Spis treści:
Co powinniśmy jeść jesienią, żeby wzmocnić odporność i lepiej się czuć? Większość osób sięga po rozgrzewające potrawy - czy to dobry wybór? Tak, jeśli są przyrządzane z właściwych i wartościowych składników, korzystnie oddziałujących na organizm. Odkryj siedem rozgrzewających zup i sycących dań na jesień, które są bogate w witaminy i minerały.
Sprawdź także: Zupa cebulowa bez wina to hit. Jesienią rozgrzeje i wzmocni odporność
Co powinniśmy jeść jesienią?
Nowocześni kucharze, układając jadłospisy na dane tygodnie, kierują się przede wszystkim sezonowością. Biorą pod uwagę, jaka pora roku występuje i właśnie z jej uwzględnieniem, dobierają składniki oraz potrawy do menu. Co powinniśmy jeść jesienią? Gdy temperatura za oknem spada i rozpoczyna się okres zachorowań na przeziębienia oraz grypę, należy zwiększyć porcję sezonowych warzyw. To bogate źródło wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Wybieraj więc warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszkę, selera), cebulowe (cebula i czosnek) oraz psiankowate (ziemniaki, pomidory czy paprykę).
Do diety warto włączyć również fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka) oraz kiszonki, które stanowią skarbnicę probiotyków, antyoksydantów i witaminy C. Te z kolei korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową i wzmacniają odporność.
W celu zapewnienia sobie zdrowia i dobrej kondycji, nawet gdy ziąb na zewnątrz jest coraz większy, trzeba też pamiętać o zróżnicowanej diecie. Produkty pełnoziarniste (jak kasze, makarony czy pieczywo pełnoziarniste) dostarczają niezbędnego błonnika. Ryby czy nasiona strączkowe (fasola, ciecierzyca) to z kolei bogate źródło białka.
Co powinniśmy jeść jesienią? Postaw na zupy, które łączą w sobie wszystkie powyższe elementy. Świetnie rozgrzewają, dostarczają zróżnicowane składniki i uzupełniają niedobory witamin oraz minerałów. Dzięki dodatkom, jak mięso, kasza czy warzywa, wzmacniają organizm i układ odpornościowy. Ponadto stanowią świetny sposób na przemycenie do naszej diety produktów, za którymi nie do końca przepadamy. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie pożywne - potrafią nasycić lepiej niż niejeden posiłek. Przygotowane w odpowiedni sposób nie tuczą, dzięki czemu możemy wykorzystywać przepisy na nie, nawet będąc na diecie.
Rozgrzewające zupy na jesień
Wiesz już, dlaczego sezonowość w kuchni jest tak ważna. Jakie rozgrzewające zupy na jesień warto przygotować? Pamiętaj, że wszystko opiera się na dostępnych warzywach, które o tej porze roku mają najwięcej witamin i minerałów oraz - po prostu - najlepiej teraz smakują. Z dodatków wybieraj zdrową kaszę, pełnoziarnisty chleb czy makaron, nasiona lub chude mięso. Masz wiele opcji, a poniżej znajdziesz siedem rozgrzewających zup na jesień - na każdy dzień tygodnia.
1. Zupa krem z dyni
Zobacz przepisZupa krem z dyni z przyprawami korzennymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie byłoby jesieni bez dyni. Zupa krem przyrządzona z tego warzywa, z dodatkiem marchwi, dostarcza duże ilości witaminy A, która jest silnym antyoksydantem. Substancja nie tylko wzmacnia odporność i zabezpiecza przed infekcjami, ale też wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach, dlatego najlepiej do zupy użyć odrobiny oleju - możesz podsmażyć na nim przez chwilę warzywa lub zimnym skropić gotowy już krem.
Błonnik zawarty w warzywach wpływa na zdrowie mikroflory jelitowej, a to również przekłada się na silniejszą reakcję układu odpornościowego. Co więcej, zupę krem z dyni warto udekorować garścią pestek z dyni. To skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, która hamuje apetyt i ma działanie przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne, wzmacniające odporność. Niech nie zabraknie też kleksa z jogurtu naturalnego - probiotyku, który wzmocni jelita.
2. Energetyzująca zupa czosnkowa
Zobacz przepisCzeska zupa czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugą spośród rozgrzewających zup na jesień jest energetyzująca czosnkowa. Przepis wywodzi się z Czech, ale popularny jest też na Słowacji. Ze względu na dodatek jajek oraz sera - potrawa jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Króluje jednak główny składnik, czyli czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem. Zawiera związki siarkowe, m.in. allicynę, która ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze.
3. Kapuśniak z żeberkami
Zobacz przepisKapuśniak z żeberkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kapuśniak na żeberkach z dodatkiem kiełbasy jest bardzo pożywny, lekko kwaśny w smaku, z aromatem wędzonki i dodatkiem majeranku. Duża miska z mięsną wkładką w postaci żeberek wystarczy za cały obiad. Składniki tego dania świetnie wkomponowują się w ideę zróżnicowanej diety. Co więcej, do przyrządzenia zupy wykorzystasz pół kilograma kiszonej kapusty, która jest probiotykiem i źródłem antyoksydantów. Wpłynie rewelacyjnie na zdrowie twoich jelit, ale w konsekwencji również na wzmocnienie układu odpornościowego i opóźnienie procesów starzenia.
4. Węgierska zupa grzybowa
Zobacz przepisWęgierska zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rozgrzewające zupy na jesień - jaką jeszcze można zjeść? Wypróbuj przepis na węgierską zupę grzybową. Smak leśnych skarbów mocno kojarzy się z jesienią, ale w tym daniu podkręcono go jeszcze dodatkiem warzyw i mięsa. Nie musisz więc martwić się o dostarczenie organizmowi białka i witamin. W potrawie kryją się m.in. cebula i czosnek o antybiotycznym działaniu, poszatkowana natka pietruszki - źródło witaminy C czy przyprawa chilli, która rozgrzeje od środka. Jeśli przepadasz za grzybową, to koniecznie przetestuj tę recepturę.
5. Zupa z czerwonej soczewicy
Zobacz przepisZupa z czerwonej soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa z czerwonej soczewicy to obłędnie pyszna propozycja na jesień. Jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno w wersji bardziej płynnej, jak i kremowej - po zmiksowaniu. Oprócz marchwi, chilli czy cebuli, których wartości odżywcze już znasz, w daniu kryje się też porządna dawka rozgrzewających przypraw.
Kumin, kolendra, kurkuma - obniżają cukier i cholesterol, wspomagają odchudzanie, uzupełniają niedobory witamin i minerałów (m.in. witamin A, C i K oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu), wzmacniają odporność czy łagodzą stany zapalne, działają oczyszczająco, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
Nie można też zapomnieć o czerwonej soczewicy - roślina strączkowa to jakościowe źródło białka i witamin z grupy B. Z kolei dodane do zupy pomidory mają ogromny wpływ na zdrowie serca i układu nerwowego.
Co powinniśmy jeść jesienią? Ktoś na pewno pomyślał o zupie gulaszowej, czyli jednej z najbardziej sycących potraw. Aromat dania unoszący się w mieszkaniu czy domu zainteresuje z pewnością niejednego głodomora. Żeby zupa nie miała jedynie funkcji rozgrzewającej, ale również była zdrowym elementem codziennej diety, w tej wersji dodano do niej kaszę pęczak. Błonnik pokarmowy w niej zawarty wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową, co przekłada się na wzmocnienie układu immunologicznego. Co więcej, przyspiesza przemianę materii (redukując zaparcia i wzdęcia), odchudza i syci na dłużej.
7. Jesienna zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą
Zobacz przepisJesienna zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W zestawieniu brakuje ci rozgrzewającej zupy na jesień, w której znajduje się zdrowe warzywo, mięso i roślina strączkowa naraz? Wypróbuj nietypową jarzynową, która łączy w sobie wszystkie wymienione składniki. Jej bazą jest jarmuż, którego sezon rozpoczyna się późną jesienią i trwa przez całą zimę. To uniwersalne warzywo zawierające duże ilości białka, błonnika, antyoksydantów, witamin (zwłaszcza C, K oraz z grupy B) i minerałów (w tym magnez, żelazo, cynk, wapń, potas).
Błonnik zawarty w ciecierzycy zahamuje głód na dłużej oraz rozrusza jelita do lepszej pracy (a więc wpłynie też na układ immunologiczny), chorizo (mięsny składnik) - dostarczy białka wysokiej jakości i witamin z grupy B, a jarmuż - m.in. wzmocni odporność.
Jesienią wybieraj rozgrzewające zupy, które przemycą do twojej diety wartościowe składniki. Staraj się zadbać o uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, sięgając po sezonowe warzywa.
Źródło: Smaker.pl, pacjent.gov.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane »
Apteka w ogrodzie. Roślina uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »
Owoce z największą dawką witaminy C. Opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko nowotworów »