Spis treści:
- Jak zrobić idealny kompot z suszu?
- Co zrobić, żeby kompot z suszu nie był gorzki?
- Najlepsze przepisy na kompot z suszu
W zależności od regionu Polski możemy spotkać się z różnymi przepisami na idealny kompot z suszu. Niektóre gospodynie bazują przede wszystkim na suszonych jabłkach, w innych domach królują śliwki, również te wędzone. Oczywiście nie może zabraknąć również sporej ilości aromatycznych przypraw: cynamonu, anyżu, czy skórki pomarańczowej. Okazuje się jednak, że pewien popularny składnik, który niemal zawsze dodaje się do tego zimowego napoju, może sprawić, że nabierze nieprzyjemnego posmaku. Jak przygotować kompot z suszu, żeby nie był gorzki?
Sprawdź także: Jak nie przytyć w święta? 5 prostych zasad dla zdrowia i dobrego samopoczucia
Jak zrobić idealny kompot z suszu?
Kompot z suszu to nie tylko pyszny dodatek do wigilijnej kolacji, napój ten doskonale wpływa także na trawienie. Dlatego tradycyjnie podawany powinien być po spożytym posiłku. To, w jaki sposób przygotujemy kompot z suszu, w dużej mierze zależy od naszych preferencji. Dlatego można dowolnie modyfikować kompozycję przypraw, stopień słodyczy czy kwaśności. W niektórych domach kompot z suszu bywa podawany również w formie słodkiej owocowej zupy, wraz z makaronem lub kluseczkami. Oczywiście najlepiej smakować będzie napój zrobiony z własnoręcznie ususzonych owoców.
Jak przygotować kompot z suszu? Do zrobienia tego bożonarodzeniowego napoju, będziesz potrzebować: 150 g suszonych jabłek, 100 g suszonych gruszek, 100 g suszonych śliwek, 100 g suszonych moreli, 100 g suszonej żurawiny, trzy litry wody, cukier (możesz użyć również erytrytolu lub miodu), laska cynamonu, siedem goździków, gwiazdkę anyżu, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny do smaku.
Zacznij od wypłukania suszonych owoców w zimnej wodzie. Następnie przecedź je, zalej ciepłą wodą, dodaj przyprawy, skórkę pomarańczową i pozostaw na minimum godzinę. Tak przygotowaną mieszankę gotuj na małym ogniu, kiedy zacznie bulgotać, dodaj słodzik. Ilość cukru zależy od twoich upodobań, do tych proporcji można dodać około trzech-czterech łyżek. Jeśli nie lubisz słodkich napojów, możesz pominąć ten krok. Kompot powinien gotować się około 10 minut. Dodaj sok z cytryny do smaku. Odstaw napój na około dwie godziny, następnie możesz go przecedzić. Im dłużej owoce z przyprawami pozostaną w garnku, tym bardziej intensywny będzie jego smak.
Co zrobić, żeby kompot z suszu nie był gorzki?
Czy zdarzyło ci się ugotować wielki garnek kompotu z suszu, który niestety okazał się gorzki? Winowajcami tego przykrego zdarzenia prawdopodobnie były goździki. Pomimo tego, że nadają one zimowym napojom niepowtarzalnego aromatu, nieodpowiednio użyte mogą popsuć cały efekt. Dlatego, jeśli nie chcesz, żeby twój kompot wyszedł gorzki, wrzuć goździki dopiero pod koniec gotowania. Pamiętaj, by wyjąć je po około 15 minutach.
Najlepsze przepisy na kompot z suszu
Nasi użytkownicy uwielbiają świąteczne przepisy i chętnie się nimi dzielą. Sprawdź, w jaki sposób przygotowali kompot z suszu.
1. Wigilijny kompot z suszu
Zobacz przepisWigilijny kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wigilijny kompot z suszu
Zobacz przepisWigilijny kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kompot z suszu z truskawkami
Zobacz przepisKompot z suszu z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kompot z suszu z morelami i figami
Zobacz przepisKompot z suszu z morelami i figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wigilijny kompot z suszu z miodem
Zobacz przepisWigilijny kompot z suszu z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wigilijny kompot z suszu ze śliwkami i morelami
Zobacz przepisWigilijny kompot z suszu ze śliwkami i morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »
Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »
6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »