Ewa_Gotuje

Jak przyrządzić pierś z gęsi - z kością czy bez? Wyborne przepisy na pierś z gęsi

Gęsina uznawana jest w wielu kręgach za jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu - nic w tym dziwnego, ponieważ odznacza się ona niebywałą delikatnością i doskonałą prezencją. Jak przyrządzić ją w zaciszu własnej kuchni i z czym podawać pierś gęsi? Poznaj sprawdzone przepisy.

Pierś gęsi - sprawdzony przepis na przepyszne danie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gęsina bardzo rzadko gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego - proces jej obróbki wymaga nieco czasu, wiedzy i umiejętności. Można zaserwować ją na wiele sposobów, na przykład z jabłkami lub dodatkiem świeżych ziół i warzyw. Nierzadko spotykaną opcją jest także rosół na gęsinie lub tuszka podana w towarzystwie powideł ze śliwek i żurawiny. Jak przyrządzić pierś z gęsi - z kością czy bez? I dlaczego warto wprowadzić ją na stałe do menu już dziś? Odpowiedzi na to inne pytania znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Dodaje więcej energii niż kawa. W połączeniu z pieprzem cayenne spala tłuszcz na oponce

Mięso gęsi - wartości odżywcze i kalorie

Zanim zapoznasz się ze sprawdzonymi przepisami na gęsinę, warto zaznajomić się z podstawowymi informacjami na temat tego gatunku drobiu. Dlaczego warto regularnie spożywać mięso gęsi? Wartości odżywcze i kalorie dla tego pokarmu zaprezentowane są poniżej.

100 g mięsa z gęsi wraz ze skórą zawiera około 370 kalorii. Inaczej sytuacja ma się w przypadku gęsiny bez niej, ponieważ ta sama objętość ma jedynie około 160 kalorii. Nośnikiem tłuszczu w przypadku powyższej odmiany drobiu jest właśnie skóra. Pierwszy wariant dostarczy ci 34 g tego makroskładnika, natomiast ten drugi wariant posiada jedynie 7 g tłuszczu. 

Warto także pamiętać, że gęś to dobre źródło pełnowartościowego białka. Spożywając ją w ilości zaledwie 100 g, możesz liczyć na dawkę 20 g protein. Co więcej, w tej samej porcji znajduje się ok. 10,25 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezmiernie istotne dla zachowania układu sercowo-naczyniowego w pełnym zdrowiu. 

Jakie właściwości ma mięso gęsi? 

Okazuje się, że może ono poszczycić się szerokim prozdrowotnym działaniem. Jakie właściwości ma mięso gęsi? W jego wnętrzu kryje się całkiem sporo witamin, w tym witaminy A, E oraz te z grupy B. Ponadto, jedząc gęsinę, dostarczysz swojemu organizmowi sowitą ilość żelaza, potasu, magnezu i cynku. Uchodzi ona także za cenne źródło aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.  

Ogromnym atutem mięsa z gęsi jest wysoka przyswajalność poszczególnych substancji odżywczych. Dotyczy to szczególnie wspomnianego żelaza, które jest niezbędne w diecie osób borykających się z niedokrwistością. Co więcej, bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 sprawia, że jej obecność w codziennym menu pozytywnie oddziałuje nie tylko na układ nerwowy, ale także odpornościowy i trawienny.  

Jak przyrządzić pierś z gęsi z kością? 

Jedną z najchętniej wybieranych partii omawianego mięsa jest pierś z gęsi z kością. Niestety wielu domorosłych kucharzy - w szczególności tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę z tym surowcem - ma obawy przed jej obróbką termiczną i stawia na wersję pozbawioną kości. Na szczęście istnieje kilka prostych trików na to, jak poradzić sobie z takim wyzwaniem.

Jak przyrządzić pierś z gęsi z kością? Do jej wykonania potrzebujesz podstawowych przypraw, czosnku, szalotek, jabłek, miodu nawłociowego, majeranku, cydru z miodem, oleju oraz tytułowego składnika. Od czego zacząć przygotowywanie powyższego smakołyku? Zmieszaj cydr z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku, szalotkami, kawałkami jabłek oraz ziołami i przyprawami. W ten sposób powstanie podstawowa marynata, w której powinieneś moczyć gęsinę przez 24 godziny. Oczywiście pamiętaj o wstawieniu mięsa do lodówki.

