Dania jednogarnkowe

Chrupiąca, twarda o lekko słodkim smaku, to właśnie kalarepa. Warzywo, które zdecydowanie zbyt rzadko gości w naszym menu. A to błąd! Dania przygotowane z kalarepy świetnie sprawdzą się dla osób na diecie. Sprawdź, jakie ma właściwości, kto nie powinien jej jeść, oraz co można zrobić z kalarepy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, w twojej diecie nie może zabraknąć warzyw. Dostarczą ci niezbędnych witamin i minerałów, są niskokaloryczne i lekkostrawne, a odpowiednio przygotowane mogą być bardzo smaczne. Do takich warzyw należy kalarepa. Można wyczarować z niej nie tylko pyszne sałatki i surówki, doskonale sprawdzi się również do bardziej fantazyjnych dań. Warto wspomnieć także o tym, że kalarepa kryje w sobie moc właściwości zdrowotnych. Dlatego koniecznie musisz włączyć ją do swojego jadłospisu. Sprawdź, co można zrobić z kalarepy.

Sprawdź także: Jego zapach podobał się bogom. To warzywo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi

Kalarepa – charakterystyka

Kalarepa jest rośliną dwuletnią, należącą do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie przybyła do nas z okolic basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, znana była już w starożytnym Rzymie. Powszechnie uprawia się ją również w Polsce, najczęściej można spotkać się z odmianą o zielonych lub fioletowych łodygach. Bulwa, a także liście kalarepy kryją w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Kalarepa ma lekko słodki, przyjemny smak, przypominający nieco młodą kapustę.

Kalarepa – wartości odżywcze

Ma mnóstwo wartości odżywczych, jednak zdecydowanie je się ją zbyt rzadko. W kalarepie można znaleźć witaminy takie jak: A, C, E, K, te z grupy B, a także minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk i potas. Co ciekawe, jedząc 100 g kalarepy, możesz pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  Cenna jest nie tylko bulwa kalarepy, w jej liściach również znajduje się mnóstwo substancji mineralnych i witamin, dlatego nie należy ich wyrzucać.

Właściwości zdrowotne kalarepy

Kalarepa wykazuje właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dlatego warto jeść ją w okresie, kiedy organizm w szczególności narażony jest na infekcje, przeziębienie i grypę. Ma również wpływ na zwalczanie bakterii w układzie pokarmowym.

Szeroko znane są również właściwości przeciwnowotworowe kalarepy, wszystko za sprawą zawartych w niej izotiocyjanianów, indoli i sulforafanów. Jedzenie kalarepy jest również korzystne dla układu nerwowego oraz zdrowia oczu – zawiera luteinę. W liściach kalarepy znajduje się mnóstwo żelaza, dlatego poleca się je osobom, które mają anemię.

Kalarepa to również doskonałe warzywo dla osób, które chcą schudnąć. Jest niskokaloryczna, w 100 g jest jedynie 27 kcal. Co więcej, dzięki zawartości błonnika sprawi, że na długo będziesz czuć się syty, dzięki czemu unikniesz podjadania. Wpływa również na prawidłowe trawienie.

Kto nie powinien jeść kalarepy?

Warzywo to jest bardzo zdrowe, jednak nie każdy może je jeść. Kalarepy powinny unikać osoby, które cierpią z powodu chorób wątroby oraz niedoczynności tarczycy. Jeżeli masz częste problemy żołądkowe, surowa kalarepa również nie będzie wskazana.

Co można zrobić z kalarepy?

Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec. Wszystko zależy jedynie od twoich kulinarnych upodobań. Oczywiście najprościej wykorzystać ją w surówkach, warto jednak rozważyć przygotowanie bardziej skomplikowanych dań, np. zupy, czy kotletów z kalarepy – to dania, które przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom. Co więcej, z kalarepy można zrobić również przetwory do słoików na zimę.

Surówka z kalarepy

Idealna surówka, która sprawdzi się do niemal, każdego obiadu. Do przygotowania surówki z kalarepy będziesz potrzebować: średniej wielkości kalarepy, jabłko, dwie marchewki, koperek, sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Wszystkie owoce i warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski, dodaj posiekany koperek, oliwę i sok z cytryny, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kalarepy

Domowe zupy krem to obiad idealny na jesień. Dodatkowo ta zrobiona z kalarepy, będzie wyjątkowo delikatna, a na dodatek niskokaloryczna. Przygotuj: cztery średnie ziemniaki, dwie kalarepy, 750 ml bulionu, 100 ml śmietanki 30 proc., gałkę muszkatołową, sól, pieprz, natkę pietruszki.

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków i kalarepy. Następnie pokrój je w mniejsze części, przełóż do garnka, zalej bulionem i ugotuj, aż do miękkości. Całość dokładnie zblenduj, dodaj zahartowaną śmietanę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku, podgotuj przez kilka minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.

Kiszona kalarepa

Kalarepę można również ukisić. Wystarczy, że przygotujesz: trzy duże kalarepy, świeży koperek, dwa ząbki czosnku, dwie łyżeczki gorczycy, ziele angielskie, liście laurowe, wodę i sól.

Umytą i obraną kalarepę pokrój w słupki. Do wyparzonych słoików rozłóż przyprawy, a następnie włóż kalarepę. W wodzie rozpuść sól, używaj jednej łyżki soli na litr wody. Do przygotowanych słoików wlej solankę. Po pięciu dniach kalarepa będzie gotowa.

Frytki z kalarepy

Lubisz frytki i chcesz jeść je również na diecie? Koniecznie wypróbuj frytki z kalarepy, będą nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Będziesz potrzebować: dwie kalarepy, sól, ulubione przyprawy – pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką, chili, łyżkę oliwy z oliwek.

Kalarepę umyj, obierz i pokrój w słupki. Włóż do miski, wsyp sól i poczekaj, aż kalarepa puści wodę. Frytki osusz na ręczniku papierowym, przełóż do miski, dodaj oliwę oraz w szystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż frytki, piecz przez 25 minut.

Sprawdź, jakie dania z kalarepy przygotowali nasi użytkownicy.

1. Kotlety z kalarepy

 Kotlety z kalarepy Zobacz przepis

Kotlety z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kalarepa faszerowana łososiem

 Kalarepa faszerowana łososiem Zobacz przepis

Kalarepa faszerowana łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kimchi z kalarepy

 Kimchi z kalarepy Zobacz przepis

Kimchi z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki z kalarepy

 Placki z kalarepy Zobacz przepis

Placki z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z kalarepy

 Surówka z kalarepy Zobacz przepis

Surówka z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kalarepa nadziewana

 Kalarepa nadziewana Zobacz przepis

Kalarepa nadziewana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kalarepa po szwajcarsku

 Kalarepa po szwajcarsku Zobacz przepis

Kalarepa po szwajcarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa z kalarepy

 Zupa z kalarepy Zobacz przepis

Zupa z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kalarepa i ziemniaki z grilla

 Kalarepa i ziemniaki z grilla Zobacz przepis

Kalarepa i ziemniaki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

 Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków Zobacz przepis

Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery ciasto pomarańczowe z batatem

Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...

Odsłon: 16

>60 min
0
Desery Cynamonowiec

Pyszne i delikatne ciasto z musem jabłkowym z nutką cynamonu. U mnie obowiązk...

Odsłon: 4699

60 min
7
Pieczywo duński chleb żytni

Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...

Odsłon: 2113

>60 min
7
Dania główne Placki ziemniaczane bez mąki

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...

Odsłon: 1188

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0