Sprawdzone przepisy na karnawał

Drugie śniadanie to z jednej strony chwila wytchnienia w biegu dnia, z drugiej - moment, żeby zjeść coś sycącego. Nie oznacza to jednak konieczności przygotowywania skomplikowanego posiłku. Wystarczy garść ziaren, a dokładnie migdałów. Te niewielkie nasiona nie tylko dostarczają energii, ale też na wielu poziomach dbają o nasz organizm.

Migdały potrafią nie tylko zaspokoić głód, ale także obniżyć poziom cukru we krwi i złagodzić skutki stresu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Migdały, mimo że często oraz potocznie określane mianem orzechów, w rzeczywistości są nasionami owocu migdałowca. Ukryte są w twardej skorupie, która chroni je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. 

Migdały pochodzą z ciepłych regionów, takich jak kraje basenu Morza Śródziemnego, Kalifornia czy Iran, a ich uprawa wymaga ogromnej dozy cierpliwości. Dość powiedzieć, iż drzewo migdałowe zaczyna owocować dopiero po kilku latach. Co również ciekawe, migdały dzielą się na dwie podstawowe odmiany: słodkie i gorzkie. Pierwsze z nich są jadalne i powszechnie wykorzystywane w kuchni, drugie są natomiast przetwarzane przemysłowo, na przykład na olejki zapachowe. 

Migdały - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne 

O ile migdały niesłusznie bywają nazywane orzechami, o tyle słusznie kojarzą się z prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Co więcej, są to substancje przynoszące korzyści zarówno ciału, jak i umysłowi. Jednym z ich największych atutów jest wysoka zawartość zdrowych tłuszczów, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspierają one pracę serca i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. 

Kolejnym argumentem przemawiającym za sięganiem po migdały jest działająca niczym naturalny antyoksydant witamina E. Chroni ona komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia się skóry i wzmacnia układ odpornościowy. Tym bardziej że już niewielka garść migdałów wystarczy, aby dostarczyć organizmowi znacznej części dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. 

Migdały są także źródłem magnezu - minerału, który pomaga w walce ze stresem, wspiera pracę mięśni oraz układu nerwowego. Zawierają ponadto błonnik, a ten z kolei reguluje pracę jelit i sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się na dłużej. W praktyce oznacza to, iż migdały mogą wesprzeć w kontrolowaniu masy ciała. Wreszcie, bogactwo białka roślinnego, co przekłada się na fakt, że migdały pozostają idealnym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. 

Migdały - ze skórką czy blanszowane? 

Wybór między migdałami ze skórką a blanszowanymi zależy od preferencji smakowych i kulinarnych. Skórka migdałów jest bogata w błonnik i antyoksydanty, które dodatkowo wspierają układ trawienny i chroni przed stresem oksydacyjnym. Z kolei blanszowane migdały - czyli pozbawione skórki - mają delikatniejszy smak i są łatwiejsze w obróbce kulinarnej. Świetnie sprawdzają się w wypiekach, deserach i masłach migdałowych. Warto jednak pamiętać, że proces blanszowania usuwa część składników odżywczych zawartych w skórce. 

Ile migdałów można zjeść dziennie i jak je spożywać? 

Migdały są zdrowe, ale w umiarze. Zaleca się spożywanie około 20-30 gramów migdałów dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej garści. Nie jest to jednak zła wiadomość, ponieważ już ta niewielka porcja dostarcza wystarczająco energii i składników odżywczych, a jednocześnie nie obciąża organizmu nadmiarem kalorii. 

A skoro przy zajadaniu się migdałami jesteśmy, dodajmy, że sposobów na ich spożywanie jest dużo więcej, niż może się na pierwszy rzut oka wydawać. Oczywiście można je jeść na surowo i traktować jako szybką przekąskę, ale też dodawać do owsianki, jogurtu czy smoothie.  

Migdały doskonale pasują ponadto jako składnik sałatek, wypieków, a wręcz dań głównych. Świetnie sprawdzają się ponadto w domowych batonach energetycznych bądź jako dodatek do musli. Coś jeszcze? Masło migdałowe, czyli ciekawa alternatywa dla tradycyjnego masła orzechowego. 

Migdały, ze względu na bogactwo składników odżywczych, delikatny smak i wszechstronność, to zatem niezwykle wartościowe ziarna, potrafiące skutecznie zastąpić drugie śniadanie. Jaką przekąskę można zrobić z migdałów i spałaszować w ciągu dnia? Poniżej znajdziesz kilka przepysznych przepisów:

1. Ciasto migdałowe

 Ciasto migdałowe Zobacz przepis

Ciasto migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zdrowe masło migdałowe

 Zdrowe masło migdałowe Zobacz przepis

Zdrowe masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Owsianka z malinami i prażonymi migdałami

 Owsianka z malinami i prażonymi migdałami Zobacz przepis

Owsianka z malinami i prażonymi migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Brokuł z fetą, sosem czosnkowym i płatkami migdałowymi

 Brokuł z fetą, sosem czosnkowym i płatkami migdałowymi Zobacz przepis

Brokuł z fetą, sosem czosnkowym i płatkami migdałowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pasta z tuńczyka z migdałami

 Pasta z tuńczyka z migdałami Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka z migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon »

Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, trzyma kilogramy i cukier w ryzach »

To mięso na pewno nie zawiera antybiotyków i chemii. Jest najzdrowsze i ma wyjątkowy smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Sałatki Sałatka z kiełbasą krakowską

Sycąca sałatka ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy krakowskiej! Pr...

Odsłon: 3642

15 min
8
15 min
3
Zupy Rosół z pieczonych warzyw

Rosół z pieczonych warzyw to pyszna i aromatyczna zupką A przy niedzieli sma...

Odsłon: 81

15 min
9
Sałatki Sałatka z łososiem

Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...

Odsłon: 1143

30 min
4
Dania główne Łazanki z białą kapustą

Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...

Odsłon: 199

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania

Lekki obiad na szybko to idealne rozwiązanie dla zapracowanych oraz tych, którzy nie mają ochoty spędzać długich godzin w kuchni, a jednocześnie db...

9
Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

5
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

12