Pieczeń rzymska zrobi furorę wśród gości. Idealna propozycja na wielkanocny obiad

Do Wielkanocy zostało już niewiele czasu. To najwyższa pora na przedświąteczne sprzątanie i szykowanie jadłospisu. Jeśli nie wiesz, co podać bliskim na uroczysty obiad, zdecyduj się na pieczeń rzymską. Można ją przyrządzić na kilka pysznych sposobów. Sprawdź!

Jak zrobić idealną pieczeń rzymską? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Pieczeń rzymska to wspaniała propozycja na świąteczną ucztę. Po pierwsze, możesz ją przygotować na kilka, ulubionych sposobów. Po drugie, elegancko się prezentuje. I w końcu, po trzecie, na pewno zasmakuje twoim bliskim. Dowiedz się, jak zrobić pieczeń rzymską na wielkanocny obiad i jakie dodatki do niej są najlepsze.

Sprawdź też: Czerwona, zielona i żółta. Rolady na wielkanocny stół – rodzina i goście będą zachwyceni

Co to jest pieczeń rzymska?

Choć na pierwszy rzut oka można byłoby ją pomylić z pasztetem, a nawet chlebem, to pieczeń rzymską przyrównać można bardziej do klopsów. Przygotowuje się ją z mięsa mielonego i najróżniejszych dodatków, np. czosnku, jajek czy farszu warzywnego. Po połączeniu składników masę formuje się na kształt bochenka i wsadza do piekarnika.

Do pieczeni rzymskiej najczęściej wykorzystuje się mieloną wołowinę, choć w Polsce równie popularny jest drób, wieprzowina czy cielęcina. Powstają także wegetariańskie pieczenie, przygotowane choćby z roślin strączkowych.

Największym wyzwaniem przy robieniu pieczeni rzymskiej jest to, aby nie wyschła i utrzymała wilgotność na dłużej. Z tego powodu warto dodać do składników mokre elementy (np. jajko lub warzywa) albo po zaserwowaniu pieczeni, polać ją aromatycznym sosem. Na Wielkanoc sprawdzi się sos chrzanowy lub pieczeniowy.

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

Ta potrawa powinna nie tylko apetycznie wyglądać, ale również być pyszna, delikatna i wilgotna. Jak zrobić pieczeń rzymską z wieprzowiny, by zachwyciła twoich najbliższych? To wcale nie takie trudne! Postępuj według przepisu, a na pewno wszystko się uda. Dodatek jajka sprawi, że danie będzie idealnie pasować na obiad wielkanocny.

Składniki

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego (np. z łopatki),
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1/2 bułki pszennej,
  • 5 jajek w rozmiarze L,
  • 2 łyżki musztardy,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • 100 ml chłodnej wody.

Połowę bułki namocz w wodzie. Cztery duże jajka ugotuj na twardo. Cebulkę podsmaż na smalcu. Wystudź cebulkę i jajka. Następnie jajka obierz ze skorupki.

Do większej miski włóż mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko, wystudzoną usmażoną cebulę i odsączoną z nadmiaru wody bułkę (musi być jednak wciąż wilgotna). Następnie wsyp przyprawy (sól, pieprz, kolendrę) i wlej około 100 ml wody. 

Masę z połączonych składników wyrabiaj ręką przez około 10 minut, aby nabrała puszystości. Następnie wstaw do lodówki na półtorej godziny. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij schłodzoną, mięsną masę i nałóż do formy około dwóch centymetrów tego farszu. Uklep łyżką i ułóż cztery ugotowane jajka. Wylej na nie pozostałą część masy, wyrównaj warstwę i wysmaruj z wierzchu musztardą.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Włóż foremkę i piecz przez około godzinę.

Jaki jest przepis na pieczeń rzymską?

Jeśli zdecydujesz się przygotować aromatyczną i sycącą pieczeń rzymską na Wielkanoc, to wypróbuj sprawdzone przepisy naszych Użytkowników. Poniżej znajdziesz kilka różnych farszów, którymi napełnisz potrawę. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć powodzenia i smacznego!

1. Pieczeń rzymska

 Pieczeń rzymska Zobacz przepis

Jak zrobić pieczeń rzymską? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczeń rzymska

 Pieczeń rzymska Zobacz przepis

Pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczeń rzymska z jajkiem

 Pieczeń rzymska z jajkiem Zobacz przepis

Pieczeń rzymska z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wieprzowa pieczeń rzymska

 Wieprzowa pieczeń rzymska Zobacz przepis

Wieprzowa pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczeń rzymska z farszem

 Pieczeń rzymska z farszem Zobacz przepis

Pieczeń rzymska z farszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc

 Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc Zobacz przepis

Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczeń rzymska z grzybami

 Pieczeń rzymska z grzybami Zobacz przepis

Pieczeń rzymska z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczeń rzymska

 Pieczeń rzymska Zobacz przepis

Pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczeń rzymska ze śliwką

 Pieczeń rzymska ze śliwką Zobacz przepis

Pieczeń rzymska ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pieczeń rzymska z papryką

 Pieczeń rzymska z papryką Zobacz przepis

Pieczeń rzymska z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »

Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 205

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 365

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0