Fot. 123RF/Picsel
Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami, które nie jedzą mięsa? Wbrew pozorom, przygotowanie wegetariańskiego grilla wcale nie jest trudne.
Takie potrawy są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe, dlatego powinni sięgać po nie tylko wegetarianie, ale również wszystkie osoby, które dbają o linię i skrupulatnie liczą kalorie.
Zdrowo, ale...
Wywodzący się z Indii wegetarianizm ma swoich zwolenników i przeciwników. Naukowcy wciąż badają wpływ bezmięsnego jadłospisu na zdrowie człowieka.
Z jednej strony, dieta ta może przeciwdziałać współczesnym chorobom cywilizacyjnym, takim jak: otyłość, miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory jelita grubego. Do niewątpliwych zalet takiej diety zaliczyć bowiem należy:
- niską kaloryczność spożywanych produktów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nadwagi;
- małą zawartość tłuszczu, brak lub niską zawartość cholesterolu (który obecny jest w produktach zwierzęcych);
- bogactwo wit. C i potasu;
- dużą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zamiast szkodliwej sacharozy.
Jednak dieta wegetariańska ma także swoje minusy, czyli:
- niedobór białka (najwięcej jest go w produktach zwierzęcych). Trzeba też wiedzieć, że zawarte w produktach roślinnych m.in. włókna pokarmowe osłabiają trawienie i wchłanianie białka;
- niedobór składników krwiotwórczych (żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego), który stwarza ryzyko wystąpienia anemii;
- słaba przyswajalność składników mineralnych, szczególnie żelaza i cynku
Jakie warzywa nadają się na grilla?
Jakie warzywa dobrze się sprawdzą na grillu? Świetnie smakować będą na przykład:
- bakłażan - w niezbyt grubych plasterkach, pieczony bezpośrednio na ruszcie,
- cebula - w porozwarstwianych ćwiartkach jako dodatek do szaszłyków,
- cukinia - w niezbyt grubych plasterkach, pieczona bezpośrednio na ruszcie, po spryskaniu oliwą z oliwek i dodaniu przypraw, np. bazylii,
- papryka - można grillować całe połówki albo ćwiartki bezpośrednio na ruszcie (skórką do dołu) po nasmarowaniu oliwą,
- kukurydza - w folii,
- pieczarki - kapelusze opiekane z obu stron, mogą być również nadziewane,
- szparagi - bezpośrednio na ruszcie, można je lekko spryskać oliwą (albo włożyć do woreczka z przyprawioną oliwą i potrząsnąć,
- oliwki - po nadzianiu na patyczek mogą służyć za ciekawą przekąskę,
- sałata rzymska - trzeba przepołowić główkę, spryskać octem z czerwonego wina, posypać startym parmezanem i grillować bezpośrednio na ruszcie (niezbyt długo).
Można robić z nich szaszłyki lub kroić w niezbyt grube plastry i grillować tak, jak kawałki mięs. Ale w odróżnieniu od mięsa, warzywa można bezpiecznie kłaść bezpośrednio na ruszcie (który musi być czysty!). Jeśli chodzi o przyprawy i marynaty - ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Przepisy na wegetariańskiego grilla
Użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co więcej, wydaje nam się, że takie potrawy mogą skraść serce niejednego mięsożercy i jeśli nie zastąpią grillowanej kiełbaski czy też karkówki, to z pewnością będą stanowić smakowity dodatek do nich.
1. Ekspresowe warzywne szaszłyki
Fot. Justa-kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Konhambos na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Grillowane tofu w piwno-miodowej marynacie
Fot. Paluchy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem halloumi
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Marynowana grillowana cukinia
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie