Spis treści:
- Jak zrobić domową szynkę?
- Najlepsze przepis na domowe szynki na Wielkanoc
- Jak zrobić domowy pasztet?
- Najlepsze przepisy na wielkanocne pasztety
Na wielkanocnym stole obowiązkowym daniem są różnego rodzaju wędliny. Oprócz białej kiełbasy warto postawić także na domowy pasztet lub szynkę. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak je zrobić, aby smakowały najlepiej. Goście i domownicy na pewno będą się zajadać.
Jak zrobić domową szynkę?
Z reguły szynki na Wielkanoc przygotowuje się z mięsa wieprzowego. Świetnie pasuje do chrupiącego chleba, gotowanych jajek, domowej ćwikły, oraz chrzanu. Najważniejsze, aby wybrać mięso dobrej jakości, polecamy zaopatrzyć się w dość duży chudy kawałek szynki wieprzowej. Przyda się również sól peklowa, oraz przyprawy, najczęściej stosuje się czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, oraz pieprz. Dobrze sprawdzi się również papryka, zarówno ta słodka, jak i ostra.

Szynkę można przygotować zarówno w specjalnej siatce wędliniarskiej, jak i owinąć ją sznurkiem. Wielkanocną szynkę można upiec w piekarniku, lub ugotować w garnku. Niektóre gospodynie preferują użycie specjalnego szynkowaru. Jeśli chcesz, aby mięso było intensywne w smaku, koniecznie włóż je do marynaty na kilka dni. Wystarczy, że do garnka wlejesz wodę, dodasz sól pekowlą, liście laurowe, ziele angielskie i cukier. Taką miksturę należy zagotować, wystudzić, a następnie zalać nią szynkę. Warto dorzucić także czosnek. Szynkę w zalewie wstaw do lodówki na ok. pięć dni.
Najlepsze przepis na domowe szynki na Wielkanoc
Szynka na Wielkanoc powinna być aromatyczna, odpowiednio słona i soczysta. Oto kilka przepisów, które idealnie sprawdzą się na święta:
1. Szynka pieczona na Wielkanoc

Szynka pieczona na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pieczona szynka a Wielkanoc

Pieczona szynka a Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szynka gotowana w majonezie

Szynka gotowana w majonezie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Soczysta szynka gotowana

Soczysta szynka gotowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szynka wielkanocna. Błyskawiczna w przygotowaniu i niezwykle soczysta

Szynka wielkanocna. Błyskawiczna w przygotowaniu i niezwykle soczysta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić domowy pasztet?
Najczęściej pasztet na Wielkanoc przygotowujemy z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Według wielu kucharzy najlepszy pasztet powstaje z połączenia kilku gatunków. Niektórzy wyjątkowo cenią sobie również pasztety z cielęciny, królika, lub gęsinę. Pyszny pasztet dla prawdziwych koneserów można przygotować także z dziczyzny. Należy pamiętać, że jeśli decydujesz się na pasztet drobiowy, nie rób go jedynie z piersi z kurczaka, wówczas może wyjść nieco suchy. Warto dodać do masy nieco tłustszego mięsa, np. z udek z kurczaka. Jeśli chcesz, aby pasztet był lżejszy i nieco bardziej dietetyczny, dodaj do niego większą ilość warzyw korzeniowych, np. marchewkę, pietruszkę czy seler. Jeżeli natomiast wolisz tłustsze i bardziej kremowe konsystencje pasztetu, dodaj do masy kawałek boczku lub podgardle wieprzowe, świetnie smakować będzie również z wątróbką. Smak mięsa w pasztecie podkreśli również czosnek, cebula, oraz dodatek suszonych grzybów.
Czym doprawić pasztet wielkanocny? Dobry pasztet powinien zawierać sporą porcję pieprzu, dzięki czemu będzie wyrazisty i charakterny. Dobrze sprawdzają się również przyprawy, takie jak ziele angielskie, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber, oraz zioła prowansalskie.
W jakiej temperaturze piec pasztet? Przeważnie zaleca się pieczenie pasztetu w temperaturze od 180 do 190 stopni, na środkowej półce, w zależności od wielkości keksówki, od godziny do 70-80 minut. Zanim wyciągniesz go z pieca, powinien mieć ładnie zarumieniony wierzch. Niektórzy pieką pasztety z termoobiegiem w 180 stopni, wówczas zajmuje to około 45-50 minut. Gotowy pasztet wielkanocny możesz zaserwować solo wraz ze świeżym pieczywem. Świetnie pasować będzie tu również ćwikła, chrzan, a dla fanów łączenia słodkich i wytrawnych smaków, żurawina.
Najlepsze przepisy na wielkanocne pasztety
Szukasz przepisów na pyszne pasztety wielkanocne? Oto kilka wartych wypróbowania:
1. Pasztet drobiowy na Wielkanoc

Pasztet drobiowy na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kolorowy pasztet wielkanocny

Kolorowy pasztet wielkanocny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pasztet wielkanocny z jajkiem

Pasztet wielkanocny z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pasztet wielkanocny Magdy Gessler. To będzie hit

Pasztet wielkanocny Magdy Gessler. To będzie hit / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wielkanocny pasztet wieprzowy - przepis sprawdzony od lat

Wielkanocny pasztet wieprzowy - przepis sprawdzony od lat / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Aromatyczny żurek na święta. Jest sycący, więc wystarczy za cały obiad »
Sekret jędrnej i młodej skóry. Do rosołu dodaj tylko jeden zapomniany składnik »