Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić zasmażkę do flaków
- Jak przygotować flaczki po zamojsku
- Jak przygotować flaczki z boczniaków
- Jakie flaczki polecają nasi Użytkownicy
Flaki to jedna z ulubionych mięsnych potraw Polaków, podana w formie gęstej zupy. Bardzo aromatyczna i bogata w smaku. Jej nazwa pochodzi od głównego składnika, czyli oczyszczonych fragmentów żołądków wołowych.
W Polsce flaczki pojawiły się w XIV wieku - podobno zachwycał się nimi król Władysław Jagiełło. Danie znane jest na całym świecie, jednak różni się sposobem podania i przyprawiania. W Azji przygotowuje się je np. z nóżek wieprzowych, we Francji dolewa cydru, a w Austrii doprawia octem.
Jak zrobić flaczki?
W różnych regionach Polski flaczki przygotowuje się nieco inaczej. Tradycyjny przepis na flaczki opiera się przede wszystkim na wysokiej jakości mięsie, które stanowi podstawę tej gęstej zupy.
Flaki z mięsem przygotujesz z żołądków wołowych, ale możesz również użyć tych wieprzowych, drobiowych oraz jeleniowatych. W pierwszej kolejności musisz je dokładnie oczyścić, obgotować i pokroić w cienkie paski. Następnie dopiero gotujesz je w płynnej esencji do miękkości.
Drugim składnikiem będzie wywar do flaków, choć jego także różnie się przygotowuje. Klasyczne flaczki robi się na bulionie z dodatkiem włoszczyzny i oczywiście mięsa. Niektórzy jednak bazują na koncentracie pomidorowym i zasmażce. W Smakerze znajdziesz wiele przepisów na pyszną zupę do flaczków.
Ważnym etapem przygotowań jest doprawienie flaków. Najbardziej znaną wersją dania jest ta ostra - z pieprzem, majerankiem i mieloną papryką. Niektórzy dodają jednak też gałki muszkatołowej i trochę imbiru.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak zrobić zasmażkę do flaków?
Zastanawiasz się, jak przygotować idealną zasmażkę do flaków? Choć zadanie wydaje się proste, to wcale nie musi takie być. Trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach, bo zasmażka może się nie udać:
- najpierw dodaj masło, a potem mąkę,
- gdy przygotowujesz zasmażkę na maśle - smaż krótko i cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliła,
- zasmażka nie powinna mieć żadnych grudek - dokładnie ją wymieszaj,
- do zimnej zasmażki dodaje się ciepły wywar!
Zasmażkę do flaczków przygotujesz z półtorej łyżki masła, półtorej łyżki mąki pszennej oraz dwóch łyżeczek słodkiej papryki mielonej. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Potem wsyp mąkę i smaż do złotego koloru, cały czas mieszając (zasmażkę na maśle robi się bardzo szybko, żeby się nie przypaliła!).
Dodaj paprykę i krótko podsmaż całość. Następnie wystudź, zalej chochlą ciepłego wywaru z gotujących się flaków. Pamiętaj, żeby podczas dolewania mieszać zasmażkę - jeśli tego nie zrobisz, powstaną grudki. Zasmażkę wlej do flaków, zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. pięć minut.
Flaczki po zamojsku
Ta potrawa tradycyjnej kuchni polskiej na pewno rozgrzeje cię w chłodny, jesienny lub zimowy dzień. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z Zamojszczyzny, czyli południowo-wschodniego regionu Polski.
Flaki po zamojsku różnią się od klasycznej wersji dania przede wszystkim wywarem oraz sposobem doprawienia. Dzięki temu potrawa jest pikantna i jeszcze bardziej sycąca. Gorącą zupę podaje się ze świeżym pieczywem.
Jak robi się flaki po zamojsku? Z mięsem postępuj dokładnie tak samo, jak w tradycyjnym przepisie na flaki. Gdy już je umyjesz, obgotujesz i pokroisz, przygotuj włoszczyznę i dodaj do gotującego się bulionu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do zupy koncentratu pomidorowego - wywar będzie dużo bogatszy w smaku.
Na samym końcu dodaj zasmażkę, która zagęści danie. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz świeżo startym imbirem, by potrawa zyskała odrobinę pikantności i prozdrowotnych właściwości.
Zobacz: Flaki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Wciąż trwa sezon na grzyby, więc możesz jeszcze wypróbować nietypowe flaczki z boczniaków. Potrawę przygotujesz z warzyw, grzybów i przypraw, więc świetnie sprawdzi się dla wegan. Choć danie odbiega składnikami od oryginalnego, z pewnością warto przetestować przepis na flaczki z boczniaków. Jak je zrobić?
Na początku boczniaki oczyść dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój w paski. Następnie obierz warzywa (marchewkę, seler i pietruszkę) i pokrój je w drobną kostkę. Posiekaj cebulę. Przygotuj duży garnek, rozgrzej w nim olej, wrzuć warzywa oraz grzyby. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną, dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i lubczykiem. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut.
Flaczki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Flaczki z mięsem to prawdziwy rarytas, którym zajadamy się na obiad. Flaczki po zamojsku to bardziej pikantna i aromatyczna odmiana dania, a flaczki z boczniaków to ciekawa, wyjątkowo jesienna propozycja. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na flaki, które udostępnili nasi Smakerowicze i ugotuj pyszny posiłek swoim bliskim:
Flaki wołowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić flaki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Flaki po polsku z wołowymi klopsikami
Flaki przepis tradycyjny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Flaczki po zamojsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wegetariańskie flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Flaki z fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Flaki po rzymsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Flaki po lwowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także: