Co na obiad? 7 rozgrzewających zup i sycących dań na jesień

Jeśli zastanawiasz się, co powinieneś jeść jesienią, postaw przede wszystkim na dania pełne witamin i minerałów. To one zwalczą przeziębienie oraz poprawią funkcjonowanie całego organizmu. Odkryj 7 rozgrzewających zup na jesień, które wzmocnią twój układ odpornościowy, odchudzą i poprawią samopoczucie.

Co powinniśmy jeść jesienią? Rozgrzewające zupy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co powinniśmy jeść jesienią, żeby wzmocnić odporność i lepiej się czuć? Większość osób sięga po rozgrzewające potrawy - czy to dobry wybór? Tak, jeśli są przyrządzane z właściwych i wartościowych składników, korzystnie oddziałujących na organizm. Odkryj siedem rozgrzewających zup i sycących dań na jesień, które są bogate w witaminy i minerały.

Sprawdź także: Zupa cebulowa bez wina to hit. Jesienią rozgrzeje i wzmocni odporność

Co powinniśmy jeść jesienią?

Nowocześni kucharze, układając jadłospisy na dane tygodnie, kierują się przede wszystkim sezonowością. Biorą pod uwagę, jaka pora roku występuje i właśnie z jej uwzględnieniem, dobierają składniki oraz potrawy do menu. Co powinniśmy jeść jesienią? Gdy temperatura za oknem spada i rozpoczyna się okres zachorowań na przeziębienia oraz grypę, należy zwiększyć porcję sezonowych warzyw. To bogate źródło wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów. Wybieraj więc warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszkę, selera), cebulowe (cebula i czosnek) oraz psiankowate (ziemniaki, pomidory czy paprykę).

Do diety warto włączyć również fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka) oraz kiszonki, które stanowią skarbnicę probiotyków, antyoksydantów i witaminy C. Te z kolei korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową i wzmacniają odporność.

W celu zapewnienia sobie zdrowia i dobrej kondycji, nawet gdy ziąb na zewnątrz jest coraz większy, trzeba też pamiętać o zróżnicowanej diecie. Produkty pełnoziarniste (jak kasze, makarony czy pieczywo pełnoziarniste) dostarczają niezbędnego błonnika. Ryby czy nasiona strączkowe (fasola, ciecierzyca) to z kolei bogate źródło białka.

Co powinniśmy jeść jesienią? Postaw na zupy, które łączą w sobie wszystkie powyższe elementy. Świetnie rozgrzewają, dostarczają zróżnicowane składniki i uzupełniają niedobory witamin oraz minerałów. Dzięki dodatkom, jak mięso, kasza czy warzywa, wzmacniają organizm i układ odpornościowy. Ponadto stanowią świetny sposób na przemycenie do naszej diety produktów, za którymi nie do końca przepadamy. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie pożywne - potrafią nasycić lepiej niż niejeden posiłek. Przygotowane w odpowiedni sposób nie tuczą, dzięki czemu możemy wykorzystywać przepisy na nie, nawet będąc na diecie.

Rozgrzewające zupy na jesień

Wiesz już, dlaczego sezonowość w kuchni jest tak ważna. Jakie rozgrzewające zupy na jesień warto przygotować? Pamiętaj, że wszystko opiera się na dostępnych warzywach, które o tej porze roku mają najwięcej witamin i minerałów oraz - po prostu - najlepiej teraz smakują. Z dodatków wybieraj zdrową kaszę, pełnoziarnisty chleb czy makaron, nasiona lub chude mięso. Masz wiele opcji, a poniżej znajdziesz siedem rozgrzewających zup na jesień - na każdy dzień tygodnia.

1. Zupa krem z dyni

 Zupa krem z dyni Zobacz przepis

Zupa krem z dyni z przyprawami korzennymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie byłoby jesieni bez dyni. Zupa krem przyrządzona z tego warzywa, z dodatkiem marchwi, dostarcza duże ilości witaminy A, która jest silnym antyoksydantem. Substancja nie tylko wzmacnia odporność i zabezpiecza przed infekcjami, ale też wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach, dlatego najlepiej do zupy użyć odrobiny oleju - możesz podsmażyć na nim przez chwilę warzywa lub zimnym skropić gotowy już krem.

Błonnik zawarty w warzywach wpływa na zdrowie mikroflory jelitowej, a to również przekłada się na silniejszą reakcję układu odpornościowego. Co więcej, zupę krem z dyni warto udekorować garścią pestek z dyni. To skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, która hamuje apetyt i ma działanie przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne, wzmacniające odporność. Niech nie zabraknie też kleksa z jogurtu naturalnego - probiotyku, który wzmocni jelita.

2. Energetyzująca zupa czosnkowa

 Energetyzująca zupa czosnkowa Zobacz przepis

Czeska zupa czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugą spośród rozgrzewających zup na jesień jest energetyzująca czosnkowa. Przepis wywodzi się z Czech, ale popularny jest też na Słowacji. Ze względu na dodatek jajek oraz sera - potrawa jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Króluje jednak główny składnik, czyli czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem. Zawiera związki siarkowe, m.in. allicynę, która ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. 

3. Kapuśniak z żeberkami

 Kapuśniak z żeberkami Zobacz przepis

Kapuśniak z żeberkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kapuśniak na żeberkach z dodatkiem kiełbasy jest bardzo pożywny, lekko kwaśny w smaku, z aromatem wędzonki i dodatkiem majeranku. Duża miska z mięsną wkładką w postaci żeberek wystarczy za cały obiad. Składniki tego dania świetnie wkomponowują się w ideę zróżnicowanej diety. Co więcej, do przyrządzenia zupy wykorzystasz pół kilograma kiszonej kapusty, która jest probiotykiem i źródłem antyoksydantów. Wpłynie rewelacyjnie na zdrowie twoich jelit, ale w konsekwencji również na wzmocnienie układu odpornościowego i opóźnienie procesów starzenia.

4. Węgierska zupa grzybowa

 Węgierska zupa grzybowa Zobacz przepis

Węgierska zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rozgrzewające zupy na jesień - jaką jeszcze można zjeść? Wypróbuj przepis na węgierską zupę grzybową. Smak leśnych skarbów mocno kojarzy się z jesienią, ale w tym daniu podkręcono go jeszcze dodatkiem warzyw i mięsa. Nie musisz więc martwić się o dostarczenie organizmowi białka i witamin. W potrawie kryją się m.in. cebula i czosnek o antybiotycznym działaniu, poszatkowana natka pietruszki - źródło witaminy C czy przyprawa chilli, która rozgrzeje od środka. Jeśli przepadasz za grzybową, to koniecznie przetestuj tę recepturę.

5. Zupa z czerwonej soczewicy

 Zupa z czerwonej soczewicy Zobacz przepis

Zupa z czerwonej soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa z czerwonej soczewicy to obłędnie pyszna propozycja na jesień. Jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno w wersji bardziej płynnej, jak i kremowej - po zmiksowaniu. Oprócz marchwi, chilli czy cebuli, których wartości odżywcze już znasz, w daniu kryje się też porządna dawka rozgrzewających przypraw.

Kumin, kolendra, kurkuma - obniżają cukier i cholesterol, wspomagają odchudzanie, uzupełniają niedobory witamin i minerałów (m.in. witamin A, C i K oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu), wzmacniają odporność czy łagodzą stany zapalne, działają oczyszczająco, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Nie można też zapomnieć o czerwonej soczewicy - roślina strączkowa to jakościowe źródło białka i witamin z grupy B. Z kolei dodane do zupy pomidory mają ogromny wpływ na zdrowie serca i układu nerwowego.

6. Zupa gulaszowa

 Zupa gulaszowa Zobacz przepis

Zupa gulaszowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co powinniśmy jeść jesienią? Ktoś na pewno pomyślał o zupie gulaszowej, czyli jednej z najbardziej sycących potraw. Aromat dania unoszący się w mieszkaniu czy domu zainteresuje z pewnością niejednego głodomora. Żeby zupa nie miała jedynie funkcji rozgrzewającej, ale również była zdrowym elementem codziennej diety, w tej wersji dodano do niej kaszę pęczak. Błonnik pokarmowy w niej zawarty wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową, co przekłada się na wzmocnienie układu immunologicznego. Co więcej, przyspiesza przemianę materii (redukując zaparcia i wzdęcia), odchudza i syci na dłużej.

7. Jesienna zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą

 Jesienna zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą Zobacz przepis

Jesienna zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W zestawieniu brakuje ci rozgrzewającej zupy na jesień, w której znajduje się zdrowe warzywo, mięso i roślina strączkowa naraz? Wypróbuj nietypową jarzynową, która łączy w sobie wszystkie wymienione składniki. Jej bazą jest jarmuż, którego sezon rozpoczyna się późną jesienią i trwa przez całą zimę. To uniwersalne warzywo zawierające duże ilości białka, błonnika, antyoksydantów, witamin (zwłaszcza C, K oraz z grupy B) i minerałów (w tym magnez, żelazo, cynk, wapń, potas)

Błonnik zawarty w ciecierzycy zahamuje głód na dłużej oraz rozrusza jelita do lepszej pracy (a więc wpłynie też na układ immunologiczny), chorizo (mięsny składnik) - dostarczy białka wysokiej jakości i witamin z grupy B, a jarmuż - m.in. wzmocni odporność. 

Jesienią wybieraj rozgrzewające zupy, które przemycą do twojej diety wartościowe składniki. Staraj się zadbać o uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, sięgając po sezonowe warzywa. 

Źródło: Smaker.pl, pacjent.gov.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane »

Apteka w ogrodzie. Roślina uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Owoce z największą dawką witaminy C. Opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko nowotworów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 307

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 104

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4