Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Gorgonzola to jeden z najpopularniejszych serów na świecie, znany z wyjątkowego smaku i aromatu oraz wszechstronnego zastosowania w kuchni. Z czym podawać gorgonzolę i jak ją przechowywać, aby długo zachowała świeżość? Poznaj najważniejsze informacje na jej temat i sprawdź, jak wykorzystać ją w swoich daniach.

Z sera gorgonzola zrobisz przepyszny, gęsty sos do mięs i makaronów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gorgonzola to jeden z najbardziej znanych i cenionych serów pleśniowych na świecie, którego historia sięga aż czasów średniowiecza. Miejscem jego pochodzenia jest Lombardia, a dokładnie Gorgonzola - i to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Z biegiem lat produkt ten zyskał popularność nie tylko we Włoszech, ale i w innych krajach, stanowiąc powszechny dodatek do dań - zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Jak wygląda produkcja tego sera? Jakie są jego największe zalety? I z czym podawać gorgonzolę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule. 

Jak powstaje gorgonzola?

Chcesz dowiedzieć się, jak powstaje gorgonzola? Pierwszym krokiem w procesie jej produkcji jest dobór mleka. Jest to najczęściej mleko pełnotłuste i pasteryzowane, pozyskiwane od krów z lokalnych gospodarstw. Aby nadać produktowi odpowiedniego smaku i charakterystycznej pleśni, do mleka dodawane są bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka oraz zarodniki penicyliny.

Na kolejnym etapie następuje koagulacja - mleko twardnieje, tworząc skrzep, który następnie jest krojony na mniejsze kawałki, co prowadzi do wypłynięcia serwatki. Skrzep umieszczany jest w formach i po pewnym czasie znakowany numerem identyfikacyjnym producenta. Po oznakowaniu trafia on do specjalnych komór, gdzie jest ręcznie solony.

Po trzech-czterech tygodniach odbywa się dziurkowanie sera za pomocą dużych metalowych igieł. Dzięki tej czynności powietrze dostaje się do masy, umożliwiając rozwój obecnych w niej kultur bakterii, a co za tym idzie - powstawanie charakterystycznych niebiesko-zielonych żyłek. Po dojrzeniu ser wyjmowany jest z formy, krojony na mniejsze kawałki, a na koniec pakowany i znakowany.

Jak smakuje gorgonzola? 

Jak smakuje gorgonzola? Jej smak zależy w dużym stopniu od tego, jak długo trwał proces jej dojrzewania. Na rynku dostępne są dwa rodzaje tego sera, a mianowicie:  

  • gorgonzola dolce, która wyróżnia się delikatnym smakiem, kremową konsystencją i subtelną pleśniową nutą. Proces jej dojrzewania trwa ok. dwóch miesięcy; 
  • gorgonzola piccante, która dość ostra i wyrazista w smaku, a do tego ma kruchą teksturę i gęste, ciemnozielone przerosty pleśni. Dojrzewa ona zwykle ok. trzech-czterech miesięcy.  
Ser gorgonzola jest wyrazisty w smaku | Fot.123RF/Picsel

Zalety sera gorgonzola

Jakie są największe zalety sera gorgonzola? Wbrew pozorom nie jest to jedynie atrakcyjny smak. Na uwagę zasługuje także jej wartość odżywcza - produkt ten obfituje w rozmaite witaminy i minerały, w tym wapń niezbędny do utrzymania zdrowych kości, witaminę A wspierającą funkcjonowanie narządu wzroku oraz niektóre witaminy z grupy B, w tym B12, która jest potrzebna do prawidłowej pracy układu nerwowego.

Wymieniając zalety sera gorgonzola, nie sposób nie wspomnieć o obecnych w nim probiotykach, które usprawniają pracę jelit i przyczyniają się do wzmocnienia odporności, oraz przeciwutleniaczach wspomagających walkę ze stresem oksydacyjnym. Warto dodać, że stanowi ona również wartościowe źródło białka - makroskładnika szczególnie cennego dla wegetarian i osób aktywnych fizycznie.

Jak przechowywać gorgonzolę?

Jak przechowywać gorgonzolę? Aby jak najdłużej zachowała ona swoją świeżość oraz wyjątkowy smak i aromat, przechowuj ją w lodówce, najlepiej w folii aluminiowej lub zamkniętym pojemniku. Po otwarciu opakowania spożyj ją w ciągu kilku dni.  

Jak jeść gorgonzolę?

Zastanawiasz się, jak jeść gorgonzolę? Możliwości jest naprawdę wiele. Świetnie sprawdza się ona jako samodzielna przekąska oraz w połączeniu z owocami, orzechami, a nawet miodem. Ponadto stanowi ona doskonały dodatek do sałatek, mięs, makaronów, pizzy oraz grillowanych warzyw. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz jej jeszcze smaczniejsze oblicze:

1. Sałatka z gruszką i gorgonzolą

 Sałatka z gruszką i gorgonzolą Zobacz przepis

Sałatka z gruszką i gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron z cukinią i gorgonzolą

 Makaron z cukinią i gorgonzolą Zobacz przepis

Makaron z cukinią i gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Naleśniki z gorgonzolą i radicchio

 Naleśniki z gorgonzolą i radicchio Zobacz przepis

Naleśniki z gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sznycle z pstrąga i gorgonzoli

 Sznycle z pstrąga i gorgonzoli Zobacz przepis

Sznycle z pstrąga i gorgonzoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Polędwiczki z pieczarkami i gorgonzolą

 Polędwiczki z pieczarkami i gorgonzolą Zobacz przepis

Polędwiczki z gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

 Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami Zobacz przepis

Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczone ziemniaki z boczkiem i gorgonzolą

 Pieczone ziemniaki z boczkiem i gorgonzolą Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki z boczkiem i gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frittata z boczniakami, kiełbasą i gorgonzolą

 Frittata z boczniakami, kiełbasą i gorgonzolą Zobacz przepis

Frittata z boczniakami, kiełbasą i gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gnocchi w sosie gorgonzola

 Gnocchi w sosie gorgonzola Zobacz przepis

Gnocchi w sosie gorgonzola / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tarta z gruszkami i gorgonzolą

 Tarta z gruszkami i gorgonzolą Zobacz przepis

Tarta z gruszkami i gorgonzolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: italiapozaszlakiem.com, pl.gorgonzola.com, smaker.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon »

Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, trzyma kilogramy i cukier w ryzach »

To mięso na pewno nie zawiera antybiotyków i chemii. Jest najzdrowsze i ma wyjątkowy smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa czosnkowo-kalafiorowa

Zupa czosnkowo-kalafiorowa to gęsty krem o delikatnym, ale wyrazistym smaku....

Odsłon: 36

60 min
1
15 min
10
Dania główne Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...

Odsłon: 233

>60 min
4
>60 min
4