Dania jednogarnkowe

Nie chcesz, żeby wyszedł zbyt gorzki, za słodki albo mdły. Jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców, żeby wszystkim smakował? Postaw na mieszankę wędzonych owoców, aromatycznych przypraw korzennych i miodu. Z tym przepisem na pewno się uda.

Jak zrobić kompot z suszu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy jesteś w gronie tych, którzy w dzieciństwie zatykali nos, wypijali szybko łyk kompotu, krzywili się, ale - mimo wszystko - spełniali przykry obowiązek narzucony przez rodziców? A może z wytęsknieniem czekałeś na pyszny napój, serwowany tylko podczas wigilii i prosiłeś bliskich o dolewkę, wyjadając owoce z dna szklanki? 

Sprawdź także: Najlepsze zupy na wigilię. Jak zrobić barszcz czerwony, zupę grzybową czy rybną?

Tradycyjnym napojem na świątecznym stole jest kompot wigilijny z suszonych owoców. Choć ma wiele zwolenników, to nie wszyscy za nim przepadają, wskazując najczęściej na intensywny zapach i smak składników. Wykorzystaj jednak poniższy przepis na klasyczny napój, żeby zadowolić zarówno jego miłośników, jak i tych niezdecydowanych. Jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców, aby zasmakował wszystkim? Postaw na zbalansowanie mocnego aromatu owoców i dodaj odrobinę przypraw.

Kompot wigilijny - składniki

Podstawą tradycyjnego kompotu wigilijnego są woda i oczywiście suszone owoce. Które z nich wybrać? Przede wszystkim powinny się w nim znaleźć: suszone jabłka suszone gruszki, a dla dosłodzenia też suszone morele. Brakuje jeszcze suszonych śliwek, choć niektórzy decydują się na te wędzone, bo dają bardziej wyrazisty smak kompotowi. Pamiętaj, że łącznie powinno być około pół kilograma owoców na dwa litry wody.

Choć kiedyś w ten sposób gotowano kompot, to dziś balansuje się jego aromat przyprawami korzennymi. Postaw przede wszystkim na goździki, cynamon anyż. Niezbędny będzie też ulubiony rodzaj miodu, a jeśli przepadasz za cytrusami, dodatkowo możesz wrzucić do kompotu jeszcze skórkę z pomarańczy. Zupełnie innego posmaku napój nabierze, gdy dorzucić też kilka suszonych fig

Co ciekawe, kompot z suszu, dzięki wszystkim użytym składnikom, pomaga lepiej trawić wszystkie wigilijne dania. Owoce i przyprawy przyspieszają metabolizm i usprawniają procesy trawienne.

Jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców?

Na początku wszystkie owoce ułóż na sicie lub w durszlaku i przepłucz dokładnie pod bieżąco wodą. Przełóż do dużego garnka, w którym będziesz gotować wigilijny kompot i zalej zimną wodą, aby były przykryte. Ustaw na palniku, doprowadź do wrzenia i następnie trzymaj na mniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Potem odstaw garnek, aby owoce oddawały aromat przez kilka godzin. 

Jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców? Postaw ponownie naczynie z owocami i wodą na ogniu, włączając małą moc palnika. Gotuj, aż do zmięknięcia owoców (szczególnie gruszek i śliwek, ale tak, żeby jabłka się nie rozleciały). Pod koniec gotowania dodaj przyprawy - łyżkę miodu, kilka sztuk goździków, odrobinę (lub laskę) cynamonu i gwiazdkę anyżu. Mieszaj do połączenia się składników i ewentualnie dopraw ponownie.

Tak gotuj chwilę, aby na koniec dodać jeszcze skórkę lub plastry pomarańczy, suszone figi albo sok z cytryny, jeśli kompot jest zbyt słodki.

Ile gotować kompot wigilijny?

Skoro wiesz już, jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców, to wystarczy, że tylko go podgrzejesz przed podaniem. Kiedy przyrządzić kompot, aby smakował wszystkim? Najlepiej na dzień przed wypiciem, ponieważ wtedy zdąży nabrać mocnego aromatu.

Ile gotować kompot wigilijny? Zgodnie z podanym przepisem, już na początku jego tworzenia musisz chwilę podgrzewać owoce, żeby oddały cały swój smak, a następnie gotujesz kompot już z przyprawami. Potem jednak odstawiasz go, aby wystygł i dopiero serwujesz w dniu wigilii.

Choć niektórzy przepadają za zimnym napojem korzenno-owocowym, to znaczna większość podgrzewa go przed podaniem. W zależności od tego, jak dużo go przygotowałeś, tak długo będzie się gotował. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę, bo owoce wymagają odrobiny czasu, żeby nabrać temperatury. Podawaj koniecznie z suszonką w szklance. 

Więcej sprawdzonych przepisów na wigilijny kompot z suszu znajdziesz poniżej:

1. Kompot z suszonych owoców

 Kompot z suszonych owoców Zobacz przepis

Kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wigilijny kompot z suszu

 Wigilijny kompot z suszu Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Staropolski Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

 Staropolski Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszonych owoców / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wigilijny kompot z suszu

 Wigilijny kompot z suszu Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kompot z suszu

 Kompot z suszu Zobacz przepis

Kompot z suszu na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kompot z suszu

 Kompot z suszu Zobacz przepis

Kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »

Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »

Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 702

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 58

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8