliny przed zbliżającymi się uroczystościami smażono w domach na kamiennej płycie lub wypiekano w glinianych piecach. Po latach zaczęto korzystać z żeliwnych naczyń. Obecnie są przygotowywanie z udziałem patelni, a po przepis na ten przysmak sięgamy o każdej porze roku, niezależnie od okazji.
Tradycyjny przepis na bliny
Bliny można zrobić na wiele różnych sposobów. W zależności od upodobań gospodyni i zaplecza dostępnych produktów, warto eksperymentować z ich składem i sposobem podania. Spośród wszystkich kombinacji możemy wyłonić dwa najbardziej popularne: w wersji rosyjskiej bazujące na mące gryczanej oraz w wersji rodzimej, przygotowane z udziałem ziemniaków i skrobi ziemniaczanej.
Każdy z dostępnych przepisów pozwala na zrobienie przepysznych, puszystych placuszków, wyglądem przypominających popularne naleśniki. Gotowe bliny można serwować w wersji wytrawnej z dodatkiem śmietany, kefiru lub w towarzystwie grzybowego sosu, a także na słodko z owocami, miodem, cukrem, twarożkiem, dżemem lub czekoladą. Występują zarówno w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do mięs, ryb oraz serów.
Jak przygotować bliny samodzielnie?
Bez względu na to, z jakiego przepisu skorzystacie, przyrządzenie tego dania nie powinno wam zająć dużo czasu. Większość produktów potrzebnych do zrobienia ciasta zapewne bez problemu odnajdziecie w swoich zapasach. Jeśli potrzebujecie inspiracji, zaczerpnijcie wiedzy od naszych utalentowanych użytkowników.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bliny dyniowe według przepisu z 1917 roku
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem ojcowskim
Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bliny z serkiem i wędzonym łososiem
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Monika1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bliny ziemniaczane z jogurtem, łososiem wędzonym i kawiorem
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie