Spis treści:
- Jakie składniki dodać do kruszonki?
- Idealne proporcje kruszonki
- Jak urozmaicić smak kruszonki?
- Przepisy z kruszonką w roli głównej
Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka – uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.
Sprawdź także: Leśny mech. Słynne, zielone ciasto, które robi wrażenie na gościach
Jakie składniki dodać do kruszonki?
Ponieważ w skład kruszonki wchodzi zaledwie kilka składników, warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiedni rodzaj tłuszczu. W tym wypadku poleca się przede wszystkim masło. Pamiętaj, że to prawdziwe musi zawierać minimum 82% tłuszczu mlecznego. Raczej odradza się używania margaryny, gdyż wówczas kruszonka nie będzie mieć tak charakterystycznego aromatu. Nasze babcie w przeszłości używały łoju lub smalcu, jednak współcześnie jest to dosyć rzadka praktyka.
Kolejnym składnikiem, niezbędnym do przygotowania kruszonki, jest cukier. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie cukru pudru, gdyż kryształ może się nie rozpuścić, a w efekcie negatywnie wpłynąć na konsystencję deseru.
W przypadku mąki należy sięgnąć po "lekkie" odmiany, czyli typ 450 lub 500. Pamiętaj, aby dokładnie ją przesiać, dzięki czemu kruszonka będzie lżejsza i lepiej napowietrzona.
Idealne proporcje kruszonki
Aby przygotować idealną kruszonkę, należy skupić się na proporcjach. Jeśli dodamy do niej zbyt dużo masła, całość rozpłynie się w trakcie pieczenia, z kolei przesadna ilość mąki sprawi, że kruszonka będzie bardziej przypominać piasek, niż cudownie chrupiące grudki. Warto też zachować wstrzemięźliwość przy dodawaniu cukru, gdyż on także wpływa na teksturę kruszonki, a dodatkowo może uczynić deser nieznośnie słodkim.
Zwykle przyjmuje się, idealne proporcje na kruszonkę to 1:1:2. Oznacza to, że powinniśmy użyć taką samą ilość cukru i masła, a do tej mieszanki dodać dwukrotnie więcej mąki.
Wystrzegaj się ciepła
Warto pamiętać, że wszystkie kruche ciasta nie lubią ciepła, dlatego powinniśmy unikać wyrabiania ich dłońmi. Znacznie lepiej będzie zmieszać mąkę z masłem przy pomocy specjalnego siekacza, blendera lub noża. Jeśli masa po wyrobieniu będzie miała zbyt luźną konsystencję, należy schłodzić ją przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Wówczas będzie można bez problemu rozprowadzić ją po cieście.
Smak i konsystencję kruszonki można w bardzo prosty sposób urozmaicić. W tym wypadku możesz sięgnąć po aromaty do ciast lub przyprawy, takie jak cynamon, kardamon lub wanilia. Ciekawe efekty osiągniesz wykorzystując skórki cytrusów, kakao lub bardzo drobno posiekane suszone owoce. Doskonałym wyborem będzie również dodanie do niej płatków owsianych, orzechów, sezamu, słonecznika lub innych ziaren – wpłynie to nie tylko na smak, ale również na konsystencję kruszonki, która stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.
Przepisy na desery z kruszonką w roli głównej
Jeśli jesteś fanem deserów z kruszonką, z pewnością ucieszy cię wiadomość, że nasi użytkownicy także należą do tego grona i bardzo chętnie dzielą się z nami swoimi przepisami na takie słodkości. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Śliwki pod kruszonką
Zobacz przepisŚliwki pod kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. "Porzeczkówka" z kruszonką
Zobacz przepis"Porzeczkówka" z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Truskawki pod kruszonką
Zobacz przepisTruskawki pod kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szarlotka z kruszonką
Zobacz przepisSzarlotka z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kruszonka lasowiacka
Zobacz przepisKruszonka lasowiacka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Placek z rabarbarem i kruszonką
Zobacz przepisPlacek z rabarbarem i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Karpatka z kruszonką
Zobacz przepisKarpatka z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Szarlotka z kruszonką
Zobacz przepisSzarlotka z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Zobacz przepisDrożdżówki z budyniem i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »
Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło