Spis treści:
- Tradycyjna zupa grzybowa – o jakich składnikach musisz pamiętać?
- Jak przygotować grzyby suszone do zupy grzybowej?
- Co zrobić, jeśli w grzybach suszonych są robaki?
- Jak uratować gorzką zupę grzybową?
Intensywna w smaku i przygotowana z samodzielnie zebranych grzybów – właśnie taka wersja zupy grzybowej najbardziej rozpieszcza nasze podniebienia. Jedni preferują ją w klarownej postaci, inni natomiast chętnie zabielają ją śmietaną. Jedno jest pewne – niezależnie od wariantu, w jakim jest serwowana, zajmuje ona ważne miejsce wśród tradycyjnych wigilijnych potraw. Sprawdź, jak przyrządzić ten rarytas krok po kroku, jak uratować gorzką zupę grzybową i co zrobić, jeśli w grzybach suszonych są robaki.
Sprawdź także: Jaki jest sekret idealnego bigosu? Nie zapomnij dobrze go doprawić
Tradycyjna zupa grzybowa – o jakich składnikach musisz pamiętać?
Zupę grzybową przygotujesz samodzielnie i to bez najmniejszego problemu. Kilka poniższych wskazówek ułatwi ci jej przyrządzenie, dzięki czemu twoja wigilijna kolacja będzie dopięta na ostatni guzik.
Podstawą w gotowaniu omawianego dania jest świeżość składników, z których będziesz korzystać. W potrawie tej najlepiej sprawdzają się grzyby suszone. Dlaczego? Ponieważ ich suszona wersja zawiera bardziej skoncentrowane aromaty, co korzystniej wpływa na smak potrawy. Mimo iż trzeba poświęcić nieco więcej czasu na ich przygotowanie, docenisz ten krok w momencie, gdy już skosztujesz niezwykle aromatycznego wywaru. Jednak o tym, jak przygotować grzyby suszone do zupy grzybowej, dowiesz się nieco później.
Najpierw zajmij się bulionem, który będzie stanowił bazę omawianego dania wigilijnego. W tym celu przygotuj wcześniej zakupioną włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por, cebula, seler), oczyść ją i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie umieść ją w dużym garnku i zalej wodą. Biorąc pod uwagę, że jest to zupa postna, nie uwzględnia się w niej mięsnej bazy. Postaw garnek na kuchence i gotuj jego zawartość do momentu, aż wszystkie warzywa nabiorą miękkości.
Nie zapomnij o tym, by do bulionu dodać swoje ulubione przyprawy. Doskonałym wyborem będzie liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, czyli podstawowe składniki. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z garnka i dodaj grzyby. Na tym etapie możesz doprawić zupę solą i pieprzem, aż uzyska smak, który jest dla ciebie najbardziej odpowiedni. Wiedz, że klasyczną zupę grzybową podaje się z makaronem – najczęściej w postaci łazanek – lub uszkami.
Jak przygotować grzyby suszone do zupy grzybowej?
Bez względu na to, czy zbierałeś grzyby samodzielnie, czy zakupiłeś je w sklepie, nie pomijaj etapu ich obróbki. Najpierw należy wspomnieć o tym, które z nich najlepiej nadadzą się do powyższego dania – a bez wątpienia świetnie sprawdzą się tutaj szlachetne borowiki. Niektórzy decydują się na podgrzybki, jednak warto mieć na uwadze fakt, że mogą one nadać zupie nieco gorzkiego posmaku. Jeśli planujesz kupić grzyby w sklepie, zwróć uwagę na to, czy są one szczelnie zapakowane i czy mają jaśniejszy kolor. Jeżeli partia przeznaczona do suszenia nie jest pierwszej świeżości, grzyby będą wraz z czasem stawać się coraz ciemniejsze.
Dzień przed gotowaniem zupy umieść grzyby w garnku z wodą, aby mogły się solidnie namoczyć. Następnego dnia postaw naczynie na palniku i gotuj jego zawartość przez około 30 minut. Następnie odcedź grzyby, ponownie zalej je wodą i jeszcze raz zagotuj – dzięki temu będą bardziej soczyste, a więc twoja zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Gotuj je do momentu, aż staną się miękkie – w takim wydaniu będą idealnie komponować się z intensywnym smakiem bulionu i aksamitnymi łazankami bądź uszkami.
Co zrobić, jeśli w grzybach suszonych są robaki?
Zastanawiasz się, co zrobić, jeśli w grzybach suszonych są robaki? Nie jest tajemnicą, że są one przysmakiem, który upodobali sobie nie tylko ludzie, ale również owady i insekty. Jeżeli pomimo ich starannego oczyszczenia wciąż obawiasz się obecności nieproszonych gości, możesz spróbować kilku sztuczek, które pozwolą ci się ich pozbyć.
Jeśli w grzybach gołym okiem widać robaki, takie opakowanie należy po prostu wyrzucić. Jeżeli jednak nie zauważyłeś w nich niechcianych lokatorów, ale chcesz mieć pewność, że się w nich nie ukrywają, przygotuj garnek z zimną wodą i dodaj do niej sól, po czym zanurz grzyby w przygotowanym roztworze i pozostaw je w nim na godzinę.
Największą gwarancję, że grzyby nie są robaczywe, daje ich samodzielne zebranie, oczyszczenie i suszenie. Pamiętaj jednak o tym, że na zbieranie grzybów powinny decydować się wyłącznie osoby doświadczone, które mają całkowitą pewność, że do ich koszyków trafiają tylko jadalne okazy.
Jak uratować gorzką zupę grzybową?
Może zdarzyć się tak, że twoja zupa po ugotowaniu stanie się gorzka, co może mieć związek z niewłaściwym doborem grzybów – na przykład podgrzybków zamiast borowików. Co zrobić, jeśli jej smak cię rozczaruje? Jak uratować gorzką zupę grzybową i jak uniknąć goryczki już na etapie jej gotowania? Na szczęście są na to pewne sposoby.
Po pierwsze upewnij się, że zebrane grzyby to prawdziwe borowiki. Niektórzy mają problem z ich odróżnieniem i zamiast sięgnąć po te iście królewskie okazy, zbierają w lesie nie mniej dorodnie wyglądające goryczaki. Po przyrządzeniu zupy na ich bazie od razu zauważysz, że jest ona bardzo gorzka.
Duże znaczenie ma także miejsce, w którym zbierane są grzyby. Na ich smak może mieć wpływ duża ilość toksycznych związków, zwłaszcza jeśli rosną one nieopodal ruchliwych dróg czy zakładów przemysłowych. Są one wtedy narażone na oddziaływanie substancji, które mogą wpływać na ich smak. Takie okazy nie powinny być zbierane ani tym bardziej wykorzystywane w gotowaniu zupy.
Innym powodem odczuwanego gorzkiego smaku jest sposób samego przyrządzania grzybów. Wiele osób chce przyspieszyć proces ich suszenia, dlatego umieszcza je w piekarniku, korzystając na przykład z funkcji termoobiegu. Jeśli temperatura wewnątrz jest za wysoka, grzyby mogą się przypiec, co zdecydowanie negatywnie odbije się na ich finalnym smaku.
Istnieje jeszcze możliwość, że podczas przyprawiania przesadziłeś z pieprzem, solą lub innymi przyprawami. W takiej sytuacji można co najwyżej zabielić zupę śmietaną lub dodać do niej odrobinę wody. Pamiętaj jednak, że potrawa będzie wtedy mniej intensywna w smaku.
Co jeszcze możesz zrobić, aby uniknąć gorzkiego posmaku zupy grzybowej? Dobrą opcją jest wcześniejsze namoczenie grzybów w mleku lub kefirze. Planujesz namoczyć je w wodzie? Zatem dodaj do nich kilka liści laurowych lub pokrojoną cebulę.
Sprawdź, jakie przepisy na zupę grzybową przygotowali nasi użytkownicy.
2. Zupa grzybowa z makaronem
Zobacz przepisZupa grzybowa z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa grzybowa wigilijna
Zobacz przepisZupa grzybowa wigilijna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa grzybowa z łazankami
Zobacz przepisZupa grzybowa z łazankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wspaniała zupa grzybowa
Zobacz przepisWspaniała zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Podkręcona zupa grzybowa
Zobacz przepisPodkręcona zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa grzybowa z ziemniakami
Zobacz przepisZupa grzybowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zupa grzybowa z łazankami
Zobacz przepisZupa grzybowa z łazankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Węgierska zupa grzybowa
Zobacz przepisWęgierska zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zupa grzybowa świąteczna
Zobacz przepisZupa grzybowa świąteczna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »