Drożdżowe racuchy – co zrobić, aby wyszły perfekcyjne?

Przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najczęściej występuje pod nazwą racuchy, ale w wybranych regionach może być różnie określany. Począwszy od anielskich ruchańców, czy ruchanek znanych na Warmii i Mazurach, po dołki występujące na Śląsku. Czemu zawdzięczają swoją popularność i co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Ciężko znaleźć osobę, która nie znałaby smaku puszystych drożdżowych placuszków, smażonych na patelni na złoty kolor, podawanych z cukrem pudrem, śmietaną lub owocami. Przysmak ten od wielu pokoleń gości w polskich domach. Jest przygotowywany na co dzień i od święta na różnego rodzaju okazje i uroczystości. Stanowi waży element wigilijnego menu w województwie podlaskim. Jak zrobić je samodzielnie?

Z tym zadaniem powinien poradzić sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Co prawda, zrobienie tego deseru jest nieco czasochłonne, ale sam sposób połączenia składników i proces smażenia jest banalnie prosty. Warto do tej pracy zaangażować dzieci, które z pewnością będą miały wiele frajdy i satysfakcji podczas wspólnego gotowania. Od czego najlepiej zacząć?

Przygotowanie ciasta

Na samym początku warto zadbać o odpowiednie składniki. Jednym z najważniejszych produktów potrzebnych do wyrobienia ciasta są oczywiście drożdże - sprawdzą się zarówno świeże, jak i instant. Należy połączyć je z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, odrobiną cukru i mąki. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, do wyrośnięcia.
Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Na tym etapie, należy połączyć ze sobą wszystkie składniki potrzebne do zrobienia racuchów, tj.: roztopione masło, mąkę, jaja, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn, w taki sposób, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę. Następnie całość odstawiamy ponownie na 15 min do wyrośnięcia. Jeśli chcemy nieco urozmaicić nasz deser, warto zadbać o dodatki. Mogą to być m.in. jabłka z cynamonem lub inne świeże owoce, które po pokrojeniu w kostkę dodajemy do surowego ciasta.

Smażenie

Gdy ciasto jest już gotowe, przystępujemy do smażenia. Do realizacji tego zadnia posłuży nam patelnia oraz olej. Ciasto nakładamy łyżką, którą przed zanurzeniem w cieście najlepiej zamoczyć w wodzie. Taki zabieg sprawi, że masa nie będzie się zbytnio przyklejała, co zdecydowanie ułatwi nam cały ten proces. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po ściągnięciu z patelni najlepiej odsączyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możemy oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami, tj.: owocami (świeżymi lub w postaci musu bądź przetworów), kwaśną śmietaną z cukrem lub śmietanką 30-procentową ubitą na puszystą pianę.

Reklama

Ciekawe pomysły i inspiracje

Jeśli szukacie idealnej receptury na ten przysmak lub zastanawiacie się nad doborem dodatków, bądź też formą serwowania racuchów - zajrzycie do przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że znajdziecie tam przepis, który z pewnością zadowoli was i waszych domowników.

 

1. Racuchy drożdżowe

Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Racuchy z jabłkami

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Racuchy z dynią

Fot. Gotowaniezestylem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Racuchy z borówkami

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Racuchy twarogowe

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Racuchy drożdżowe z burakiem

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Drożdżowe racuchy z bananami

Fot. Ewka16 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Racuchy z gruszką na maślance

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2