Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym faszerować kaczkę?
- Jak zrobić soczystego indyka w sosie?
- Jak przygotować aromatyczny schab?
- Jak zrobić wolno pieczoną szynkę?
- Jak przyrządzić karkówkę w miodzie?
- Co podać na wielkanocny obiad? (przepisy)
Z jakimi potrawami najbardziej kojarzy się Wielkanoc? Większość osób z pewnością wymieni żurek, białą kiełbasę, sałatkę jarzynową, faszerowane jajka, barszcz biały oraz mazurek i cytrynową babkę. Choć przysmaki te stanowią absolutną klasykę i trudno się bez nich obejść w tym czasie, warto postawić również na coś bardziej niebanalnego i jednocześnie zachwycającego swoim smakiem.
Co podać na świąteczny obiad wielkanocny, żeby zaskoczyć gości i wpasować się w ich kulinarne gusta? Faszerowana kaczka, indyk w sosie czy karkówka w miodzie to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji!
Świąteczny obiad – przepis na dania z mięsem w roli głównej
Kaczka faszerowana
Nie bez powodu kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Odpowiednio przygotowana, jest niezwykle soczysta, a jej mięso wręcz rozpływa się w ustach. Można zaserwować ją na każdą okazję, włączając w to świąteczny obiad. Przepis na faszerowaną kaczkę możesz modyfikować według własnych preferencji – w roli nadzienia świetnie sprawdzą się jabłka, kasze, warzywa, pieczarki, a nawet inne rodzaje mięs, w tym wątróbka drobiowa lub wieprzowa.
Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej sycących wersji nadziewanej kaczki jest ta z kaszą gryczaną. Poza mięsem i kaszą do jej przygotowania potrzebujesz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, soli i pieprzu oraz ulubionych przypraw – idealnym wyborem będzie słodka mielona papryka oraz suszony majeranek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po rozmaryn i granulowany czosnek.
Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania w jednej misce wszystkich składników marynaty. Zanim natrzesz nią kaczkę, należy ją najpierw wypatroszyć. Po nasmarowaniu jej przyprawami wstaw ją na ok. dwie godziny do lodówki i w międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Umieść ją wewnątrz kaczki tak, żeby zostało jak najmniej pustego miejsca.
Aby kasza nie wydostawała się na zewnątrz, należy zamknąć otwory z obydwu stron kaczki, np. za pomocą bawełnianej nitki. Umieść mięso w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia lub rozetnij folię i co jakiś czas polewaj mięso wytopionym w trakcie obróbki termicznej tłuszczem. Gotową kaczkę możesz podać z dowolnymi dodatkami, np. surówką z pora.
Zobacz: Wellington. Stek w cieście francuskim z pieczarkami
Indyk w aromatycznym sosie
Co podać na świąteczny obiad wielkanocny? Indyka w aromatycznym sosie! Jeśli znudziły ci się śmietanowe, pieczarkowe czy koperkowe dodatki do mięs, możesz postawić na sos luizjański, w którym dominuje smak słodkiej i wędzonej papryki oraz tymianku i oregano. Gustujesz w pikantnych potrawach? Zatem dodaj trochę papryczki chili.
Niezbędne składniki do przyrządzenia powyższej potrawy to filety z indyka, olej roślinny, czosnek, mąka pszenna, sól, słodka i wędzona papryka, tymianek, oregano, czarny i biały pieprz, pieprz Cayenne, świeża papryka, cebula, seler naciowy, papryczka chili, bulion drobiowy, sok z cytryny oraz sos Worcestershire.
Oczyść mięso z błonek i kostek, a następnie podziel je na mniejsze kawałki. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem oraz przyprawami i na jakiś czas odstaw, żeby indyk dobrze się zamarynował. Pokrój seler naciowy i paprykę w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Podsmaż je na dużej patelni, najlepiej na oliwie z oliwek. Po przełożeniu gotowych warzyw do miski umieść na tej samej patelni posypane mąką filety i smaż je do momentu, aż się zarumienią.
Gdy mięso nabierze odpowiedniego koloru, wrzuć do niego warzywa, wlej gorący bulion drobiowy i kontynuuj obróbkę termiczną. Pod koniec dolej sos Worcestershire, sok z cytryny oraz papryczkę chili i dokładnie wymieszaj. Po ok. trzech minutach sos powinien zgęstnieć, więc możesz przełożyć danie na talerz. Posyp je natką pietruszki i podaj z dowolnymi dodatkami, np. ryżem, ziemniakami lub/i gotowanymi warzywami.
Sprawdź także: Pieczeń rzymska. Idealna propozycja na obiad wielkanocny
Delikatny schab
Spodziewasz się wymagających gości i nie wiesz, co zaserwować im na świąteczny obiad? Przepis na delikatny schab powinien wybawić cię z opresji. Jest to tak soczysta i aromatyczna potrawa, że trudno nie delektować się jej smakiem podczas jedzenia. Co więcej, możesz zaserwować ją zarówno w postaci głównego dania, jak i plasterków na kanapkę.
Aby przyrządzić idealny schab, musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak czosnek, olej, tymianek, majeranek, mięta, szałwia, mielone ziele angielskie, sól oraz schab wieprzowy. Nie przepadasz za przyprawami z powyższej listy? Zatem użyj takich, które najbardziej lubisz!
Opłucz schab pod bieżącą wodą i osusz go za pomocą ręcznika papierowego. Posiekaj drobno czosnek oraz zioła, a następnie wymieszaj je z olejem i natrzyj nimi mięso. Przełóż schab do rękawa, szczelnie zawiń i wstaw na noc do lodówki. Zanim poddasz go obróbce termicznej, przetrzymaj go ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
Włóż mięso do garnka z wodą bez wyjmowania go z rękawa. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 50-60 minut. Gotowe mięso pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij je z rękawa i pokrój na kilka grubych plastrów. W razie potrzeby możesz zaserwować je z dowolnym sosem – pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym czy musztardowym.
Wolno pieczona szynka
Wolno pieczona szynka – podobnie jak schab – świetnie sprawdzi się w roli obiadu oraz wędliny na pieczywo. Cały proces jej przygotowywania może potrwać nawet kilka godzin, ale wyjątkowy smak, aromat i konsystencja z pewnością ci to wynagrodzą.
Aby upiec potrawę w tej formie, zaopatrz się w czosnek, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sól, pieprz, liście szałwii, białe wytrawne wino (opcjonalnie) oraz szynkę ze skórą. Pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty i natarcie nią mięsa. Możesz związać je specjalnym sznurkiem, żeby nie straciło swojego pierwotnego kształtu.
Utwórz z folii aluminiowej formę, umieść w niej mięso, przełóż na blachę i wlej do środka wino. Wstaw szynkę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piecz ją przez ok. pięć-sześć godzin. Po obróbce termicznej odwiń folię tak, żeby odsłonić skórę, przelej soki do oddzielnego naczynia i kontynuuj pieczenie przez 20 minut. Odstaw przysmak do ostygnięcia, a w międzyczasie podgrzej i dopraw wcześniej wspomniane soki, aby na koniec polać nimi potrawę.
Karkówka w miodzie
Co podać na świąteczny obiad wielkanocny, jeśli nie szynkę, kaczkę lub schab? Odpowiedź brzmi: karkówkę w miodzie! Poza mięsem do jej przyrządzenia potrzebujesz kilku podstawowych składników, tj. oleju roślinnego, ketchupu, koncentratu pomidorowego, suszonego majeranku i oregano, mielonej słodkiej papryki, miodu wielokwiatowego oraz soli i pieprzu.
Natrzyj mięso przyprawami i po ok. 30 minutach zacznij smażyć je na rozgrzanym oleju. Następnie polej je ketchupem, koncentratem oraz miodem i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilkadziesiąt sekund. Przełóż karkówkę do rękawa lub naczynia żaroodpornego i piecz przez półtorej godziny w 180 stopniach.
Co kilkanaście minut polewaj karkówkę powstałym w trakcie pieczenia sosem, aby była jak najbardziej soczysta i rozpływająca się w ustach. Po wyjęciu z piekarnika podziel ją na grubsze plastry, polej tym samym sosem i podawaj z dodatkami w postaci sałatki i ziemniaków. Smacznego!
1. Indyk w sosie szpinakowym
Zobacz przepisIndyk na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Indyk w sosie śliwkowym
Zobacz przepisIndyk w sosie śliwkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym
Zobacz przepisEskalopki z indyka w sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą
Zobacz przepisKarkówka w miodzie i musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Karkówka ze śliwkami
Zobacz przepisKarkówka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim
Zobacz przepisSoczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kaczka polska z kaszą i grzybami
Zobacz przepisKaczka polska z kaszą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Faszerowana pierś z kaczki
Zobacz przepisFaszerowana pierś z kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kaczka pieczona na kaszy gryczanej z grzybami
Zobacz przepisKaczka pieczona na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »