Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak dobrać odpowiednią formę?
- W jakiej temperaturze piec sernik?
- Co zrobić, żeby sernik nie pękał?
- Jaka polewa pasuje do sernika?
- Jak zrobić fit sernik na święta?
- Jak zrobić sernik na święta? (11 przepisów)
Wbrew pozorom upieczenie sernika wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Jeżeli nie do końca odnajdujesz się w kulinarnym świecie, to po prostu zastosuj się do przepisu w 100 procentach. Realizuj recepturę krok po kroku, a będziesz zadowolony z efektu. Poza tym warto zastosować się też do poniższych porad. Specjalnie dla ciebie zebraliśmy je wszystkie. Gotowy na szybkie szkolenie? Do dzieła!
Poniżej znajdziesz informacje o tym, jaka powinna być temperatura pieczenia sernika. Jak długo trzymać to ciasto w piekarniku, jak studzić je po pieczeniu. Podpowiemy też, dlaczego dochodzi do jego zapadania i pękania oraz co zrobić, aby sernik nie tylko doskonale smakował, ale również wyśmienicie wyglądał. Dowiesz się również, czym pokryć wierzch czym i jak przygotować genialną polewę. Wówczas przekonasz się, że przygotowanie tego wypieku jest tak naprawdę bardzo proste!
Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!
Sernik na święta Bożego Narodzenia - co zrobić, żeby wyszedł idealnie?
Oto bardzo przydatne porady, dzięki którym twoje świąteczne ciasto zrobi wrażenie na każdym gościu! Domownicy będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę.
Odpowiednia forma do pieczenia
Dobierając formę do pieczenia sernika, zwróć uwagę na to, aby ta nie była za duża. Klasyczne ciasto bardzo często piecze się w tortownicy ze zdejmowaną obręczą. To bardzo dobre rozwiązanie, bo wówczas ciasto można wyjąć bez wykrawania oraz uszkodzenia placka.
Pamiętaj, aby foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dlaczego to takie istotne? Masa serowa może zyskać metaliczny posmak, gdy jest zbyt mocno "przytwierdzona" do metalowej formy. Dobrze więc zastosować odpowiednie zabezpieczenie.
Sprawdź także: Przepis na błyskawiczny piernik
Odpowiednia temperatura pieczenia sernika
Niezależnie, czy jest to świąteczny sernik bez spodu, czy też gotowany, uważaj, aby nie przesadzić z temperaturą pieczenia. Zanim włożysz formę do piekarnika, pamiętaj, aby w środku była już docelowa temperatura. To delikatne ciasto lepiej piec w niższej niż za wysokiej temperaturze. Jeżeli włączysz dwie grzałki, tj. górną i dolną, to przy temperaturze 150-180 stopni Celsjusza upiecze się wyśmienicie. Sernik bez dodatków piecze się w temperaturze niższej, a z mąką pszenną albo ziemniaczaną w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Gdzie ustawić ciasto w piekarniku? Najlepiej na środkowym poziomie. Nie włączaj termoobiegu, który może doprowadzić niepotrzebnie do wysuszenia ciasta. 10 minut przed końcem pieczenia wyłącz górną grzałkę. W ten sposób wierzch nie stanie się nieestetycznie brązowy. A co jeśli zdecydujesz się przygotować go w kąpieli wodnej? Wybierz temperaturę 160 stopni Celsjusza.
Ważne! Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej połowie pieczenia. Ciasto wówczas opadnie i jest ryzyko, że powstanie zakalec, czyli zmora cukierników i piekarzy.
Sprawdź także: 11 przepisów na świąteczny makowiec
Czy sernik jest już gotowy?
Jak sprawdzić, czy sernik, jest już gotowy? Niestety, w tym wypadku nie wykorzystasz popularnej metody suchego patyczka. Jak zatem poznać, że to wspaniałe ciasto jest już gotowe?
Ciężki wypiek przygotowany bez oddzielania białek i żółtek jest już dobry, gdy jego brzegi będą odchodzić od blaszki. Idealny sernik to taki, w którym środek jest lekko miękki. Warto, by lekko trząsł się po poruszeniu formą. Zbyt twardy, po wyjęciu z piekarnika będzie w środku najprawdopodobniej nieprzyjemnie suchy.
Studzenie sernika
Pamiętaj, aby upieczone ciasto bardzo powoli studzić. Najlepiej rób to jeszcze w nagrzanym piekarniku przez uchylone drzwiczki. Nie wyjmuj go od razu z wysokiej temperatury do temperatury pokojowej. Dotyczy to również sernika pieczonego w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się już schłodzi, włóż je do lodówki, najlepiej na co najmniej kilka godzin. Oczywiście musisz je przykryć. W przeciwnym razie grozi to wchłonięciem zapachów z lodówki. A tego na pewno nie chcesz.
Sprawdź także: Puszysty sernik na piernikowym spodzie: Przepisy, jak zrobić - Smaker.pl
Pękanie sernika - jak temu przeciwdziałać?
Wbrew pozorom wcale nie takie trudne. Zastosuj się do poniższych rad:
- gdy pojawią się rysy na cieście, zmniejsz temperaturę w piekarniku o około 20 stopni. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, szczególnie w pierwszej połowie ustawionego czasu. Masa serowa wówczas się zmniejszy i opadnie,
- wstaw do piekarnika żaroodporne naczynie z gorącą wodą (niżej niż blaszka). Gorąca para sprawi, że twoje ciasto się nie wysuszy,
- wybieraj foremki mniejsze niż większe - wówczas wystąpi większe prawdopodobieństwo, że ciasto nie opadnie.
Zobacz: Sernik z orzechów nerkowca bez pieczenia
Idealna polewa na wierzch sernika
Niezależnie, jaki rodzaj sernika wykonujesz, pokuś się o przygotowanie polewy. Naszym zdaniem wyśmienicie pasuje ta czekoladowa. Wystarczy zmieszać kakao lub połamaną, rozpuszczoną czekoladę z masłem lub margaryną.
Proporcje dobierz tak, aby masa była gęsta, ale na tyle też płynna, by glazurę można było łatwo i równo rozprowadzić po wierzchu. Świetnym pomysłem jest też polewa z białej czekolady. A na to owoce i bita śmietana. Od razu ślinka cieknie. Niektórzy polewają ciasto serowe lukrem. Brzmi nietypowo? Z pewnością pasuje. W końcu lukier pasuje zawsze!
Fit sernik na święta
Martwisz się, że w tym roku nie zjesz ulubionego ciasta, bo dbasz o linię? Wbrew pozorom, sernik wcale nie jest aż tak kaloryczny. Oczywiście wiele zależy od przepisu, który wybierzesz. Pamiętaj jednak, że doskonale smakuje także odchudzona wersja. Wybierz chudszy twaróg, zrezygnuj z dużej ilości masła, a zamiast cukru postaw na miód lub erytrytol. Ciasto będzie mniej kaloryczne, a ty wciąż będziesz mógł cieszyć się ulubionym smakiem. Taki sernik możesz bez wyrzutów sumienia pałaszować też na co dzień.
Nie tylko standard!
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi tego kremowego i puszystego ciasta. Warto jednak pokombinować z różnymi odmianami, aby wciąż zaskakiwać domowników. Sernik na święta na kruchym spodzie, ciasto z dodatkiem sporej ilości białej czekolady lub przygotowane na piernikowym spodzie - to wszystko brzmi po prostu wspaniale, prawda? Przetestuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników, aby do twojej kuchni nie wkradła się rutyna.
Jaki sernik na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pomarańczowy sernik świąteczny
Pomarańczowy sernik świąteczny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdzony przepis na sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik na święta przepisy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ekspresowy sernik królewski
Ekspresowy sernik królewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić świąteczny sernik gotowany? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik baskijski przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik świąteczny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Świąteczny sernik cytrynowy
Jak zrobić świąteczny sernik cytrynowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik z rosą na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Świąteczny obiad. Tradycyjnie, ale i oryginalnie »
Jak szybko rozmrozić ryby i mięso? O tych zasadach pamiętaj w Boże Narodzenie »