Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Opcji jest naprawdę dużo - możesz postawić na proste i nieco bardziej wymagające połączenia smakowe. Farsz do jajek może być wegetariański albo z dodatkiem wędlin czy ryb. Naprawdę panuje tu spora dowolność, więc postaw na składniki, które przypadną do gustu tobie i twoim bliskim. Poniżej znajdziesz 10 przepisów na najlepsze farsze do jajek - wypróbuj je i wybierz swoje ulubione.
Sprawdź także: Puszysta i wilgotna babka cytrynowa - prosty przepis na pyszne ciasto
1. Najprostszy farsz do jajek wielkanocnych
Składniki
- 2 łyżeczki startego chrzanu,
- 3 łyżki majonezu,
- 6 ugotowanych jajek,
- szczypta soli i pieprzu (może być ziołowy).
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek. Przekroić na pół, uważając, by nie uszkodzić białek. Żółtka przełożyć do miski, dodać chrzan, majonez oraz przyprawy i całość zblendować. Farsz nakładać do białek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
Faszerowane jajka z chrzanem żurawinowym
Zobacz przepisJajka faszerowane chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jajka faszerowane sałatką z awokado
Składniki
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 6 jajek,
- awokado (dojrzałe),
- łyżeczka soku z limonki,
- szczypta soli i pieprzu,
- ząbek czosnku.
We wrzącej wodzie gotujemy jajka na twardo, a następnie obieramy ze skorupek. Ostudzone jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Awokado dzielimy na pół, usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Do miski wkładamy awokado i dusimy je widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, szczypiorek, majonez oraz przyprawy i mieszamy. Do białek nakładamy farsz łyżeczką lub rękawem cukierniczym.
Jajka faszerowane awokado
Zobacz przepisJajka faszerowane awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Farsz do jajek wielkanocnych z oliwek i kawioru
Składniki
- 3 łyżki czarnych oliwek,
- 6 łyżeczek czarnego kawioru z jesiotra,
- 8 jajek,
- czerwona cebula,
- łyżeczka oliwy,
- łyżka czarnuszki,
- szczypta soli i pieprzu.
Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez osiem minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a oliwki odsączamy i siekamy. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W pojemniku blendera umieszczamy żółtko, cebulę oraz oliwki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, a także oliwę i całość mieszamy. Farsz za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki nakładamy na białka, a następnie dekorujemy kawiorem.
Jajka faszerowane z oliwkami
Zobacz przepisJajka faszerowane z oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 3 łyżki oleju,
- 6 jajek,
- 9 pieczarek,
- cebula szalotka,
- papryka czerwona,
- szczypta soli i pieprzu (może być ziołowy).
We wrzącej wodzie gotujemy jajka przez osiem minut, by całkowicie się ścięły. W trakcie gotowania kroimy pieczarki, cebulę i paprykę w drobną kostkę i rozgrzewamy patelnię. Na patelnię wlewam i smażymy warzywa w kolejności najpierw cebula, następnie papryka, a na końcu pieczarki. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy przez ok. 20 minut. Jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W misce rozgniatamy żółtka widelcem, dodajemy majonez oraz warzywa z patelni i mieszamy. Farsz nakładamy do białek za pomocą łyżeczki.
Jajka faszerowane pieczarkami
Zobacz przepisJajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wielkanocne jajka z farszem łososiowo-chrzanowym
Składniki
- 100 g wędzonego łososia,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 8 jajek,
- szczypta soli i pieprzu.
Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. W misce rozgniatamy żółtka oraz dodajemy do nich majonez i chrzan, całość mieszamy. Do masy dodajemy drobno pokrojonego łososia oraz szczypiorek. Farsz nakładamy do białek za pomocą łyżeczki.
Jajka faszerowane łososiem
Zobacz przepisJajka faszerowane łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Farsz do jajek z pistacjami
Składniki
- 2 łyżki pistacji,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- 8 jajek,
- szczypta soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez osiem minut. Po tym czasie studzimy i obieramy ze skorupek. Obrane jajka kroimy na pół, a następnie wyciągamy żółtka. W misce rozdrabniamy żółtka i dodajemy do nich śmietanę, szczypiorek, przyprawy i posiekane pistacje. Farsz nakładamy do białek przy użyciu łyżeczki.
Jajka faszerowane rukolą i orzechami w szynce dojrzewającej
Zobacz przepisJajka faszerowane orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Jajka faszerowane pastą musztardową
Składniki
- 160 g śmietany 18%,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej lub rosyjskiej),
- 8 jajek,
- szczypta soli i pieprzu.
Do wrzącej i osolonej wody wkładamy jajka i gotujemy je przez osiem minut. Następnie studzimy oraz obieramy ze skorupek. Obrane jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które przekładamy do miski. Żółtka rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do nich śmietanę oraz łyżeczkę miodu, mieszamy i przyprawiamy. Farsz nakładamy do białek rękawem cukierniczym.
Jajka faszerowane z musztardą
Zobacz przepisJajka faszerowane z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Jajka po tatarsku
Składniki
- 100 g marynowanych pieczarek,
- 3 łyżki majonezu,
- 6 jajek,
- cebula szalotka,
- ogórek kiszony,
- szczypta soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy w małą kosteczkę marynowane pieczarki, ogórka kiszonego i cebulę szalotkę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Do pokrojonych warzyw dodajemy majonez i przyprawy, a następnie wykładamy farsz na połówki jajek. Można również po ugotowaniu wyjąć żółtka, rozgnieść je za pomocą widelca i wymieszać z warzywami, a następnie nakładać do białek łyżeczką.
Sos tatarski do jajek
Zobacz przepisJajka w sosie tatarskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki majonezu,
- 7 jajek,
- puszka tuńczyka,
- szczypta soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo przez około osiem minut, następnie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na w poprzek i wyjmujemy żółtka. W misce rozgniatamy żółtka z tuńczykiem, a następnie dodajemy resztę składników. Farsz umieszczamy w białkach z użyciem łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
Faszerowane jajka z tuńczykiem
Zobacz przepisFaszerowane jajka z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Farsz do jajek na ostro
Składniki
- 6 łyżek twarożku,
- 8 jajek,
- łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów,
- łyżeczka sosu tabasco,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżka szczypiorku,
- szczypta soli i pieprzu.
Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy ze skorupek, a następnie kroimy na pół. Żółtko mieszamy w misce z twarożkiem, przecierem pomidorowym, tabasco i przyprawami. Na koniec dodajemy przyprawy i pokrojone suszone pomidory. Farsz nakładamy, korzystając z rękawa cukierniczego, a na końcu dekorujemy szczypiorkiem.
Jajka faszerowane z tabasco
Zobacz przepisJajka faszerowane na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »