Fot. 123RF/Picsel
Zdaniem dietetyków i trenerów personalnych masło orzechowe może stanowić ważny element diety sportowców, a nawet osób przebywających na diecie redukcyjnej. Według naukowców spożywanie jednej porcji pięć razy w tygodniu przyczyni się do obniżenia ryzyka zawału serca i to nawet o połowę. Mimo wysokiej zawartości kalorii stosowane tego produktu w odpowiednich dawkach dostarczy do naszego organizmu sporą porcję pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów.
Wpływ na zdrowie

Błonnik obecny w maśle orzechowym pozytywnie oddziałuje na pracę jelit, przemianę materii oraz funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej w naszym organizmie. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tym produkcie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, poprawienie układu krążenia oraz przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej, przez co bezpośrednio przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.
Masło orzechowe jest również polecane osobom pracującym umysłowo oraz cierpiącym z powodu przemęczenia, a to za sprawą tryptofanu, który jest odpowiedzialny za dostarczenie energii do organizmu. Składnik ten wpływa na poprawienie zdolności koncentracji i lepszą pracę mózgu.
Rodzaje masła orzechowego
Masło orzechowe można przygotować z każdego rodzaju orzechów. Najczęściej na sklepowych półkach znajdziemy krem wykonany z orzeszków arachidowych, które są zaliczane do jednych z najtańszych odmian. Mniej popularne, ale równie smaczne jest masło zrobione z nerkowców lub migdałów. Dobrymi odmianami, które również świetnie nadają się do tego celu to: orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie czy pistacje.
Dobrej jakości pasta orzechowa powinna być wykonana z orzechów o dużej zawartości kwasów omega-3. Kupując gotowy produkt w sklepie warto przeczytać dokładnie skład znajdujący się na etykiecie. Pełnowartościowy krem powinien być pozbawiony dodatku cukru. Najlepiej wybrać ten, który w składzie zawierają 100% orzechów.
Sposób przygotowania
Zrobienie pasty orzechowej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy przygotować orzechy, blender oraz szczyptę soli. Zaledwie 5 minut miksowania na wysokich obrotach i pyszny krem będzie gotowy do jedzenia. Tak przygotowane masło można przełożyć do słoika i przechowywać w pokojowej temperaturze nawet do czterech tygodni. Jeśli po pewnym czasie na górze zbierze się warstwa tłuszczu, wystarczy po prostu wymieszać całą zawartość słoika i dalej można się cieszyć jego smakiem.
Posiłki z udziałem masła orzechowego
Masło orzechowe znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje zarówno do deserów, jak i słodkich i wytrawnych posiłków. Świetnie smakuje również solo. Jesteście ciekawi, jakie dania można przygotować z jego udziałem? Poznajcie propozycje naszych utalentowanych użytkowników.
Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
2. Jaglanka z masłem orzechowym
Fot. Dietka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
3. Tosty z masłem orzechowym i bananem
Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
4. Marchewka z masłem orzechowym
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
5. Kurczak z masłem orzechowym i imbirem
Fot. Kucharzyna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
6. Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
7. Kurczak w sosie z masłem orzechowym
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
8. Lody bananowe z masłem orzechowym
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
9. Kawa z masłem orzechowym i cynamonem
Fot. Milycooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
10. Pralinki masłem orzechowym
Fot. Madzikcho na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
11. Pesto bazyliowe z masłem orzechowym
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
12. Małe serniczki z masłem orzechowym, krakersami i czekoladą
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj