Jak zrobić dobry barszcz wigilijny: wszystko, co musisz wiedzieć!

Barszcz wigilijny to flagowa potrawa na bożonarodzeniowym stole. Jak zrobić dobry barszcz wigilijny, aby zachwycał gości nie tylko swoim aromatem, ale również nasyconym kolorem? Na jakie produkty postawić i jak wykonać zakwas? Odpowiedzi znajdziesz w dzisiejszym artykule!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są najważniejsze składniki barszczu czerwonego?

Jak zrobić zakwas do barszczu wigilijnego?

- Jaki jest najlepszy barszcz wigilijny?

- Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie?

- Jak zrobić barszcz wigilijny z grzybami?

- Jak zrobić nietypowy barszcz wigilijny?

- Jaki barszcz przygotowują nasi Użytkownicy?

 

Barszcz wigilijny to potrawa, którą kocha większość Polaków. Przysmak rozpoczyna bożonarodzeniową ucztę i podawany jest zazwyczaj w towarzystwie przepysznych uszek. Jeśli do tej pory na twoim stole lądowała kupna wersja, ponieważ bałeś się, że zupa najzwyczajniej w świecie się nie uda, zapoznaj się z naszymi recepturami i ciesz się wyrazistym smakiem tego tradycyjnego świątecznego dania.

Co na barszcz wigilijny? Najważniejsze składniki.

Bożonarodzeniowy wywar potrzebuje szeregu składników, dzięki którym nabiera odpowiedniego aromatu i głębi. Co do barszczu wigilijnego? Idealnie, jeśli w twoim przepisie postawisz na zakwas. To prawdopodobnie najtrudniejszy element zupy, ponieważ trzeba przygotować go odpowiednio wcześniej.

Święta Bożego Narodzenia odbywają się w tym roku w twoim domu? Wystarczy, że na swojej liście zakupów umieścisz takie produkty, jak buraki, sól i pieprz, czosnek, liście laurowe, kminek, ziele angielskie i chleb razowy, a będziesz w stanie wyczarować podstawowy świąteczny barszcz.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak zrobić zakwas do barszczu wigilijnego?

Zakwas buraczany to sekret esencjonalnej zupy. Aby składnik ten nabrał odpowiedniej mocy, należy przyrządzić go na około sześć do siedmiu dni przed planowanym gotowaniem. Chcesz upichcić zakwas nieco wcześniej? Nie ma problemu - wystarczy, że zlejesz go do słoików lub butelek, a ten i tak wyśmienicie nada się do bożonarodzeniowej potrawy.

Czym charakteryzuje się dobrze przygotowany półprodukt? Przede wszystkim bardzo intensywnym brunatnoczerwonym kolorem. Kolejną bardzo ważną wskazówką na drodze do wywaru idealnego jest jego aromat. Codziennie sprawdzaj woń, jaka wydobywa się z zakwasu, ale pamiętaj o tym, żeby go nie mieszać.

Sekretem dobrej bazy wigilijnej jest zapewnienie jej odpowiednich warunków dojrzewania. Wszystkie artykuły, które do niej użyjesz, muszą być zalane płynem i zabezpieczone, np. talerzykiem lub gazą. Żaden ze składników nie może wystawać ponad wodę, ponieważ sfermentowany zakwas będzie nadawał się do wylania.

Po czym poznać, że mikstura z buraków nie nadaje się do ugotowania barszczu? Spleśniały ma kwaśny, a czasem gorzkawy smak i zapach. Właśnie dlatego warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu przed świętami, w razie, gdyby pierwsza zupna baza ci nie wyszła. Pamiętaj również, że zakwas nie może stać w zbyt ciepłym miejscu lub być narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Zakwas do barszczu: podstawowa receptura

Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Zacznij od zakwasu. Do jego przygotowania potrzebujesz: czerwonych buraków, przegotowanej zimnej wody, soli, ziela angielskiego, liści laurowych oraz kromki razowego chleba. Jeśli ta ma na sobie ziarna, odkrój skórkę i dodaj to mikstury sam środek.

Obierz warzywa i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść je razem z przyprawami w dużym słoiku lub naczyniu i zalej wodą z rozpuszczoną sowitą ilością soli. Słój przykryj gazą i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Tak przyszykowany zakwas powinien odpoczywać przynajmniej pięć dni, zanim wykorzystasz go do świątecznej zupy. Zdejmuj łyżką biały nalot, który będzie się na nim pojawiał, ale pamiętaj, żeby go nie mieszać.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Najlepszy barszcz wigilijny

Najlepszy barszcz wigilijny to taki, który wyczarujesz, wkładając w niego całe swoje serce. Jeśli natomiast chodzi o składniki potrzebne w przepisie, to są to suszone borowiki, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czerwone buraki, korzeń selera, jabłko, ocet spirytusowy, sól morska, pieprz i cukier.

Lubisz, gdy twój wywar jest bardzo słodki? Możesz śmiało dodać do niego kilka marchewek, które podbiją słodycz dania. Niektóre receptury podają również, że do barszczu wigilijnego daje się dokładnie te same elementy włoszczyzny co do klasycznej zupy, dlatego, jeśli lubisz pora i selera, nie wahaj się ich dorzucić.

Barszcz wigilijny na zakwasie

Jak po kolei wykonać bożonarodzeniową zupę, jeżeli planujesz użycie przepisu, który uwzględnia zakwas? Barszcz wigilijny na zakwasie to odpowiedni wybór dla bardziej doświadczonych kucharzy, jednak kulinarni amatorzy również powinni sobie z nim poradzić. Chcesz zrezygnować z gotowania buraczanej bazy? Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które możesz z powodzeniem użyć do swojej zupy.

Kiedy dodać zakwas do barszczu? Jest to ostatni krok przed podaniem potrawy na wigilijny stół. Po dolaniu składnika zupę wystarczy na chwilę doprowadzić do września, a następnie doprawić takimi przyprawami, jak świeżo mielony pieprz, sól morska i szczypta majeranku. Twojemu wywarowi brakuje kwaśnego posmaku? Wystarczy, że dosypiesz do niego szczyptę kwasku cytrynowego, a efekt z pewnością cię zadowoli.

Barszcz wigilijny grzybowy

Grzyby w barszczu to składniki, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jak należy je przygotować? Skorzystaj z ich suszonej wersji, którą zalejesz wodą na około dwie godziny. Po tym czasie należy je ugotować. Pokrój buraki w mniejsze kawałki i dodaj do grzybowego wywaru. Pozostałymi elementami dania są: jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, pieprz i majeranek. Na koniec dopraw barszcz wigilijny grzybowy solą. Po odciśnięciu grzyby można również wykorzystać w farszu na uszka.

Chcesz wyczarować świąteczną zupę na grzybowym wywarze, ale nie wiesz, na jaki gatunek postawić? Idealnym wyborem są suszone prawdziwki. Duża różnorodność produktów w większości sklepów sprawi, że nie będziesz musiał wybierać się specjalnie na wyprawę do lasu, aby je zdobyć. Tak przygotowany barszcz wigilijny można wzbogacić o zakwas buraczany z początku artykułu lub podać go bez niego - z pewnością zachwyci twoich gości w obu wersjach.

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Barszcz wigilijny: przepis babci to jedyna opcja?

Uwielbiasz gotować barszcz wigilijny? Przepis babci jawi ci się jako jedyna właściwa droga do wywołania zaskoczenia na twarzach gości? Nic bardziej mylnego! Odejdź nieco od tradycyjnej receptury i zaszalej w kuchni. Możesz spróbować dodać więcej korzennych przypraw, które podbiją smak grzybów. Ciekawym połączeniem są gwiazdki anyżu, szczypta cynamonu i goździki. Uważasz, że taki zestaw byłby za mocny w smaku? Spróbuj dodać do zupy nieco lubczyku.

Nie masz pomysłów, jak podrasować klasyczne wigilijne potrawy? Odwiedź nasz portal i zapoznaj się z tysiącami sprawdzonych dań, które możesz zaserwować podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na Smaker.pl znajdziesz zarówno tradycyjne odsłony bożonarodzeniowych potraw, jak i te nieco bardziej niecodzienne. Szukasz pomysłów na inne świąteczne dania? Chcesz wiedzieć, jak ulepić uszka? Z czego zrobić najlepszy farsz na pierogi? Jak przygotować kutię? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w naszych przepisach i artykułach!

 

1. Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny przepis

Barszcz wigilijny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie przepis

Barszcz czerwony na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Wigilijny barszcz czerwony z grzybami

Barszcz czerwony z grzybami

Barszcz czerwony z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Barszcz czerwony wigilijny z kiszonych buraków

Barszcz czerwony z kiszonych buraków przepis

Barszcz czerwony z kiszonych buraków przepis/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię

Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię

Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Wigilijny barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami na Wigilię przepis

Barszcz z uszkami na Wigilię przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Wigilijny barszcz prababci

Wigilijny barszcz prababci

Jak zrobić barszcz czerwony na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od świątecznego karpia? Prosty sposób »

Brakuje ci energii? Przyrządź kawę z awokado »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 235

>60 min
0
Śniadania Grzanki ze świeżymi szparagami

Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować

Odsłon: 100

30 min
3
>60 min
1
60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 145

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze nie tylko na targowiskach, ale również w restauracjach. Ile zapłacimy za nie w lokalu Magdy Gessler? Ceny widocz...

0
Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0