Po wstępnej obróbce piersi z gęsi przełóż ją do brytfanki i wlej do niej szklankę marynaty, a następnie zatop w niej ćwiartki jabłek. Piecz wszystko pod przykryciem przez cztery godziny w 150 stopniach. Ważnym elementem obróbki termicznej jest podlewanie mięsa marynatą. Po wyjęciu go z piekarnika daj mu odpocząć, dzięki czemu nabierze ono soczystej tekstury. 

Z czym podawać pierś gęsi?

Oprócz pięknie zaserwowanego głównego składnika należy zadbać o stosowne dodatki, które jeszcze bardziej podbiją jego wyjątkowy charakter. Z czym podawać pierś gęsi? Na pierwszym miejscu plasują się owoce. Możesz dorzucić je do sosu lub wykonać z nich powidła albo konfiturę. Najlepiej sprawdzą się tutaj morele, brzoskwinie, żurawina, jabłka, pomarańcze i mandarynki.

Jeśli chodzi o zioła i przyprawy, rozważ połączenie gęsiny z tymi korzennymi, tj. goździkami, cynamonem i anyżem. Warto także zestawić ją z solą himalajską, cząbrem, czosnkiem, rozmarynem, owocami jałowca, miodem oraz majerankiem. Innym pomysłem będzie wykorzystanie napojów alkoholowych - przede wszystkim czerwonego wina i rumu.

A jakie warzywa pasują do gęsiny? Są to głównie czerwona cebula, ziemniaki, marchewka i pietruszka. Zachęcamy cię do eksperymentowania - przy ich pomocy możesz na przykład wykonać farsz, którym nadziejesz kaczkę lub upiec je w tym samym naczyniu żaroodpornym wraz z głównym składnikiem dania. 

Ciekawym duetem, który pobudzi kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy, jest gęsina i podroby. W tym wypadku nie musisz ograniczać się do tych pochodzących od gęsi. Spróbuj podać ją z kurzymi żołądkami, sercami lub wątróbką. Kropką nad i takiego dania będzie surówka z sezonowych warzyw. 

Pierś gęsi - sprawdzony przepis na przepyszne danie 

Gęsina oferuje bogactwo smaku i całe spektrum prozdrowotnych właściwości. To właśnie dlatego powinna ona regularnie pojawiać się na twoim stole. Po głowie chodzi ci smakowita pierś z gęsi? Sprawdzony przepis na jej wykonanie znajdziesz poniżej. Fani soczystych mięs z pewnością zainteresują się recepturą na pieczoną pierś z gęsi. Do jej zaserwowania potrzebujesz głównego składnika, szalotki, jabłek, cytryny, tymianku, granulowanego czosnku, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. 

Umyj i osusz pierś, a następnie natnij jej skórkę w kratkę. Pamiętaj o tym, aby nie poprzecinać mięśni. Wymieszaj sok z cytryny z przyprawami i miodem - tak powstałą marynatę wykorzystaj do natarcia gęsiny. Wstępnie przygotowane mięso należy pozostawić w lodówce na kilka godzin. Dzięki temu przejdzie ono wszystkimi aromatami. 

Na dnie żaroodpornej brytfanki umieść ćwiartki jabłek i posiekaną w piórka cebulę. Warzywa powinny posłużyć jako rusztowanie, na którym delikatnie ułożysz pierś gęsi. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Obróbka termiczna powinna składać się z dwóch etapów. Na początku piecz gęsinę przez 60 - 70 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz ją przez jeszcze 150 minut. Pozwoli to na wchłonięcie cennych soków, które nadadzą charakter całemu daniu. 

Po wyjęciu piersi z piekarnika pokrój ją w skośne plastry, a owoce i warzywa zmiksuj w blenderze na gładką masę. Na zakończenie podaj ją w towarzystwie pieczonych ziemniaków posypanych drobno posiekanym koperkiem lub purée z batatów.

1. Pierś gęsi pieczona z dynią

 Pierś gęsi pieczona z dynią Zobacz przepis

Pierś gęsi pieczona z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

 Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą Zobacz przepis

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierś z gęsi pieczona na jabłkach

 Pierś z gęsi pieczona na jabłkach Zobacz przepis

Pierś z gęsi pieczona na jabłkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

 Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami Zobacz przepis

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierś gęsia duszona

 Pierś gęsia duszona Zobacz przepis

Pierś gęsia duszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gęsia pierś w galarecie

 Gęsia pierś w galarecie Zobacz przepis

Gęsia pierś w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gęś z musztardą z 1904 roku

 Gęś z musztardą z 1904 roku Zobacz przepis

Gęś z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0