Ciasta na Boże Narodzenie

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, przyjmowania gości i długich rozmów przy suto zastawionym stole. Jeśli chcesz jak najlepiej ugościć swoich bliskich, przygotuj sobie listę przysmaków, jakimi chcesz ich poczęstować. Co podać na świąteczny obiad wielkanocny? Poznaj pięć pomysłów na smaczne i niebanalne dania!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Z jakimi potrawami najbardziej kojarzy się Wielkanoc? Większość osób z pewnością wymieni żurek, białą kiełbasę, sałatkę jarzynową, faszerowane jajka, barszcz biały oraz mazurek i cytrynową babkę. Choć przysmaki te stanowią absolutną klasykę i trudno się bez nich obejść w tym czasie, warto postawić również na coś bardziej niebanalnego i jednocześnie zachwycającego swoim smakiem.

Co podać na świąteczny obiad wielkanocny, żeby zaskoczyć gości i wpasować się w ich kulinarne gusta? Faszerowana kaczka, indyk w sosie czy karkówka w miodzie to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji! 

Świąteczny obiad – przepis na dania z mięsem w roli głównej 

Kaczka faszerowana 

Nie bez powodu kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Odpowiednio przygotowana, jest niezwykle soczysta, a jej mięso wręcz rozpływa się w ustach. Można zaserwować ją na każdą okazję, włączając w to świąteczny obiad. Przepis na faszerowaną kaczkę możesz modyfikować według własnych preferencji – w roli nadzienia świetnie sprawdzą się jabłka, kasze, warzywa, pieczarki, a nawet inne rodzaje mięs, w tym wątróbka drobiowa lub wieprzowa

Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej sycących wersji nadziewanej kaczki jest ta z kaszą gryczaną. Poza mięsem i kaszą do jej przygotowania potrzebujesz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, soli i pieprzu oraz ulubionych przypraw – idealnym wyborem będzie słodka mielona papryka oraz suszony majeranek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po rozmaryn i granulowany czosnek.  

Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania w jednej misce wszystkich składników marynaty. Zanim natrzesz nią kaczkę, należy ją najpierw wypatroszyć. Po nasmarowaniu jej przyprawami wstaw ją na ok. dwie godziny do lodówki i w międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Umieść ją wewnątrz kaczki tak, żeby zostało jak najmniej pustego miejsca.  

Aby kasza nie wydostawała się na zewnątrz, należy zamknąć otwory z obydwu stron kaczki, np. za pomocą bawełnianej nitki. Umieść mięso w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia lub rozetnij folię i co jakiś czas polewaj mięso wytopionym w trakcie obróbki termicznej tłuszczem. Gotową kaczkę możesz podać z dowolnymi dodatkami, np. surówką z pora.  

Zobacz: Wellington. Stek w cieście francuskim z pieczarkami

Indyk w aromatycznym sosie 

Co podać na świąteczny obiad wielkanocny? Indyka w aromatycznym sosie! Jeśli znudziły ci się śmietanowe, pieczarkowe czy koperkowe dodatki do mięs, możesz postawić na sos luizjański, w którym dominuje smak słodkiej i wędzonej papryki oraz tymianku i oregano. Gustujesz w pikantnych potrawach? Zatem dodaj trochę papryczki chili. 

Niezbędne składniki do przyrządzenia powyższej potrawy to filety z indyka, olej roślinny, czosnek, mąka pszenna, sól, słodka i wędzona papryka, tymianek, oregano, czarny i biały pieprz, pieprz Cayenne, świeża papryka, cebula, seler naciowy, papryczka chili, bulion drobiowy, sok z cytryny oraz sos Worcestershire.  

Oczyść mięso z błonek i kostek, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem oraz przyprawami i na jakiś czas odstaw, żeby indyk dobrze się zamarynował. Pokrój seler naciowy i paprykę w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Podsmaż je na dużej patelni, najlepiej na oliwie z oliwek. Po przełożeniu gotowych warzyw do miski umieść na tej samej patelni posypane mąką filety i smaż je do momentu, aż się zarumienią.  

Gdy mięso nabierze odpowiedniego koloru, wrzuć do niego warzywa, wlej gorący bulion drobiowy i kontynuuj obróbkę termiczną. Pod koniec dolej sos Worcestershire, sok z cytryny oraz papryczkę chili i dokładnie wymieszaj. Po ok. trzech minutach sos powinien zgęstnieć, więc możesz przełożyć danie na talerz. Posyp je natką pietruszki i podaj z dowolnymi dodatkami, np. ryżem, ziemniakami lub/i gotowanymi warzywami.  

Sprawdź także: Pieczeń rzymska. Idealna propozycja na obiad wielkanocny

Delikatny schab 

Spodziewasz się wymagających gości i nie wiesz, co zaserwować im na świąteczny obiad? Przepis na delikatny schab powinien wybawić cię z opresji. Jest to tak soczysta i aromatyczna potrawa, że trudno nie delektować się jej smakiem podczas jedzenia. Co więcej, możesz zaserwować ją zarówno w postaci głównego dania, jak i plasterków na kanapkę.  

Aby przyrządzić idealny schab, musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak czosnek, olej, tymianek, majeranek, mięta, szałwia, mielone ziele angielskie, sól oraz schab wieprzowy. Nie przepadasz za przyprawami z powyższej listy? Zatem użyj takich, które najbardziej lubisz! 

Opłucz schab pod bieżącą wodą i osusz go za pomocą ręcznika papierowego. Posiekaj drobno czosnek oraz zioła, a następnie wymieszaj je z olejem i natrzyj nimi mięso. Przełóż schab do rękawa, szczelnie zawiń i wstaw na noc do lodówki. Zanim poddasz go obróbce termicznej, przetrzymaj go ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.  

Włóż mięso do garnka z wodą bez wyjmowania go z rękawa. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 50-60 minut. Gotowe mięso pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij je z rękawa i pokrój na kilka grubych plastrów. W razie potrzeby możesz zaserwować je z dowolnym sosem – pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym czy musztardowym.  

Wolno pieczona szynka 

Wolno pieczona szynka – podobnie jak schab – świetnie sprawdzi się w roli obiadu oraz wędliny na pieczywo. Cały proces jej przygotowywania może potrwać nawet kilka godzin, ale wyjątkowy smak, aromat i konsystencja z pewnością ci to wynagrodzą.  

Aby upiec potrawę w tej formie, zaopatrz się w czosnek, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sól, pieprz, liście szałwii, białe wytrawne wino (opcjonalnie) oraz szynkę ze skórą. Pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty i natarcie nią mięsa. Możesz związać je specjalnym sznurkiem, żeby nie straciło swojego pierwotnego kształtu.  

Utwórz z folii aluminiowej formę, umieść w niej mięso, przełóż na blachę i wlej do środka wino. Wstaw szynkę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piecz ją przez ok. pięć-sześć godzin. Po obróbce termicznej odwiń folię tak, żeby odsłonić skórę, przelej soki do oddzielnego naczynia i kontynuuj pieczenie przez 20 minut. Odstaw przysmak do ostygnięcia, a w międzyczasie podgrzej i dopraw wcześniej wspomniane soki, aby na koniec polać nimi potrawę.  

Karkówka w miodzie 

Co podać na świąteczny obiad wielkanocny, jeśli nie szynkę, kaczkę lub schab? Odpowiedź brzmi: karkówkę w miodzie! Poza mięsem do jej przyrządzenia potrzebujesz kilku podstawowych składników, tj. oleju roślinnego, ketchupu, koncentratu pomidorowego, suszonego majeranku i oregano, mielonej słodkiej papryki, miodu wielokwiatowego oraz soli i pieprzu.  

Natrzyj mięso przyprawami i po ok. 30 minutach zacznij smażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie polej je ketchupem, koncentratem oraz miodem i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilkadziesiąt sekund. Przełóż karkówkę do rękawa lub naczynia żaroodpornego i piecz przez półtorej godziny w 180 stopniach.  

Co kilkanaście minut polewaj karkówkę powstałym w trakcie pieczenia sosem, aby była jak najbardziej soczysta i rozpływająca się w ustach. Po wyjęciu z piekarnika podziel ją na grubsze plastry, polej tym samym sosem i podawaj z dodatkami w postaci sałatki i ziemniaków. Smacznego! 

1. Indyk w sosie szpinakowym

 Indyk w sosie szpinakowym Zobacz przepis

Indyk na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Indyk w sosie śliwkowym

 Indyk w sosie śliwkowym Zobacz przepis

Indyk w sosie śliwkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym

 Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym Zobacz przepis

Eskalopki z indyka w sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą

 Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą Zobacz przepis

Karkówka w miodzie i musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karkówka ze śliwkami

 Karkówka ze śliwkami Zobacz przepis

Karkówka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim

 Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim Zobacz przepis

Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczeń na święta

 Pieczeń na święta Zobacz przepis

Pieczeń na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kaczka polska z kaszą i grzybami

 Kaczka polska z kaszą i grzybami Zobacz przepis

Kaczka polska z kaszą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kaczka po krakowsku

 Kaczka po krakowsku Zobacz przepis

Kaczka po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Faszerowana pierś z kaczki

 Faszerowana pierś z kaczki Zobacz przepis

Faszerowana pierś z kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kaczka pieczona na kaszy gryczanej z grzybami

 Kaczka pieczona na kaszy gryczanej z grzybami Zobacz przepis

Kaczka pieczona na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? »

Jak zrobić ciasto murzynek na Wielkanoc? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto krówka z żurawiną

Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...

Odsłon: 463

30 min
6
60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

1
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

4