Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie warzywa można grillować?
- Jak grillować warzywa?
- Co zrobić z grillowanym czosnkiem?
- Jakie marynaty do grillowanych warzyw?
- Najlepsze przepisy na grillowane warzywa
Grillowane warzywa to przysmak nie tylko dla wegetarian i wegan. To również idealny dodatek do mięs, które podczas sezonu grillowego spożywamy najchętniej. Poza tym ich smak jest tak wyborny, że właściwie moglibyśmy jeść je całymi dniami. W jaki sposób je przyrządzić, by były idealne?
Sprawdź także: 5 najlepszych sałatek na grilla
Jakie warzywa można grillować?
Pewnie zastanawiacie się, jakie warzywa można grillować. Chociaż najchętniej sięgamy po ziemniaki, papryki czy cukinię, grillować możemy właściwie większość warzyw. Oczywiście każde z nich wymaga innej obróbki, czasu, który należy im poświęcić.
I tak grillowana marchew czy pietruszka będzie musiała spędzić na grillu 25, a nawet 30 minut, gdy z kolei cukinia będzie gotowa po 10 minutach. Jeśli myślicie, że te warzywa to dobra przekąska na zimę, zastanówcie się raz jeszcze. Młoda marchewka, tylko umyta, nieobrana, to fantastyczny grillowy dodatek do mięsa. Nie trzeba wiele, by była doskonała. Potrzebujecie tylko czasu. Oczywiście na grillu chętnie przygotowujemy również kukurydzę, cebulę, kabaczki, bakłażany, ale też szparagi, pomidory, pieczarki czy nawet brokuły. Na jakie warzywa macie ochotę? Z pewnością można zrobić je na grillu, by były jeszcze smaczniejsze, niż zwykle.
Zobacz: Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną
Grillowane warzywa – jak zrobić?
Grillowane warzywa nie wymagają wiele pracy. Najczęściej wystarczy po prostu położyć je na kratce od grilla i czekać. To właściwy sposób przygotowania m.in. kukurydzy, cukinii, kabaczka czy szparagów. Nie musicie przyprawiać ich czy dodawać soli. Warzywa przejdą zapachem ognia, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze.
Sól może wszystko popsuć. Jeśli chcecie jakoś przyprawić warzywa, najlepiej zrobić to za pomocą świeżych ziół. Zresztą za chwilę podamy wam kilka pomysłów na marynaty i przyprawy. Niektóre warzywa należy przekroić, by zrobiły się szybciej. To dotyczy na przykład cukinii, bakłażana, papryki czy cebuli (tu akurat chodzi głównie o efekty estetyczne i wygodę grillowania). Inne możecie przygotowywać w całości. Na przykład szparagi, małe pomidorki, marchewki.
Zrezygnujcie z grillowania takich warzyw jak sałata czy ogórki, które nigdy nie smakują dobrze na ciepło. Skupcie się raczej na produktach, o których wam mówiliśmy. Wspominaliśmy o grillowaniu pomidorów, które zwykle nie kojarzą się z warzywami jedzonymi na ciepło. Racja – pomidory gubią wtedy masę wody i stają się dość nieciekawe w smaku. Wybierajcie zatem pomidorki koktajlowe bądź odmiany, które mają mało miąższu. Dzięki temu nie staną się namoknięte – będą tylko miękkie i naprawdę pyszne.
Najwięcej czasu zwykle potrzebują ziemniaki z grilla. Oczywiście jest to związane z ich wielkością. Możecie zrobić je w mundurkach bądź obrać – jednak ze skórką smakują najlepiej. Aby przygotować ziemniaki jak najszybciej, warto zawinąć je w folię aluminiową. Dzięki temu szybciej nabiorą temperatury i zmiękną. Skórka nadal zaś będzie chrupiąca i doskonała. Nie musicie obawiać się, że wyjdą po prostu jak pieczone ziemniaczki.
Oczywiście ziemniaki możecie też zakopać w węglu – zarówno w, jak i bez folii. Wtedy dajcie im około 50 minut, by mieć pewność, że się zrobiły. Pamiętajcie, że należy dokładnie je umyć, jeśli chcecie owinąć je folią aluminiową. Wtedy można zajadać je ze skórką. Jeśli macie zamiar wyłącznie włożyć je do żaru, musicie pozbyć się skorupki, która będzie wyglądała apetycznie, jednak nie nadaje się do jedzenia.
