Jak smażyć wołowe steki? Poradnik dla początkujących

Nie tylko Amerykanie uwielbiają wołowe steki. Polacy coraz częściej przekonują się do tej potrawy, ale wciąż nie do końca wiedzą, jak przyrządzić ten rodzaj mięsa, by smakował wyśmienicie. Dlatego dzisiaj podpowiadamy, jakie jest najlepsze mięso wołowe do steków i przede wszystkim, jak smażyć je krok po kroku. Sprawdź koniecznie.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Wbrew pozorom przygotowanie dobrego steku wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Konieczne będzie jednak poznanie podstawowych zasad, które musisz wykorzystać w trakcie przyrządzania tej pysznej potrawy. I pamiętaj, że idealnie wysmażony stek jest w zasięgu twoich możliwości.

Najlepsze mięso wołowe do steków 

Nie uda ci się zrobić idealnego steku, jeżeli nie kupisz odpowiedniego mięsa. Im lepsze mięso, tym stek będzie po prostu smaczniejszy. To bardzo prosta zasada. Zatem co kryje się pod słowami „dobre mięso”?

Powinno być młode, świeże i z dobrego gatunku wołowiny. Najlepiej, by była to wołowina z mięsnej rasy byków lub krów. Specjaliści twierdzą, że najlepiej wybierać stek z polędwicy wołowej. Będzie to wówczas mięso najbardziej delikatne w strukturze oraz smaku. Można sięgnąć także po stek z antrykotu, stek z udźca wołowego czy stek z rostbefu. Steki wykonane jednak z tych trzech ostatnich mogą już nie być tak bardzo soczyste i delikatne, ale to wcale nie oznacza, że będą gorsze. Warto sięgnąć po różne opcje, by ostatecznie stwierdzić, jaki stek po prostu odpowiada nam najbardziej. 

Wybierając mięso, przede wszystkim zwróć uwagę na ilość tłuszczu. Chodzi nawet o bardzo drobne przyrosty tłuszczowe w środku mięsa. To tak zwany marmurek. Warto dopatrzyć się także okrywy tłuszczowej wokół steku. Tłuszcz jest niezwykle istotny, ponieważ jest nośnikiem smaku. To właśnie jego odpowiednia ilość jest gwarancją tego, że stek będzie pyszny, soczysty oraz kruchy

Zobacz: Soczysty stek z warzywami

Smażenie steków - podstawowe zasady 

Jak odpowiednio przygotować mięso do smażenia steków?

Krok pierwszy to oczywiście wyjęcie mięsa z lodówki w odpowiednim czasie. Najlepiej zrobić to co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy. Dlaczego to takie ważne? Jeżeli położysz na rozgrzaną patelnię zimne mięso, to dojdzie do gwałtownego obniżenia temperatury. W efekcie mięso nierównomiernie się usmaży. Z wyglądu może być ładne i rumiane, ale najprawdopodobniej w środku będzie surowe i zimne. Warto także osuszyć mięso za pomocą ręcznika papierowego

Doprawianie mięsa 

Zapewne zdarzyło ci się słyszeć o zakazie solenia mięsa przed smażeniem. To mit! Solenie jest wręcz koniecznością. Jeżeli nie zrobisz tego przed położeniem kotleta na patelnię, to sól nie wniknie już potem do środka. Pieprzu najlepiej użyć dopiero po ściągnięciu steka z patelni. W trakcie smażenia ta przyprawa może bowiem spowodować przypalenie. 

Akcesoria do smażenia steków 

Z pewnością kluczowa będzie dobra patelnia. Najlepiej, by było to naczynie z grubym dnem, które równomiernie się nagrzewa. To pozwoli odpowiednio skumulować ciepło i oddać je smażonemu mięsu. Na pewno sprawdzą się dobrej jakości patelnia stalowa, patelnia żeliwna, patelnia ceramiczna czy patelnia grillowa.

Inne akcesoria do smażenia steków nie będą ci specjalnie potrzebne. Tak naprawdę możesz użyć przedmiotów, które na pewno posiadasz w swojej kuchni. Mogą to być łopatki, szczypce czy szpatułka. Najlepiej by akcesoria te były wykonane z silikonu lub z drewna. 

Tłuszcz do steków 

Odpowiedni tłuszcz do steków to jedna z kluczowych kwestii. Pamiętaj, że taki smaży się w wysokiej temperaturze, która sięga nawet 150 stopni Celsjusza. Dlatego tłuszcz, który wybierasz, musi charakteryzować się wysokim punktem dymienia.

Najlepiej zatem smażyć steki na oleju rzepakowym, rafinowanej oliwie albo maśle klarowanym. Wiedz jednak, że wcale nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu. Za brązowy kolor mięsa odpowiedzialne są reakcje białek i cukrów. Dlatego najlepiej zastosować nieprzywierającą, beztłuszczową patelnię. W przypadku akcesoriów naprawdę wysokiej jakości potrzebujesz małą ilość tłuszczu albo możesz nawet nie używać go wcale. 

Nakłuwanie mięsa w trakcie smażenia? 

Pod żadnym pozorem nie nakłuwaj mięsa widelcem w trakcie smażenia. Wiele osób stosuje do przewracania mięsa właśnie widelec. To błąd, ponieważ doprowadza się tym do wypłynięcia wszystkich soków. W efekcie stek traci smak i aromat.  

Sprawdź także: Stek idealny - przepis ze Smaker.pl 

Stopień wysmażenia steków 

Wyróżniamy 6 stopni wysmażenia steków. Sprawdź je wszystkie: 

  • blue - taki stek jest bardzo krwisty, ponieważ został obsmażony tylko około minuty z każdej ze stron. Z zewnątrz mięso jest lekko przypieczone, ale w środku właściwie całkiem surowe i tylko trochę ciepłe, 
  • rare – to stek bardzo krwisty, który w środku ma intensywnie czerwony kolor. Wypływają też z niego soki, a jego konsystencja jest dość gąbczasta. Można jednak poczuć lekki opór. Stek krwisty obsmaża się około dwóch minut z każdej ze strony, 
  • medium rare – to stek bardzo krwisty, obsmaża się go po trzy minuty z każdej ze stron. W środku jest lekko różowy i delikatnie wypływają z niego soki. Jest bardzo miękki, sprężysty i pewnie dlatego jest to najpopularniejszy stopień wysmażenia steków, 
  • medium – stek obsmażany przez cztery i pół minuty z każdej ze stron. To tak zwany stek średnio wysmażony, który jest bladoróżowy, jędrny, a w środku tylko lekko ścięty,
  • medium well – stek bardzo dobrze wysmażony, w końcu obsmaża się go nawet po siedem minut z każdej ze stron. Kolor mięsa jest brunatny, a sam stek charakteryzuje się elastyczną i twardą strukturą, 
  • well-done – to najlepiej wysmażony stek. Przygotowuje się go po osiem minut z każdej ze stron. Najczęściej ma szary lub brązowy kolor, jest twardy i nie wypływają z niego soki. 

Jak smażyć steki krok po kroku? 

Co będzie ci potrzebne do przygotowania idealnego steku? 

Składniki

  • Stek wołowy o wadze około 250 g,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól morska gruboziarnista. 

Sprawdź, jak smażyć steki krok po kroku. Przed smażeniem dopraw stek z obydwóch stron solą. Rozgrzej dobrze patelnię i olej i wrzuć mięso. Smaż trzy minuty z każdej ze strony. Następnie dodaj 50 g masła klarowanego, rozdrobnione ząbki czosnku i rozmaryn.

Dalej smaż około trzech minut z każdej ze stron, podlewając ciągle z sosem, który powstał na patelni. Zdejmij stek i dopraw pieprzem. Przed podaniem odczekaj kilka minut. Mięso musi bowiem odpocząć. To sprawi, że krew i sok równomiernie rozprowadzą się po całym mięsie. Stek zachowa równy kolor, będzie jędrny, soczyste oraz miękki. 

1. Steki z antrykotu

 Steki z antrykotu Zobacz przepis

Steki z antrykotu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Stek wołowy z pieczarkami

 Stek wołowy z pieczarkami Zobacz przepis

Stek wołowy z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Perfekcyjny stek wołowy

 Perfekcyjny stek wołowy Zobacz przepis

Perfekcyjny stek wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Stek wołowy z masełkiem koperkowym

 Stek wołowy z masełkiem koperkowym Zobacz przepis

Stek wołowy z masełkiem koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Klasyczne steki wołowe z patelni

 Klasyczne steki wołowe z patelni Zobacz przepis

Klasyczne steki wołowe z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Idealny stek z leśnymi grzybami

 Idealny stek z leśnymi grzybami Zobacz przepis

Idealny stek z leśnymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Stek z polędwicy wołowej

 Stek z polędwicy wołowej Zobacz przepis

Stek z polędwicy wołowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak gotować zielone szparagi? »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto harataniec

Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...

Odsłon: 2738

60 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia

Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...

Odsłon: 55

>60 min
2
>60 min
1
Dodatki Ziemniaczane piwonie

Ziemniaczki podane w formie kwiatków.

Odsłon: 116

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Czy ziemniaki są tuczące?

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodat...

0
Informacje Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy na...

0
Informacje Błyskawiczne marynaty na grilla

Sezon letni to najlepszy czas na delektowanie się dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, rybami lub warzywami. By były kruche i aromatyczne warto...

0
Wydarzenia Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już...

0