Dania jednogarnkowe

Potrawy wielkanocne to jedna z tradycji świąt Wielkiej Nocy. Tego dnia na polskich stołach króluje żur biały, ciepłe kiełbasy, jajka, lukrowa babka, kolorowy mazurek oraz wszelkiego rodzaju szynki, mięsa. To klasyczne potrawy, jednak czy znamy te regionalne, m.in. buchtę, strząskę czy święcelnik? Poznaj wielkanocne menu różnych regionów Polski.

Wielkanocne menu w różnych regionach Polski wygląda zupełnie inaczej. Dowiedz się, co to jest święcelnik i studzienina | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co się je na Wielkanoc w Małopolsce?

W Małopolsce charakterystyczną potrawą wielkanocną pochodzącą ze wsi Lanckorona jest korzonówka, nazywana również chrzanówką. Jak sama nazwa wskazuje, jest to gęsta zupa na bazie chrzanu z dodatkiem wędlin oraz jajek. 

Sprawdź także: Babka cytrynowa - prosty przepis na wilgotną i puszystą babkę wielkanocną

Krzonówka jest bardzo prostym w przygotowaniu daniem wielkanocnym. Starty chrzan, szynkę, jajo, czosnek oraz koper należy gotować w garnku, a następnie zagęścić śmietaną lub mąką. Według tradycji chrzanówkę przygotowywano po pozostałościach z wielkanocnego śniadania. Ta zupa wielkanocna idealnie skomponuje się z pajdą świeżego chleba. 

Innym, świątecznym daniem wielkanocnym jest strząska - nazwa pochodzi od  wstrząśniecia wszystkimi składnikami tego dania. Strząskę przygotowuje się ze świeżych wędlin, jaj, utartego chrzanu oraz przypraw. Na koniec całość zalewamy roztworem z wody i octu. Strząskę jedzono na śniadanie wielkanocne.

Zupa chrzanowa

 Zupa chrzanowa Zobacz przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co się je na Wielkanoc na Śląsku?

Popularnym, wielkanocnym daniem serwowanym na Śląsku jest murzin wielkanocny. Nazwa ta określa dobrze wypieczony chleb z chrupiącą skórką i kawałkami szynki w środku. Dawniej chleb pieczono w specjalnym piecu, gdzie brytfannę z tym daniem wielkanocnym wystawiano na rozgrzanym drewnie. Na chleb opadał popiół z rozgrzanego drewna, nadając mu charakterystyczną, czarną barwę.

Na Śląsku, oprócz murzina, można skosztować innych dań wielkanocnych tj. buchty, czyli małych, drożdżowych bułeczek ze słodkim nadzieniem lub bez. Na słodko jada się również strucle z makiem bądź serem albo kołacze.

Jeśli chodzi o wielkanocne dania wytrawne, to warto wspomnieć o święcelniku, którego wkładało się do koszyczka wielkanocnego. Święcelnik to ciasto chlebowe nadziewane wędzonką lub kiełbasą. Nietypowym daniem wielkanocnym serwowanym na Śląsku jest babka wielkanocna wypiekana z mąki pszennej i ziemniaczanej z dodatkiem majonezu.

Kołacz z makiem

 Kołacz z makiem Zobacz przepis

Kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co się je na Wielkanoc na Podlasiu?

Wielkanoc na Podlasiu słynie z czerwonego barszczu przygotowanego z kiszonych buraków oraz zalewajki z grzybami. Innym, popularnym daniem wielkanocnym tego regionu jest pascha wykonana na bazie twarogu. To słodkie danie wielkanocne smakiem przypomina wszystkim znany sernik. Ser na paschę jest gotowany na zimno, mielony oraz odciskany. Następnie dodaje się do niego śmietanę, masło, wanilię, żółtka oraz miód. Paschę można urozmaicić poprzez dodanie bakalii, owoców, orzechów czy czekolady - wedle uznania.

Zalewajka

 Zalewajka Zobacz przepis

Zalewajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co się je na Wielkanoc w Wielkopolsce?

Wielkanocna kuchnia wielkopolska to mięsa w różnej postaci. Takim charakterystycznym daniem wielkanocnym jest studzienina, czyli nic innego jak zimne, wieprzowe nóżki z octem i przyprawami. W tym regionie Polski serwuje się również cielęcinę z czosnkiem, która jest bardzo aromatycznym daniem świąt wielkanocnych.

Zimne nóżki

 Zimne nóżki Zobacz przepis

Zimne nóżki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co się je na Wielkanoc na Kaszubach?

Wielkanoc na Kaszubach świętowana jest podczas zajadania się zylcem, czyli zimnymi nóżkami. To wielkanocne danie przygotowywano ze świeżego, zapeklowanego mięsa jako przekąskę pomiędzy pozostałymi potrawami.

Popularnym daniem wielkanocnym Kaszub jest również prażnica, która może być przyrządzana zarówno na mięsie, jak i na rybach. Prażnica na węgorzu jest uznawana za tradycyjne danie tego regionu.

Co się je na Wielkanoc na Podkarpaciu?

Handzlowska serwatka wielkanocna to główna potrawa na Wielkanoc w województwie podkarpackim. To wielkanocne danie podawane jest zarówno na ciepło, jak i na zimno - cechuję się płynną konsystencją o smaku lekko kwaśnym, chrzanowym, z nutą wędzonki. Taką serwatkę należy przygotować parę dni przed Wielkanocą poprzez kiszenie jej w glinianym garnku wraz ze skórką chleba.

Polewka na serwatce

 Polewka na serwatce Zobacz przepis

Polewka na serwatce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co się je na Wielkanoc na Pomorzu i Kujawach?

Wielkanoc na Pomorzu i Kujawach zaczyna się od jajek smażonych na słoninie. Na obiad podaje się kujawską szynkę z wędzoną kością. Taką wieprzową szynkę pekluje się, gotuje, a następnie piecze w rękawie. Po upieczeniu tej wielkanocnej potrawy nabija się ją goździkami, nadając oryginalnego aromatu.

Słodką przystawką wielkanocną jest kujawiok - babka drożdżowa przygotowywana z ciasta drożdżowego z rodzynkami, posypana cukrem pudrem lub polana lukrem. Ciekawostką jest to, że kiedyś kujawiok traktowany był jako wytrawne danie wielkanocne smarowane masłem, podawane z szynką.

Tradycyjny kujawiok

 Tradycyjny kujawiok Zobacz przepis

Tradycyjny kujawiok / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 6241

30 min
9

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 15138

60 min
55
Dodatki Jak ugotować jajka bez gotowania.

W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...

Odsłon: 150

15 min
3
Sałatki Sałatka z wędzoną makrelą

Ta sałatka z wędzoną makrelą jest bogata, sycąca i smaczna, a jednocześnie ni...

Odsłon: 23926

15 min
16
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1063

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

1
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10
Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

4
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4