Spis treści:
Rokitnik zwyczajny to krzew występujący głównie na terenie Azji i Europy. Jego charakterystycznym elementem są cierniste łodygi, wąskie liście i niewielkie pomarańczowe owoce. To właśnie te ostatnie wykorzystywane są do przyrządzania rozmaitych przetworów, w tym dżemów, galaretek, sosów i konfitur. Dlaczego warto jeść rokitnik i co z niego zrobić, żeby móc w pełni cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i cennymi właściwościami? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i koniecznie zrób większe zapasy - na jesień i zimę będą jak znalazł!

Rokitnik – wartości odżywcze
Ile kalorii zawiera i co dokładnie kryje w sobie rokitnik? Wartości odżywcze w 100 g jego owoców kształtują się następująco:
Wartość energetyczna: 74 kcal;
Białko: 1 g;
Tłuszcze: 4,2 g;
Węglowodany: 9,1 g;
Błonnik: 2,9 g;
Witamina C: 360 mg;
Witamina K: 100-200 mg;
Witamina E: 160 mg;
Witamina A: 3-40 mg;
Potas: 168-219 mg;
Żelazo: 0,5-1,5 mg;
Wapń: 5-7,2 mg;
Rokitnik – właściwości
Jakie działanie na organizm wykazuje rokitnik? Właściwości tej rośliny są naprawdę liczne! Wiele korzyści z jej spożywania mogą osiągnąć osoby z niedoborem witaminy C, który objawia się m.in. krwawieniem z dziąseł, powstawaniem siniaków, spadkiem apetytu oraz bólem mięśni i stawów. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego zapobiega i wspomaga leczenie infekcji wirusowych, które szczególnie dają się we znaki w okresie jesienno-zimowym. Na uwagę zasługuje fakt, że w tym przypadku jest on bardzo trwały, ponieważ w rokitniku brakuje rozkładającego go enzymu.
Rokitnik to obfite źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, flawonoidów i steroli roślinnych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim ciele – niwelują stany zapalne, łagodzą dolegliwości reumatyczne, a także przynoszą ulgę przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Nie sposób nie wspomnieć również o pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy - związki te regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału i niedokrwienia mięśnia sercowego.
Co można zrobić z rokitnika?
Opcji jest naprawdę wiele! Jego owoce stanowią idealną bazę do przetworów, w tym konfitur, soków, dżemów i galaretek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je do napojów lub łączyć z wytrawnymi potrawami. Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie rokitnika w kuchni i koniecznie wprowadź go do swojego jadłospisu!
Galaretka
Galaretka rokitnikowa to przekąska, która posmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Poza owocami do jej przyrządzenia potrzebujesz cukru, startej skórki z cytryny i pomarańczy oraz świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Realizację przepisu rozpocznij od podgotowania rokitnika - rób to do momentu, aż zacznie pękać. Po obróbce termicznej przecedź go przez gęste sitko i dokładnie wyciśnij. Po wykonaniu tych czynności dosyp cukier i wymieszaj.
Dodaj do powstałej mikstury skórki z cytrusów i sok pomarańczowy - gotuj całość przez ok. 20 minut, cały czas mieszając. Gdy zawartość garnka zgęstnieje, przełóż masę do suchych, wyparzonych słoików i ustaw je do góry dnem. Rokitnik posiada naturalne środki żelujące, więc galaretka powinna stężeć bez dodatku żelatyny czy agaru.
Dżem
Co można zrobić z rokitnika, jeśli nie galaretkę? Na przykład smaczny i pożywny dżem! Przekąska w tym wydaniu powstaje z zaledwie trzech składników, tj. owoców, cukru oraz wody. Jak wykonać ją krok po kroku?
Usuń z owoców listki i zanieczyszczenia, opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do garnka i zagotuj. Po ok. 20 minutach przecedź masę przez gęste sitko, a powstały płyn ponownie poddaj obróbce termicznej - tym razem z cukrem. Gdy przecier zgęstnieje, przełóż go do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć.
Sok
W jakiej innej formie warto spożywać rokitnik? Wartości odżywcze tej rośliny bez problemu przemycisz do soku. Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się jedynie w dwa produkty, tj. cukier i owoce rokitnika.
Oczyść rokitnik z resztek liści i gałązek, opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć owoce do naczynia, zasyp cukrem i odstaw na co najmniej osiem godzin. Po upływie tego czasu gotuj całość przez pół godziny od momentu wrzenia. Przecedź składniki przez gęste sitko i przelej płyn do butelek. Poddaj te ostatnie procesowi pasteryzacji i umieść w ciemnym miejscu.
Konfitura
Konfitura z rokitnika to prawdziwa bomba witaminowa, którą musisz mieć zimą w swojej spiżarni! Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy użyć do tego zaledwie trzech komponentów, czyli owoców, cukru oraz wody
Pierwszym krokiem w realizacji receptury jest oczywiście usunięcie wszelkich zanieczyszczeń z owoców. Po opłukaniu wodą wsyp te ostatnie do garnka i gotuj do momentu, aż się rozpadną (ok. 30 minut). Po obróbce termicznej przecedź je przez gęste sitko.
Przelej powstały płyn do garnka lub rondelka, wsyp cukier i ponownie zagotuj. Gdy składniki zaczną wrzeć, duś je pod przykryciem przez ok. pięć minut. Umieść jeszcze gorący mus w wyparzonych słoikach i odstaw do ostygnięcia. W tym przypadku proces pasteryzacji jest opcjonalny.
Sos do mięs i ryb
Co można zrobić z rokitnika, aby podkreślić smak mięsa lub ryby? Najlepiej sprawdzi się tutaj aromatyczny sos! Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rokitnik doskonale komponuje się z wytrawnymi przekąskami i potrafi uatrakcyjnić nawet najbardziej wykwintne danie.
Wyżej wspomniany sos powstaje z takich produktów jak szalotka, ocet winny, syrop klonowy, bulion drobiowy oraz sól i pieprz. Zagotuj w garnku syrop klonowy i ocet winny. Dodaj do nich posiekaną szalotkę i duś całość pod przykryciem. Po ok. dwóch minutach wlej bulion, zredukuj nadmiar płynu i dorzuć owoce. Kontynuuj obróbkę termiczną przez pięć minut, ponownie przykrywając garnek pokrywką. Na koniec przecedź wszystko przez sitko i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.
Do czego dodawać rokitnik?
Zastanawiasz się, do czego dodawać rokitnik, jeśli nie do ryb i mięs? Lista możliwości jest bardzo długa! Rokitnikowe przetwory świetnie pasują do domowych wypieków, naleśników oraz gofrów. Co więcej, warto wyczarować z nich pyszny sos do sałatek, makaronu czy deserów. Możesz także posłodzić nimi herbatę, aby wzmocnić jej rozgrzewające działanie. Do wyboru, do koloru!
1. Sok z rokitnika

Jak zrobić sok z rokitnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sok z owoców rokitnika
Co zrobić z rokitnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Nalewka z rokitnika (prawie jak domowy koniak)

Jak zrobić nalewkę z rokitnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kruche ciasto z galaretką z rokitnika

Ciasto z rokitnikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »