Fot. 123RF/Picsel
Kontynuujemy temat dań pudełkowych, które możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. W poprzednim artykule opisaliśmy pyszne śniadania i popołudniowe przekąski idealne do lunchboxa, natomiast teraz skupimy się na bardziej sycących obiadach. Jaka jest zaleta przygotowywania potraw do pudełka? Przede wszystkim możliwość planowania i lepszej organizacji czasu w kuchni. Przeznacz dwa dni w tygodniu, by przygotować swoje posiłki. Większość z nich przechowasz w lodówce do 3 dni od sporządzenia. Pozwoli ci to również na delektowanie się różnymi smakami i ułożenie bardziej zbilansowanej, zdrowej diety. Jeśli więc masz przed sobą trudny i wymagający tydzień pełen obowiązków, możesz w weekend przygotować obiady na kilka dni i zapakować je do pojemniczków. Wszystkie dania, które podpowiemy, można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Obiady - dieta pudełkowa
Przy daniach obiadowych, które zabierzemy ze sobą do pracy trzeba unikać tylko jednego - aby nic nie wydostało się z pudełka w drodze z domu do pracy czy szkoły. Nie grozi ci to, jeśli umiejętnie i rozsądnie zapakujesz posiłki lub podzielisz je do mniejszych opakowań. Polecamy, aby sos czy polewę zawsze umieszczać w osobnym słoiczku! Najlepiej jest też zaopatrzyć się w specjalne pudełka z przegródkami, które pozwalają się cieszyć świeżym daniem dłużej. W dzisiejszym artykule znajdziesz jednak przepisy na bardzo uniwersalne potrawy, które przechowasz w pojemniku bez przegródek i które możesz jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Kasza pęczak z halloumi i pieczonym burakiem
Niezwykle proste w przygotowaniu danie, złożone z kilku podstawowych składników. Kasza pęczak jest bogata w błonnik, dlatego wspiera metabolizm. Burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, a ser halloumi - dostarcza pełnowartościowego białka. Jak więc przygotować to danie? Nic prostszego, przekonaj się.
Pół szklanki kaszy pęczak opłucz i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Dużego buraka pokrój w plastry i owiń w folię aluminiową. Tak przygotowanego piecz do miękkości w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza, a po ostudzeniu - pokrój w kostkę. Ser halloumi podziel na grubsze plastry i smaż na małej ilości oleju na patelni grillowej, aż dopóki nie będzie miękki. Następnie poszatkuj średniej wielkości cebulę. W dużej misce wymieszaj przygotowane składniki, czyli: ugotowaną kaszę, pokrojonego buraka i cebulę. Potem dodaj do nich pestki słonecznika lub dyni oraz dużo szczypiorku lub zieleniny z cebulki dymki. Danie przypraw solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny. Na wierzch ułóż grillowane plastry sera halloumi (możesz go również pokroić w kostkę, jeśli wolisz). Obiad gotowy, smacznego!
Burgery z indykiem
Świetnym rozwiązaniem może być też sycący, ale zdrowy i dietetyczny burger, czyli ciekawa alternatywa do znanych kanapek z kotletem schabowym czy sznyclami.
Aby zrobić burgera z indykiem, potrzebujesz oczywiście mielone mięso z indyka (100 g na jedną porcję). W średniej wielkości misce wymieszaj mięso z jednym żółtkiem, łyżeczką pokrojonej pietruszki i łyżeczką posiekanego koperku. Dodaj również łyżeczkę bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso z dodatkami uformuj w płaski, okrągły placek (jak do burgera) i smaż na patelni po kilka minut z każdej ze stron.
W międzyczasie przygotuj okrągłą bułkę - zazwyczaj jest to pszenna bułka z ziarnami sezamu, ale w wersji fit, może to być także ciemne pieczywo. W obu przypadkach smak będzie rewelacyjny. Przekrój bułkę (poziomo) na pół i podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 70 stopni. Wystarczy kilka minut, aby pieczywo się ogrzało i nieco wyschło (wtedy nie wchłonie całego sosu).
Na spodzie bułki ułóż plaster sałaty lodowej lub rzymskiej (możesz także użyć rukoli czy roszponki), dodaj kilka plastrów ogórka (gruntowego lub kiszonego), plaster pomidora, jeszcze ciepłe mięso i ser żółty.
Do burgera możesz wykonać swój własny ketchup lub doprawić go domowym majonezem.
Zobacz: Wegeburger z grillowanym serem halloumi
Naleśniki z tuńczykiem
Posiłkiem, który sprawdzi się w diecie pudełkowej, są też wszelkiego rodzaju naleśniki czy tortille. Dzisiaj pokażemy jak przygotować wytrawny naleśnik z farszem rybnym. Możesz jednak do pojemnika schować te z dżemem owocowym, czekoladą albo szpinakiem i fetą. Opcji jest tu naprawdę wiele, a wszystkie możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przygotuj: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 125 ml mleka i 125 ml wody gazowanej, łyżkę masła klarowanego, 2 jajka (jeśli są małe, dodaj trzecie) oraz 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj - tak, by powstała jednolita, gładka masa. Odstaw ciasto na pół godziny, by nabrało puszystości. Pamiętaj, że ciasto powinno być płynne i posiadać lekką, kremową i puszystą konsystencję śmietanki do kawy. Na małej ilości oleju lub masła, usmaż naleśniki.
Naleśnika rozłóż, wysmaruj serkiem twarogowym śmietankowym, a przez środek ułóż świeże liście szpinaku lub sałatę lodową. Następnie dodaj tuńczyka z puszki (w sosie własnym). Możesz dodać jeszcze kapary, jeśli lubisz. Zwiń naleśnika w szczelny rulon i przekrój na mniejsze kawałki, które zmieszczą się w pudełku. Jeśli naleśników zostanie, to na następny dzień możesz przygotować je z innym nadzieniem, przez co nigdy ci się nie znudzą.
Obiady w pudełkach też mogą być pyszne i sycące. To świetny sposób na regularność w spożywaniu posiłków i uzupełnianie diety o niezbędne witaminy oraz mikroelementy. W pojemniku schowasz pełnowartościowe potrawy, które często przygotujesz wcześniej. Już dziś możesz więc ugotować obiad na weekend, a w niedzielę - na połowę nadchodzącego tygodnia. Świetnie, prawda? Poniżej znajdziesz kilka dodatkowych przepisów na obiady, które będą wprost idealne do pudełka. Mamy nadzieję, że zainspirują cię do gotowania:
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Tarta cebulowa z boczkiem
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Kanapka z szarpaną wołowiną
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Sałatka a'la Cezar
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Kaszotto z warzywami
5. Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem
Fot. AZgotuj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem
6. Kremowe risotto z grzybami w pół godziny
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Risotto z grzybami
Fot. Marcias na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Obiady do pudełek: Fit tortilla
Sprawdź też: Przepisy na pyszne śniadania i przekąski, które schowasz do pudełka