Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Jak doprawić barszcz?

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu. Ta wyjątkowa, intensywnie czerwona zupa wzbudza w nas nostalgię i zdecydowanie pobudza kubki smakowe. Przeczytaj, jak przyprawić barszcz, aby smakował naprawdę wyśmienicie. Mamy też dla ciebie więcej ciekawostek na temat tego nietuzinkowego przysmaku.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Czym przyprawić barszcz czerwony?

- Jak podkręcić smak barszczu?

- Co dodać do barszczu, żeby był czerwony?

- Co dodać do barszczu, żeby nie był kwaśny?

- Jakie grzyby dodać do barszczu?

- Co dodać do barszczu, żeby był lepszy?

- Jak zrobić barszcz czerwony na święta?

- Jaki barszcz robią Użytkownicy Smakera?

 

Barszcz czerwony warto jeść nie tylko w Wigilię, ale także na co dzień. To przepyszne, aromatyczne danie przyrządzane na bazie włoszczyzny i wywaru buraczanego. Nie jest tajemnicą, że kluczowe w tej zupie są oczywiście przyprawy. To dzięki nim jest tak pyszna i aromatyczna. Zatem jak przyprawić barszcz?

Głównie dodajemy do tego dania ziele angielskie, liście laurowe, majeranek czy czosnek. Niektóre gospodynie radzą również, by dodać kilka kropel cytryny (dla wzmocnienia smaku) lub trochę lubczyku. To jednak nie wszystkie przyprawy do barszczu i nie wszystkie... porady. Dowiedz się znacznie więcej.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Jakie przyprawy do barszczu?

Masz czasem wrażenie, że twój barszcz nie jest tak wyrazisty w smaku, jak być powinien? Spokojnie, spróbuj go uratować. To wcale nie takie trudne. Będą ci potrzebne odpowiednie przyprawy. Jakie? Oto te najczęściej używane przez najlepsze polskie gospodynie:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • imbir (świeży),
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • listki laurowe.

A jakie przyprawy do barszczu są stosowane znacznie rzadziej? Poniżej znajdziesz listę tych mniej popularnych, choć ważnych w wielu polskich domach:

  • goździki,
  • kora cynamonu,
  • gwiazdka anyżu,
  • lubczyk.

Jak podkręcić smak barszczu?

Co zrobić, by smak barszczu był bardzo wyrazisty? Wiele polskich gospodyń powie, że sekretem jest własny zakwas. Sprawdzony przepis na ten prozdrowotny i pyszny napój znajdziesz poniżej. Pamiętaj, aby używać wyparzonego słoika i by użyte składniki nie wystawały ponad powierzchnię (wówczas może pojawić się pleśń i cały zakwas będzie do wyrzucenia).

 

Sprawdź: Zakwas buraczany idealny - przepis ze Smaker.pl

 

Kolejna rada, dzięki której smak twojej zupy będzie po prostu idealny, to... dodanie do niej kilku kropel soku z cytryny. Wiele gospodyń preferuje również dolewanie odrobiny octu. Pamiętaj jednak, że jeżeli wolisz dodać cytrynę, ocet już nie jest wskazany. Ewentualnie dodaj obydwa składniki, ale w niewielkich ilościach (lepiej użyć mniej niż więcej, pamiętaj!).

W wielu przepisach na idealny czerwony barszcz można też znaleźć wśród składników jabłko (głównie szarą renetę). Najczęściej się je po prostu ściera i dodaje w trakcie gotowania.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Co dodać do barszczu, żeby był czerwony?

To oczywiste, że smak zupy jest najważniejszy. Jednak jej wygląd również ma ogromne znaczenie. Zastanawiasz się, co dodać do barszczu, żeby nabrał odpowiedniego, intensywnego koloru? Oto kilka sposobów.

Kolor zakwasu

Ogromny wpływ na kolor zupy ma zastosowany do jej przygotowania zakwas. Im bardziej intensywna, burgundowa barwa, tym bardziej wyrazisty kolor zupy. Warto jednak pamiętać, aby odpowiednią ilość zakwasu z buraka dodać do garnka po zdjęciu go z ognia. W przeciwnym razie kolor może nie być taki, jak będziemy oczekiwać.

Zakwaszenie octem

Okazuje się, że dodanie octu do barszczu spowoduje nie tylko wzmocnienie smaku, ale też pogłębienie jej koloru. Jeżeli zależy ci na dość delikatnym smaku, to wybierz ocet jabłkowy. Ten stosowany jest od stosunkowo niedawna. Zawsze królował (i w wielu domach nadal króluje) ocet spirytusowy. Kiedy dodajemy go do zupy? Wtedy, gdy buraki będą miękkie (inaczej mogą się już nie ugotować).

Sok z cytryny lub sok z kiszonych ogórków

Kolejny składnik wpływający nie tylko na smak, ale także na kolor. Możesz wybrać sok z cytryny (o którym już wspominaliśmy) lub sok z kiszonych ogórków. Uważaj jednak, by nie dodać go zbyt dużo. Wówczas zupa będzie po prostu za kwaśna, a często przez to niejadalna. Wybierz sok z ogórków, jeśli lubisz ich smak oraz aromat czosnku.

