Dania jednogarnkowe

Makowiec na 4 sposoby. Jak upiec ciasto z makiem na święta?

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez słodkości. Już na kilka dni przed wigilijną kolacją po domach roznosi się zapach pieczonych ciast, wśród których króluje makowiec - świąteczny przysmak, za którym przepadają dzieci i dorośli. Jak upiec makowca na święta, żeby zachwycał smakiem?

Jak upiec makowiec na święta? | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Pieczenie ciast to obowiązkowy punkt w przedświątecznych przygotowaniach. Puszysty sernik czy nadziewany bakaliami keks to tylko kilka z wielu słodkości, jakie lądują na wigilijnym stole. Wśród nich nie może zabraknąć również makowca - świątecznego przysmaku, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Co ciekawe, deser ten znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gdzie widnieje m.in. pod nazwą makowiec lubartowski, kołacz weselny śląski, makowiec sędziszowski, choszczeńska strucla z makiem, strucla makowa brzozowska czy makowiec z Ejszeryszek.

Makowiec to ciasto, które przybiera różne formy. Najczęściej serwowany jest w formie strucli, strudla, placka lub tarty. Każda z nich przyrządzana jest w inny sposób i smakuje równie wyśmienicie. Jak zrobić najlepszy makowiec na święta Bożego Narodzenia? Poznaj najciekawsze rozwiązania i wyczaruj wyśmienity przysmak w zaciszu własnej kuchni!

Sprawdź także: Domowa masa makowa z przepisu babci. Jak zagęścić masę makową?

Makowiec świąteczny na kruchym spodzie, czyli klasyk w najlepszym wydaniu

Nie dość, że jest łatwy w przygotowaniu, to jeszcze zachwyca swoim aromatem i przyjemną konsystencją. Spód w postaci kruchego ciasta nadaje mu chrupkości i jeszcze bardziej uwydatnia jego walory smakowe.

Makowiec świąteczny w tym wydaniu można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Już w przypadku samej masy, wybór dodatków jest duży. Poza makiem na twojej liście składników może znaleźć się suszona żurawina, dowolne orzechy, białka i żółtka jaj, jabłka, rodzynki, masło, kasza manna oraz kandyzowana skórka pomarańczy.

Kruchy spód z kolei powstaje z takich produktów jak masło, mąka pszenna, jajka oraz cukier puder. Niektórzy dodają również cukier waniliowy, smalec oraz proszek do pieczenia. Jeśli nie wyobrażasz sobie makowca świątecznego bez lukru, przygotuj do niego prostą polewę. Potrzebujesz do tego jedynie cukru pudru oraz wody lub soku z pomarańczy. 

Makowiec świąteczny bez ciasta

To idealna opcja dla osób, które wręcz przepadają za makową masą. Przepis na deser w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy do zrealizowania i znacznie mniej pracochłonny, ponieważ nie wymaga przygotowania kruchego spodu.

Makowca możesz wyczarować z takich składników jak zmielony mak, masło, mleko, orzechy (włoskie, laskowe lub migdały), jajka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Jeśli chodzi o polewę, świetnie sprawdzi się tutaj klasyczny lukier lub roztopiona czekolada.

Odmianą makowca świątecznego bez ciasta jest makowiec japoński, który przyrządza się z dodatkiem tartych jabłek. Jako że nie zawiera mącznych produktów, polecany jest osobom stroniącym od glutenu i nieprzepadającym za kruchymi wypiekami.

Nietypowy makowiec na święta Bożego Narodzenia

Klasyczne wypieki to dla ciebie nuda? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zaszaleć w kuchni i dać się ponieść wyobraźni. Nie musisz stawiać na tradycyjne ciasto z piekarnika - wystarczy nieco odbiec od sztywnych ram i podać je w szklankach. Przysmak w takiej wersji ma same zalety - nie wymaga pieczenia, a do tego doskonale prezentuje się na świątecznym stole.

Planujesz zaserwować swoim gościom niebanalny makowiec na święta Bożego Narodzenia? Zatem zaopatrz się w takie składniki jak mielony mak, pomarańcza, syrop klonowy, płatki migdałowe, olej, herbatniki, orzechy włoskie, aromat migdałowy oraz wiśnie lub inne kwaśne owoce.

Realizację przepisu rozpocznij od wsypania maku do garnka wraz z pokrojoną skórką pomarańczy i płatkami migdałowymi. Zalej jego zawartość wodą i podgotuj - obróbkę termiczną zakończ w momencie, gdy mak wchłonie prawie cały płyn. Do wspomnianych produktów dodaj trochę aromatu migdałowego, soku z pomarańczy i syropu klonowego, a następnie dokładnie wymieszaj. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok do ostygnięcia. Gdy będzie chłodniejszy, wyjmij z niego skórki cytrusa.

Upraż orzechy włoskie na suchej patelni i wymieszaj je z pozostałą porcją syropu klonowego. Po zakończeniu tej czynności rozłóż je na papierze do pieczenia i zaczekaj, aż wystygną. W tym czasie wyjmij szklanki i umieść na ich dnach pokruszone herbatniki. W kolejnym kroku zacznij dokładać pozostałe warstwy deseru. Rozpocznij od masy makowej, a następnie nałóż na nią owoce oraz orzechy. Jeśli nie planujesz podawać swojego kulinarnego dzieła od razu, wstaw je do lodówki. 

Pyszny makowiec na święta Bożego Narodzenia w formie strucli

Strucla makowa to przysmak, który cieszy się dużą popularnością przez cały rok. Bez problemu dostaniesz ją w małych i większych sklepach, a także w osiedlowych piekarniach. Równie dobrze możesz przyrządzić ją samodzielnie w domu.

Strucla makowa to nic innego jak zawijane ciasto drożdżowe z nadzieniem z maku, skórki pomarańczowej, miodu i bakalii. Jej wierzch polany jest gęstym lukrem i posypany ziarnami maku lub kandyzowaną skórką cytrusa. Jakich składników potrzebujesz, aby upiec pyszny makowiec na święta Bożego Narodzenia?

Przepis na struclę składa się z trzech elementów: ciasta drożdżowego, masy makowej oraz polewy. Pierwszy z nich powstaje z mąki pszennej, cukru, masła, mleka, jajek oraz świeżych lub suchych drożdży. Drugi natomiast wymaga użycia takich produktów jak miód, jajka, mak, skórka pomarańczowa, cukier, białka jaj oraz orzechy. Lukier przyrządzisz z cukru pudru i soku z pomarańczy.

Przygotowanie strucli jest nieco bardziej skomplikowane niż upieczenie klasycznego makowca. Niektórzy mają trudności z zawinięciem ciasta z masą w rulon. Ważne, aby nie przyklejało się ono do blatu lub stolnicy i miało grubość nie większą nić jeden-półtora centymetra. Do piekarnika włóż je owinięte dwukrotnie w papier do pieczenia, aby się nie rozchodziło.

Struclę najlepiej piec na środkowej półce w temperaturze 180-190 stopni. Po obróbce termicznej nie wyciągaj jej od razu z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki na kilkanaście minut. Po tym czasie możesz wyjąć ciasto, usunąć z niego papier i ostudzić. Na koniec polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem. Pyszny makowiec świąteczny gotowy!

Poniżej podpowiadamy aż 20 sprawdzonych przepisów na świątecznego makowca:

1. Rubaszny makowiec

 Rubaszny makowiec Zobacz przepis

Rubaszny makowiec świąteczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makowiec

 Makowiec Zobacz przepis

Makowiec na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijny makowiec

 Wigilijny makowiec Zobacz przepis

Wigilijny makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makowiec japoński

 Makowiec japoński Zobacz przepis

Makowiec japoński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Makowiec na biszkopcie

 Makowiec na biszkopcie Zobacz przepis

Makowiec na biszkopcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makowiec z żurawiną

 Makowiec z żurawiną Zobacz przepis

Makowiec z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Drożdżowy makowiec

 Drożdżowy makowiec Zobacz przepis

Drożdżowy makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makowiec z jabłkami

 Makowiec z jabłkami Zobacz przepis

Makowiec z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Makowiec bez mąki

 Makowiec bez mąki Zobacz przepis

Makowiec bez mąki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Makowiec z pianką

 Makowiec z pianką Zobacz przepis

Makowiec z pianką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Makowiec ucierany

 Makowiec ucierany Zobacz przepis

Makowiec ucierany na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Seromakowiec

 Seromakowiec Zobacz przepis

Seromakowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Puszysty i wilgotny makowiec z twarogiem

 Puszysty i wilgotny makowiec z twarogiem Zobacz przepis

Puszysty i wilgotny makowiec z twarogiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Makowiec cytrynowy

 Makowiec cytrynowy Zobacz przepis

Makowiec cytrynowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Makowiec japoński

 Makowiec japoński Zobacz przepis

Makowiec japoński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Makowiec

 Makowiec Zobacz przepis

Makowiec na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Kokosowy makowiec

 Kokosowy makowiec Zobacz przepis

Kokosowy makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

18. Makowiec na wigilię

 Makowiec na wigilię Zobacz przepis

Makowiec na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

19. Błyskawiczny makowiec w słoiku

 Błyskawiczny makowiec w słoiku Zobacz przepis

Makowiec w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

20. Prosty przepis na makowiec

 Prosty przepis na makowiec Zobacz przepis

Wilgotny makowiec japoński/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 146

15 min
6
30 min
73
15 min
26
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 534

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7