Chociaż wspomnieliśmy, że sałata niezbyt lubi się z grillem, ta zasada nie dotyczy kapusty. Zwłaszcza pak choi smakuje doskonale, gdy przyrządzi się ją na grillu. Będzie idealnym dodatkiem do krewetek. Grillować możecie także kapustę białą czy czerwoną – na przykład pokrojoną drobno i zawiniętą w folię lub na specjalnym korytku do grilla. Taka kapusta będzie się nadawała do letniej sałatki z innymi warzywami.
Grillowane warzywa to nie wszystko
Pamiętajcie, że grillowane warzywa warto przygotowywać w towarzystwie konkretnego gościa. Mowa oczywiście o czosnku. Chociaż aromat niekoniecznie rozejdzie się po wszystkich warzywach – to nie działa tak, jak w piekarniku – czosnek z grilla jest idealny w smaku. Po prostu rozpływa się w ustach i wystarczy wycisnąć go sobie na język z upieczonej skorupki.
Może także stanowić dodatek do masła czosnkowego lub ziołowego. Nie wspominając nawet o tym, że jest wręcz doskonałym kompanem grzanek zrobionych na grillu. Wystarczy rozsmarować ząbek czosnku na chlebie, a następnie dodać kilka plasterków cukinii. Niebo w gębie!
Sprawdź także: Jakie mięso wybrać na grilla i jak je przyrządzić?
Grillowane warzywa – przepisy
Jak zrobić grillowane warzywa? Przepisy są naprawdę banalnie proste. Zasada jest jedna – nie warto kombinować, bo smak samych warzyw jest wystarczająco dobry. Jeśli jednak macie ochotę poeksperymentować, koniecznie miejcie w zanadrzu kilka świeżych ziół. Pamiętajcie, że zależy nam na uzyskaniu jak najbardziej świeżego smaku. Dlatego majonez i ketchup tu raczej odpadają. Nie warto dodawać ich do warzyw grillowanych – to skuteczni mordercy smaku. Zamiast tego, by wydobyć cały smak z warzyw, a jednocześnie trochę go podkręcić, warto skorzystać z różnego rodzaju marynat. Oto kilka naszych pomysłów:
- Marynata z octu balsamicznego – to prosta marynata, która sprawdzi się idealnie do bakłażana i cukinii, ale także młodej marchewki. Wystarczy, że wymieszacie dwie łyżki octu balsamicznego z sokiem z połowy limonki, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz tymiankiem i rozmarynem. Wszystko razem zmieszajcie, a następnie wlejcie do miski z już pokrojonymi warzywami. Postarajcie się, by marynata znalazła się na każdym plasterku. Możecie też włożyć miskę do lodówki na godzinę, jednak nie jest to konieczne. Warzywa szybko złapią smak. Oczywiście im dłużej będą w marynacie, tym lepiej.
- Marynata z pietruszką – idealna marynata do pomidorków, ziemniaków czy papryki. Posiekajcie pęczek pietruszki bardzo drobno, na kilka razy. Wrzućcie pietruszkę do miski i zalejcie 100 mililitrami oliwy z oliwek. Dodajcie sok z połowy limonki i dosłownie odrobinę octu ryżowego. Wymieszajcie całość i dorzućcie pokrojone warzywa.
- Marynata z octem jabłkowym – ocet jabłkowy to kwintesencja świeżego smaku i doskonałego zapachu. Zrobicie z niego pyszną marynatę. Dodajcie dwie łyżki octu jabłkowego, cztery łyżki oliwy, a także drobno posiekaną bazylię – najlepiej kilka dorodnych listków. To wystarczy. Teraz musicie tylko wymieszać marynatę z warzywami.
Zajadanie pysznych grillowanych warzyw, to najlepszy sposób na świętowanie lata wspólnie z bliskimi. Przyrządź je koniecznie i zachwyć swoich gości. Poniżej znajdziesz kilka świetnych i sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:
1. Pieczarki z grilla z pesto i mozzarellą
Zobacz przepisPieczarki z grilla z pesto i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Nadziewane pieczarki z grilla
Zobacz przepisNadziewane pieczarki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pyszne ziemniaki z grilla
Zobacz przepisJak zrobić ziemniaki z grilla? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Szaszłyki bez mięsa
Zobacz przepisSzaszłyki warzywne z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Warzywa z grilla
Zobacz przepisJak zrobić grillowane warzywa? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tajemnica apetytu rozwiązana. Odpowiadają za to bakterie jelitowe »
Masz ochotę na coś tłustego? Koniecznie spróbuj tej metody »
Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »
Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... farm rosnących pionowo! »