Spis treści:
- Jakie są właściwości odżywcze pomidorów?
- Rodzaje pomidorów
- Jakie pomidory wybrać do weków?
- Najlepsze pomysły na przetwory z pomidorów
Pomidor, owoc czy warzywo? Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług pomidor jest warzywem i właśnie tak najczęściej jest nazywany. Natomiast z botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc, ponieważ powstaje z kwiatów i zawiera nasiona. W kulinarnym świecie ze względu na jego niską zawartość cukru zalicza się go do warzyw i właśnie taką nomenklaturę przyjmiemy w tym artykule.
Sprawdź także: Pasteryzowanie weków w zmywarce. Sprytny i wygodny sposób na pasteryzację przetworów
Właściwości odżywcze pomidora
Pomidory zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jednym z najbardziej cenionych składników, które znajdziesz w ich składzie, jest likopen. To on nadaje im charakterystyczny, czerwony kolor. Likopen jest przeciwutleniaczem, a co za tym idzie, wspiera zwalczanie wolnych rodników. Wspiera również prawidłowe działanie układu krwionośnego, pomaga obniżyć cholesterol oraz poprawia kondycję skóry. Pomidory wykazują też działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz bakteriobójcze.
Pomidory zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Nie brakuje w nich witaminy C, E, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. To także cenne źródło potasu oraz składników mineralnych takich jak: magnez, wapń i żelazo.
Jeśli jesteś na diecie, koniecznie zadbaj o to, by spożywać pomidory. W 100 g znajdziemy jedynie 18 kcal, dlatego możesz jeść je bez wyrzutów sumienia.
Rodzaje pomidorów
W sklepach i na lokalnych targach znajdziesz wiele rodzajów pomidorów. Chociaż najczęściej spotykane są pomidory czerwone, znane są również odmiany w kolorze brązowym, zielonym i żółtym. Duży ich wybór jest w szczególności latem, właśnie w tym sezonie możesz cieszyć się smakiem polskich pomidorów, które są niezwykle aromatyczne. Do jednych z najpopularniejszych gatunków należą pomidory malinowe, są wyjątkowo słodkie, wyróżniają się również gęstym miąższem. Świetnie sprawdzą się do kanapek oraz na przetwory.
Inną popularną odmianą są bawole serca. Ten gatunek może osiągać wagę dochodzącą do kilograma, kształtem przypomina oczywiście serce. Jest słodki i nie zawiera dużo pestek. Będzie pyszny zarówno na surowo, jak i jako baza do zup i przecierów.
Nie można zapomnieć również o pomidorach rzymskich. Są znacznie mniejsze od poprzedników, charakteryzuje je podłużny kształt oraz pomarańczowo-czerwony kolor. Ta odmiana zawiera niewiele pestek. Możesz przygotować z nich przetwory, keczup, zupę, sos lub przecier. Będą również pyszne, kiedy zawekujesz je w całości. Często można spotkać się również z następującymi odmianami pomidorów:
Jakie pomidory wybrać do weków?
Pomidory, z których zrobisz przetwory, powinny być jędrne i dojrzałe. Jeśli, na którymś egzemplarzu dojrzysz pleśń lub ślady nadgnicia, koniecznie je wyrzuć. Odcięcie zepsutego miejsca nic nie da, ponieważ drobnoustroje lub pleśń znajdują się już w całym pomidorze, pomimo tego, że nie widać tego gołym okiem. Zepsute warzywa i owoce mogą być przyczyną nie tylko przykrych dolegliwości żołądkowych. Niektóre gatunki pleśni są również rakotwórcze, dlatego w tym wypadku warto zrezygnować z zasady nic nie może się zmarnować.
Najlepsze przepisy na przetwory z pomidorów
Oczywiście pomidory najlepiej smakują na surowo, np. na kanapach lub w sałatkach, np. greckiej, caprese lub klasycznej polskiej wersji z cebulą, lub szczypiorkiem. Warto jednak poświęcić czas i przygotować własne pomidory do słoików. Będą pyszne zarówno w formie sosów, przecierów, jak i w całości w zalewie.
Pomidory do słoików na zimę
Jeśli w okresie jesienno-zimowym chcesz cieszyć się pysznymi zupami i przecierami z pomidorów, koniecznie przygotuj ten przepis. Będziesz potrzebować: trzech kilogramów mięsistych pomidorów, np. malinowych lub bawolich serc oraz trzech łyżek soli. Tak przygotowane pomidory niczym nie ustępują tym sklepowym.
Zacznij od sparzenia pomidorów, następnie obierz je ze skóry. Pokrój pomidory w mniejsze kawałki, a następnie przełóż do garnka i dopraw solą. Gotuj przez około kwadrans, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły. Przełóż pomidory do słoików, a następnie zakręć. Odstaw do wystygnięcia zakrętkami do dołu.
Pomidory na zimę jak z puszki
Tak przygotowane pomidory mogą być bazą do sosów lub ciekawym dodatkiem do kanapek. Koniecznie wypróbuj przepis na domowe pomidory jak z puszki. Przygotuj: dwa kilogramy pomidorów podłużnych, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i sól.
Do wyparzonych słoików wrzuć po jednym liściu laurowym oraz po dwa-trzy ziarenka. Sparz pomidory i obierz je ze skóry. Nie zapomnij o wycięciu twardych szypułek. Dołóż pomidory do słoików. Następnie przygotuj zalewę z wody i octu. Na 800 ml wody zastosuj 200 ml octu. Dodając sól, pamiętaj o zasadzie jedna łyżka soli na jeden litr roztworu. Przelej zalewę do słoików i zakręć. Warto poddać je procesowi pasteryzacji, wystarczy ugotować słoiki z pomidorami przez kwadrans w garnku z wodą.
Pomidory na zimę do kanapek
Marynowane pomidory przekładane cebulą będą świetną zakąską lub dodatkiem do kanapek. Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: czterech pomidorów malinowych, czterech cebul, pół litra wody, 50 ml octu spirytusowego, trzech liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, dwóch łyżeczek soli, dwóch łyżek cukru, oraz trzech łyżek oleju.
Do garnka dodaj wodę, ocet, sól i cukier. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z palnika. Cebulę i pomidory pokrój w plastry. W słoikach ułóż naprzemiennie pomidory i cebulę. Dołóż ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz łyżeczkę oleju, na każdy słoik. Całość zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręć słoiki, pasteryzuj przetwory w garnku przez 10 minut, aż do zagotowania wody. Po tym czasie wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem w chłodne miejsce. Zanim zabierzesz się do jedzenia, poczekaj około trzech dni.
Passata pomidorowa na zimę
Przygotuj domową passatę pomidorową, która będzie idealną bazą do sosów i zup. Świetnie sprawdzi się do uwielbianego spaghetti bolognese. Przygotuj: dwa kilogramy pomidorów, dwie łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz suszoną bazylię.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Dodaj do garnka dopraw solą, cukrem i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Kilka minut przed końcem dodaj bazylię oraz oliwę z oliwek. Przelej pomidory do czystych słoików, następnie zapasteryzuj passatę. Odstaw w chłodne miejsce na wieczkach.
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na dania z pomidorami? Zainspiruj się pomysłami naszych użytkowników.
1. Pomidory na zimę na ziołowo
Zobacz przepisPomidory na zimę na ziołowo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Cukinia w pomidorach na zimę
Zobacz przepisCukinia w pomidorach na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pomidory w zalewie na zimę
Zobacz przepisPomidory w zalewie na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pomidory na zimę z hinduskim akcentem
Zobacz przepisPomidory na zimę z hinduskim akcentem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pomidory z oliwkami do słoików na zimę
Zobacz przepisPomidory z oliwkami do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pomidory na zimę z czosnkiem i oliwą
Zobacz przepisPomidory na zimę z czosnkiem i oliwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pomidory w słoikach, na zimę po fińsku
Zobacz przepisPomidory w słoikach, na zimę po fińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pomidory krojone do słoików na zimę
Zobacz przepisPomidory krojone do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę
Zobacz przepisPomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Na czym polega stripowanie prania? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »