Spis treści:
- Masz za dużo ugotowanych ziemniaków – nie wyrzucaj
- Jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków? Przepisy na dania
Ziemniaki to warzywo, które od wielu lat jest podstawą kuchni polskiej. Nic dziwnego, są tanie, łatwo dostępne, a w dodatku sycą na długo. Jeżeli należysz do tych osób, którym zdarza się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, z pewnością przydadzą ci się przepisy na dania z ugotowanych ziemniaków.
Sprawdź także: Co jest lepsze na odchudzanie: ryż czy ziemniaki?
Masz za dużo ugotowanych ziemniaków – nie wyrzucaj
Ziemniaki to bardzo zdrowe warzywo, obecne są w nich witaminy z grupy B, które między innymi korzystnie wpływają na układ nerwowy, witamina A, odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, czy witamina C, która ma właściwości antyoksydacyjne oraz wzmacnia odporność organizmu. Nie brakuje w nich także substancji mineralnych, takich jak: potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, cynk, który wspiera układ immunologiczny; miedź, która korzystnie wpływa na układ krążenia; magnez, wspierający układ nerwowy; fosfor, wzmacniający kości i zęby, czy jod, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
W ziemniakach obecny jest także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, oraz prawidłową perystaltykę jelit, wpływa na sytość po posiłku, dodatkowo reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warzywa te są także dobrą opcją dla osób na diecie odchudzającej, 100 g ziemniaków to jedynie 66 kcal.
Warto podkreślić, że gotowane ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości, dzięki czemu po ich zjedzeniu długo nie odczujesz głodu. Nie wszyscy wiedzą także o tym, że gotowane ziemniaki, które wstawimy do lodówki na kilka godzin będą mieć niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu będą lepszym wyborem dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.
Jak wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków? Przepisy na dania
Nie wiesz, co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia? Świetnie sprawdzą się do przygotowania różnorakich klusek, ziemniaczanych kotletów, czy babki ziemniaczanej.
Talarki ziemniaczane
Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia pokrój w talarki. Na patelnię wylej odrobinę oliwy, dodaj świeży rozmaryn, podsmaż talarki z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem. Możesz podać je z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżego koperku, szczypiorku i mięty.
Kluski śląskie
To banalnie prosty przepis, do zrobienia klusek śląskich, będziesz potrzebować: pół kilograma ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli. Ugotowane ziemniaki pognieć i włóż do miski, następnie podziel je na cztery części, jedną z nich wyjmij i w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko, szczyptę soli oraz resztę odłożonych ziemniaków, wszystko zagnieć, uformuj okrągłe kluski. Nie zapomnij o charakterystycznej dziurce. Ugotuj je w osolonej wodzie.
Kopytka
Do zrobienia kopytek, przygotuj: kilogram ugotowanych ziemniaków, 230 g mąki pszennej, jedno jajko i łyżeczkę soli. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej pogniecione ziemniaki, jajko i sól, zagnieć ciasto. Blat podsyp mąką uformuj podłużne wałki, pokrój je nożem tworząc kopytka. Gotowe kluski ugotuj w osolonej wodzie.
Kotlety ziemniaczano-jajeczne
Do zrobienia kotletów ziemniaczano-jajecznych, przygotuj: 350 g ugotowanych ziemniaków, sześć jajek, pięć łyżek bułki tartej, trzy łyżki oliwy z oliwek, pęczek szczypiorku, sól i pieprz. Zacznij od ugotowania pięciu jajek, następnie poczekaj aż wystygną. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, jajka drobno posiekaj, wszystko przełóż do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, dwie i pół łyżki bułki tartej, jedno surowe jajko, dopraw solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki, uformuj kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej. Usmaż na oliwie na zloty kolor.
Poniżej znajdziesz więcej przepisów na dania z ugotowanych ziemniaków.
1. Placki z gotowanych ziemniaków
Zobacz przepisPlacki z gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków
Zobacz przepisKotlety z cukinii i gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pizza na cieście z gotowanych ziemniaków
Zobacz przepisPizza na cieście z gotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierogi z ziemniakami i boczkiem
Zobacz przepisPierogi z ziemniakami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierogi z ziemniakami i oscypkiem
Zobacz przepisPierogi z ziemniakami i oscypkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zapiekanka z gnocchi
Zobacz przepisZapiekanka z gnocchi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gniazdo ziemniaczane z gulaszem
Zobacz przepisGniazdo ziemniaczane z gulaszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »
Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »
Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »