Dania jednogarnkowe

Domowe konserwy mięsne to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią wiedzieć, co jedzą. Do ich przygotowania możesz użyć dobrego gatunku mięsa oraz ulubionych przypraw. Podczas gdy w sklepowych konserwach często znajdują się niepotrzebne substancje lub wątpliwej jakości mięso. Jak zrobić kiełbasę w słoiku? Co jest potrzebne do przygotowania domowych konserw? Poznaj sprawdzone przepisy na mięso w słoiku.

Przepisy na domowe konserwy w słoiku | Fot.123RF/Picsel

Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew pozorom własnoręczne zrobienie wędlin i konserw nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa

 Sprawdź także: Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Najlepsze przepisy na domowe mięsne konserwy

Domowe konserwy to nie tylko ratunek dla wygłodniałych studentów, to także świetny prowiant na wycieczki i biwaki. Warto mieć je w swojej spiżarce, czy lodówce, dobrze sprawdzą się na szybkie śniadanie lub kolację. Do zrobienia mięsnych słoików wystarczy dobrej jakości mięso i ulubione przeprawy. Oto kilka propozycji naszych użytkowników, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny w słoikach.

Mielonka

 Mielonka Zobacz przepis

Mielonka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.

Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa)

 Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa) Zobacz przepis

Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowa konserwa

 Domowa konserwa Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli raz samodzielnie przygotujecie taką kiełbasę, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąć po tę sklepową. Co ważne, zawsze macie pewność, jakie składniki wchodzą w skład takiej wędliny, a jej smak możecie dostosowywać do własnych upodobań.

Mięsny przysmak ze słoika

 Mięsny przysmak ze słoika Zobacz przepis

Mięsny przysmak ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w roli dodatku na kanapki. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Można również zrobić z niego bazę do sosów lub dodatek do zapiekanek. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.

Mielonka ze słoika

 Mielonka ze słoika Zobacz przepis

Mielonka ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W sklepowych konserwach poza mięsem możemy znaleźć mnóstwo podejrzanych substancji, których raczej nie chcielibyście włączyć do swojego jadłospisu. Tymczasem zrobienie domowej mielonki wcale nie jest trudne. Gwarantujemy, że z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczony kucharz.

Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku

 Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku Zobacz przepis

Kiełbasa czosnkowa z galaretką, w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Pamiętajcie również o wyborze jak najlepszego rodzaju mięsa, gdyż to ono w najwyższym stopniu odpowiada za smak finalnego produktu.

Konserwa słoikowa

 Konserwa słoikowa Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Golonko w słoiku

 Golonko w słoiku Zobacz przepis

Golonko w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście domowych konserw, bo uważaliście, że jest to bardzo trudne, nasza użytkowniczka wyprowadzi was z błędu. Dzięki jej wskazówkom zobienie takiego przysmaku jest dziecinnie proste.

Konserwa drobiowa w słoiku

 Konserwa drobiowa w słoiku Zobacz przepis

Konserwa drobiowa w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wędliny drobiowe cenimy przede wszystkim za to, że nie zawierają zbyt dużo tłuszczu i są bardzo delikatne. Te zrobione w domu dodatkowo nie zawierają żadnych zbędnych konserwantów ani polepszaczy smaku!

Domowa konserwa w słoikach

 Domowa konserwa w słoikach Zobacz przepis

Domowa konserwa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując domowe wędliny warto eksperymentować. Mieszajcie ze sobą różne rodzaje mięs i nie obawiajcie się przypraw. Efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Kiełbasa prezesówka

 Kiełbasa prezesówka Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pyszna domowa kiełbasa w słoikach

 Pyszna domowa kiełbasa w słoikach Zobacz przepis

Pyszna domowa kiełbasa w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »

Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »

Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 457

60 min
6
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 915

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 68

60 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 273

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8