Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-04-2018
Ojców, zwykle kojarzy się z małą i uroczą wsią pod Krakowem w dolinie Prądnika na Szlaku Orlich Gniazd. Na kulinarnej trasie Ojcowa od paru lat króluje pstrąg ojcowski: wędzony, pachnący dymem, prosto z ekologicznej hodowli. Najchętniej zjadam go na śniadanie z chlebem prądnickim i odrobiną chrzanu. Dziś postanowiłam jednak spróbować dodać go do dania, które zwykle kojarzy się nie z pstrągiem, ale z kawiorem, a zatem do gryczanych blin.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10604
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4743
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10604
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4743
Składniki
Drożdże rozkruszyć do miski Do miski dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej Całość wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia masy
Do większej miski przesiać obie mąki, dodać roztopione masło, żółtko, sól, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże Masę wymieszać i przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min
Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać patelnię z olejem, nakładać ciasto łyżką tworząc małe placuszki i smażyć na złoty kolor z 2 stron Bliny wyłożyć na talerzyki, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany, kawałkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa oraz koperkiem lub pietruszką