Surowy burak dodany na końcu

Nie wszyscy przepadają za kwaśnym smakiem. Dla wielu to nieodłączna część tego typu dań, ale przecież nie musisz robić tak jak wszyscy. Możesz przełamać smak buraków wspomnianą już szarą renetą. Co jednak stanie się wtedy z kolorem?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Zetrzyj małego, surowego buraka i dodaj go pod koniec gotowania. Po dwóch minutach zabiel zupę śmietanką i zdejmij z ognia. Świeże warzywo sprawi, że kolor będzie bardziej intensywny.

Co dodać do barszczu, żeby nie był kwaśny?

Przełamanie smaku buraków w barszczu to podstawa. Głównie robimy to za pomocą octu, soku z cytryny lub soku z ogórków. Fani mniej kwaśnych smaków kręcą nosem na takie rozwiązania. Wolą coś "bezpieczniejszego", tj. jabłko (szarą renetę). Co, oprócz tego znanego składnika, dodać do zupy, żeby nie była kwaśna?

Do barszczu można dodać trochę... cukru albo miodu (najlepiej gryczanego). Może się jednak okazać, że sama śmietanka (jeżeli oczywiście to zabielana wersja zupy) już zneutralizuje kwasowość. Jeżeli danie wyszło zbyt kwaśne, można dolać trochę wody i dodać więcej buraków oraz ponowne zagotowanie. To sposób znany od lat!

Jakie grzyby do barszczu?

By smak dania był wyrazisty i naprawdę pyszny, wiele gospodyń poleca dodawać suszone grzyby. Jakie najlepiej? Dobre grzyby do barszczu to zdecydowanie suszone prawdziwki. Oczywiście, jeżeli takowych nie masz, a dysponujesz choćby podgrzybkami czy innymi grzybami leśnymi - śmiało ich użyj. Na pewno spełnią swoją funkcję.

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Co dodać do barszczu, żeby był lepszy?

Jak widzisz, w przygotowywaniu tej popularnej zupy każdy szczegół ma znaczenie. Zatem co dodać do barszczu, żeby był lepszy i żeby cała rodzina była w stu procentach zadowolona? Oprócz wyżej wymienionych składników nie zapomnij o czosnku. Im bardziej go lubisz, tym więcej rozgniecionych ząbków dodaj.

Intensywny w smaku i mocno czerwony barszcz

Jak zrobić naprawdę idealny czerwony barszcz? Sprawdź nasz przepis, a na pewno nie pożałujesz! To receptura bez zakwasu w składzie.

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzybki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Pamiętaj, że bardzo ważne jest przygotowanie odpowiedniego bulionu. Gotując go, dodaj marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek selera naciowego, ząbki czosnku, podpieczoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i ziarna pieprzu. Oczywiście możesz dorzucić też mięso. Gotuj długo, aby wywar był intensywny. To podstawa pysznego barszczu!

Do bulionu dodaj kilogram obranych i pokrojonych na plastry buraczków. Dołóż czosnek i suszone grzybki, możesz dorzucić też jeden listek laurowy. Zagotuj zupę i po zagotowaniu zmniejsz palnik. Gotuj około godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj majeranek. Wyłącz barszcz. Odcedź go, dodaj cukier, ocet, sól i pieprz.

 

Sprawdź także: Barszcz biały - przepis ze Smaker.pl

 

1. Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków

Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Jak zrobić barszcz czerwony na wigilię? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszczyk czerwony

Wigilijny barszcz - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wigilijny barszcz czerwony z grzybami

Wigilijny barszcz czerwony z grzybami

Wigilijny barszcz czerwony z grzybami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Tradycyjny barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Przepis Ewy Wachowicz na świątecznego piernika »

Jak przyprawiać karpia? »

Jak prawidłowo gotować jajka? Od lat robimy to źle! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantny gulasz z ciecierzycy

ciecierzyca długo się gotuje, ja używam takiej gotowej, ze słoika

Odsłon: 81

60 min
2
>60 min
5
Desery Tort urodzinowy na Abrahama

Tort zrobiony jest z okazji kolejnych i to 50 urodzin czyli Abrahama. Tort z...

Odsłon: 100

>60 min
12
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje To dlatego mus z jabłek szybko pleśnieje. Nigdy tak nie rób!

Jesienią z chęcią przygotowujesz jabłkowe przetwory, czy wiesz jednak jak wekować mus z jabłek? To bardzo ważne, by robić to prawidłowo, nieodpowie...

5
Informacje Dlaczego warto jeść rokitnik? Konfitury i dżemy z jego owoców to superfood

Rokitnik to roślina, która nie cieszy się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni, a szkoda, bo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej ogromnym a...

2
Informacje Catering dietetyczny Kraków - boxy

Dieta pudełkowa to plan dietetyczny składający się z posiłków, które można przygotować z pudełka paczkowanej żywności. Jest to jedna z najpopularni...

0
Informacje Kupujesz grzyby na targu? Koniecznie to sprawdź

Targi, ryneczki i bazary - to właśnie one zaopatrują nas w świeże warzywa, owoce, ale również przetwory przygotowywane przez domowe przedsiębiorstw...

0