Dania jednogarnkowe

Śliwki są pyszne zarówno na surowo, jak i w przeróżnych daniach oraz przetworach. Co więcej, jedzenie tych owoców korzystnie wpływa na zdrowie, poprawia trawienie oraz pomaga obniżyć cholesterol. Nie masz pomysłu, co przygotować ze śliwek? W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie pyszności możesz z nich wyczarować. Sprawdź, dlaczego warto jeść śliwki.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy.

Sprawdź także: Powidła śliwkowe – jak je zrobić? Tylko sprawdzone porady

Jak na nasze zdrowie wpływają śliwki?

Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości co do tego, czy warto jeść śliwki, z pewnością uspokoi go ten akapit. Otóż okazuje się, że owoce te zawierają w sobie moc witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi: witaminy A, B, C, E, a także magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki nim śliwki działają kojąco na układ nerwowy, poprawiając nasze samopoczucie. Dodatkowo owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Śliwki powinniśmy cenić również za zawarte w nich pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu.

Jak zrobić idealne powidła?

W naszym kraju jednym z najpopularniejszych pomysłów na śliwki są powidła. Ich przygotowanie jest wielką sztuką i wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale również trochę doświadczenia. Pierwsze problemy mogą pojawić się już na etapie wyboru odpowiednich owoców, powinniśmy wybierać te najbardziej dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.

Po umyciu i wypestkowaniu śliwek możemy przystąpić do ich smażenia. Najlepiej w tym celu zaopatrzyć się w duży garnek o grubym dnie, który dobrze przewodzi ciepło. Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy gotować przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Jeśli wybierzecie odpowiednio słodkie, nie będziecie też musieli ich dosładzać cukrem.

Gdy wszystkie owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje, powidła powinny zacząć się zagęszczać. Jak sprawdzić, czy powidła są gotowe? Wystarczy wyłożyć ich niewielką ilość na szklany talerzyk, który na kilka minut umieścimy w lodówce. Kiedy wystygną, będziemy mogli ocenić, czy efekt nas zadowala. To, jak gęste będą powidła, zależy już wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Gorące przetwory wkładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. pół godziny. Wówczas możemy mieć pewność, że przetrwają długi czas, a my będziemy mogli się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.

Co można jeszcze przygotować ze śliwek?

Pamiętajmy, że śliwki możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy w swoim repertuarze mają wiele ciekawych przepisów. Musicie koniecznie spróbować śliwek w takim wydaniu.

1. Śliwki w occie

 Śliwki w occie Zobacz przepis

Śliwki w occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śliwki w occie marynowane ,,filcowane"

 Śliwki w occie marynowane ,,filcowane" Zobacz przepis

Śliwki w occie marynowane ,,filcowane" / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śliwki w czekoladzie

 Śliwki w czekoladzie Zobacz przepis

Śliwki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śliwki suszone

 Śliwki suszone Zobacz przepis

Śliwki suszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pieczone śliwki

 Pieczone śliwki Zobacz przepis

Pieczone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śliwki z kruszonką

 Śliwki z kruszonką Zobacz przepis

Śliwki z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śliwki w szlafroczkach

 Śliwki w szlafroczkach Zobacz przepis

Śliwki w szlafroczkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śliwka w cieście

 Śliwka w cieście Zobacz przepis

Śliwka w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Schab ze śliwką

 Schab ze śliwką Zobacz przepis

Schab ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Buraczki ze śliwką

 Buraczki ze śliwką Zobacz przepis

Buraczki ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Roladki ze śliwką

 Roladki ze śliwką Zobacz przepis

Roladki ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ta choroba powoduje ogromne straty w uprawach. Jak rozpoznać i zwalczyć szarkę śliwy?

Śliwka mirabelka wraca do łask. Poznaj jej właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni »

Włóż skórkę z cytryny do zamrażalki. Efekty cię zaskoczą! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 44

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 51

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 80

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1083

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2616

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

18
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0